Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Voorbereiding operatie

Gepubliceerd op: 02 april 2012

Een operatie kan met spoed plaatsvinden of vooraf worden gepland, uiteraard in overleg met de patiënt, voor zover mogelijk. 

Gesprek met arts

Voordat iemand een operatie zal ondergaan zal er een gesprek plaatsvinden met de behandelend arts. De arts zal uw vragen over de operatie beantwoorden. Een patiënt kan immers pas goed beslissen of hij de operatie echt wil als hij ook alle informatie heeft gekregen.

Als de arts in het ziekenhuis een operatie voor u heeft aangevraagd, wordt u verwezen naar het Centraal Planbureau (Route 97) of ontvangt u een afspraak voor het Centraal Planbureau.

Afspraak op het Centraal Planbureau

Tijdens een afspraak op het Centraal Planbureau wordt uw bloeddruk, hartslag, lengte en gewicht gemeten. Ook wordt bekeken of er aanvullend onderzoek nodig is, zoals een hartfilmpje of bloedprikken. U krijgt daarnaast een digitale vragenlijst toegestuurd, die u thuis kunt invullen. 

Het Centraal Planbureau maakt voor u een afspraak op het pre-operatief spreekuur voor de pre-operatieve voorbereiding.

Pre-operatiefspreekuur

Voordat de patiënt ingepland wordt voor een operatie zal deze ook nog naar het pre-operatief spreekuur moeten. Dit spreekuur is speciaal voor de patiënten die een operatie ondergaan. De arts die gaat opereren verwijst de patiënt door naar de preoperatieve polikliniek. Tijdens dit gesprek wordt er met u afgesproken welke verdovingstechniek bij u plaats zal vinden en wordt u geinformeerd over de opname en operatie.

Na goedkeuring door de anesthesioloog, komt u op de wachtlijst te staan voor de operatie. U wordt gebeld door het Centraal Planbureau zodra de operatiedatum bekend is. 

Opname

De patiënt die een operatie moet ondergaan wordt in de meeste gevallen eerst opgenomen via het Opnameplein en vervolgens voorbereid op de operatie. De operatie vindt plaats in het operatiecentrum van het Slingeland. Na de operatie gaat de patiënt naar een verpleegafdeling.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat de operatie in een dagopname plaatsvindt op het 'Operatief Dagcentrum' (ODC) of dat de behandeling zelfs poliklinisch kan plaatsvinden op de 'Poliklinische operatiekamer' (POK)

Procedure operatie

Meer informatie over de procedure tijdens de operatie vindt u op de pagina over het Operatiecentrum

Laatst bijgewerkt op: 14 oktober 2021

Direct naar

De bestuurders van acht ziekenhuizen en de Radiotherapiegroep tekenden op 24 november een samenwerkingsovereenkomst voor  een regionaal oncologisch netwerk in Oost-Nederland.
Oprichting regionaal oncologisch netwerk Oost-Nederland