VRE-bacterie aangetroffen


Gepubliceerd op : 09-09-2019
Laatst bijgewerkt op: 13-09-2019

In het Slingeland Ziekenhuis is de VRE-bacterie (de Vancomycine Resistente Enterokok) aangetroffen. Enterokokken zijn bacteriën die bij iedereen voorkomen in de darmen. De VRE-bacterie is een enterokok die niet gevoelig is voor behandeling met antibiotica die gewoonlijk worden voorgeschreven. Voor gezonde mensen is de VRE-bacterie niet ziekmakend. Bij mensen met een sterk verminderde weerstand kan de VRE-bacterie leiden tot een infectie.

Om de situatie binnen het ziekenhuis goed in kaart te brengen, zijn de afgelopen dagen de patiënten van meerdere verpleegafdelingen getest op de aanwezigheid van de VRE-bacterie. De betrokken patiënten worden geïnformeerd over de situatie en de onderzoeken naar de VRE-bacterie. Patiënten bij wie de VRE-bacterie is aangetroffen zijn hierover geïnformeerd.
 
Om verspreiding te voorkomen neemt het Slingeland Ziekenhuis voorzorgsmaatregelen.
De verspreiding van enterokokken vindt plaats vanuit de darm; voornamelijk via de handen en voorwerpen in de omgeving (zoals een toiletbril, deurklink, bed en kraan).
Voor patiënten en bezoekers is handhygiëne van belang: na het toiletbezoek de handen goed wassen met water en zeep. En bij het verlaten van een patiëntenkamer de handen desinfecteren met handalcohol.

Meer informatie

Zie: Veelgestelde vragen over de VRE-bacterie

Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Hygiëne en Infectiepreventie: e-mail: vre@slingeland.nl

 Deel deze pagina: