Slingeland Ziekenhuis

Nieuwsarchief

Nieuw Kenniscentrum over slaapaandoeningen

Kenniscentrum Slaapaandoeningen met blog en forum

Vanaf vrijdag 30 maart is er een nieuw kenniscentrum over slaapaandoeningen toegevoegd aan de websites van het Slingeland Ziekenhuis. In dit kenniscentrum vindt u uitgebreide informatie over zeer uiteenlopende onderwerpen welke samenhangen met slaap en slaapproblemen. Diverse aandoeningen, onderzoeken en behandelingen worden op een duidelijke en vooral begrijpelijke manier beschreven.
Daarnaast is er een blog waar de specialisten schrijven over nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied en andere interessante onderwerpen. Tevens is er een forum waar patiënten, professionals en andere geïnteresseerden zelf informatie kunnen uitwisselen. We nodigen u van harte uit om een kijkje te nemen en te reageren op www.slaapcentrum.slingeland.nl.
Het Slingeland Ziekenhuis ontwikkelt Kenniscentra vanuit de gedachte een 'Glazen Ziekenhuis' te willen zijn. Kennisdeling, openheid en transparantie zijn belangrijke uitgangspunten binnen het ziekenhuisbeleid. Het Slingeland Ziekenhuis wil zo de buitenwereld laten zien dat zij staat voor kwaliteit en veiligheid. Door kennis van onze professionals online beschikbaar te stellen, voorzien we patiënten van toegankelijke, begrijpelijke informatie.

Kenniscentrum Slaapaandoeningen


Bezoekt u ook eens de Kenniscentra van

Lees meer...

NIAZ Accreditatie is met 4 jaar verlengd

Slingeland Ziekenhuis trots op behalen kwaliteitscertificaat

Het Slingeland Ziekenhuis draagt kwaliteit hoog in het vaandel. Dat het streven naar kwalitatief goede zorg vruchten blijft afwerpen blijkt uit het feit dat het ziekenhuis deze week wederom voor 4 jaar het ziekenhuisbrede kwaliteitscertificaat van het NIAZ heeft verkregen. Dit NIAZ-certificaat is het keurmerk voor een goede en veilige organisatie. Belangrijk hierbij is dat er goede afspraken zijn over de wijze waarop de zorg rondom de patiënten is geregeld.
Het NIAZ (Nederlands Instituut voor Accreditatie Ziekenhuizen) is opgericht door de brancheorganisaties van ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten. De kwaliteitsnorm waaraan ziekenhuizen moeten voldoen is ontwikkeld door vakmensen uit de zorg en de toetsing gebeurt door speciaal opgeleide collega’s uit andere zorginstellingen.
Om het kwaliteitscertificaat te verkrijgen heeft een team van 8 auditoren in november 2011 gedurende 4 dagen het Slingeland Ziekenhuis doorgelicht en heeft aan de hand van haar bevindingen een rapport opgesteld. Belangrijkste conclusie uit het rapport is dat de auditoren van mening zijn dat de bevolking van Doetinchem en omgeving vertrouwen kan hebben in de kwaliteit en veiligheid van het Slingeland Ziekenhuis.
De directie is trots op de inzet die haar medewerkers hebben geleverd, waardoor het ziekenhuis opnieuw dit kwaliteitscertificaat mocht ontvangen. De basis was het verder opbouwen van een verbetercultuur en het borgen daarvan: het vasthouden van de zaken die we goed doen en waar nodig het invoeren van verbeteringen.

persbericht 2012
Lees meer...

Nieuwe behandeling ziekte van Dupuytren

Inspuiten van collagenase bij ziekte van Dupuytren

De plastisch chirurgen van het Slingeland Ziekenhuis voeren sinds kort een nieuwe behandeling uit die effectief is bij de ziekte van Dupuytren. Naast opereren, is er nu ook de mogelijkheid om het middel collagenase in de hand te spuiten.
De ziekte van Dupuytren is een aandoening van het bindweefsel in de handpalm en de vingers. Er ontstaan knobbels of strengen in de hand, waardoor een of meerdere vingers gebogen staan. Dit is vaak een belemmering bij activiteiten in het dagelijks leven.
Bij deze nieuwe niet-operatieve behandeling spuit de plastisch chirurg het middel collagenase met een naald in de Dupuytren-streng. Het middel zorgt ervoor dat de streng wordt afgebroken. De volgende dag kan de plastisch chirurg de vinger strekken, waardoor de hand meestal weer goed functioneert.
Deze behandeling geneest de ziekte niet, maar kan ervoor zorgen dat u uw hand weer normaal kunt gebruiken. Niet bij iedereen met de ziekte van Dupuytren is deze behandeling geschikt.
Wilt u meer weten, neemt u dan contact op met het secretariaat van de plastisch chirurgen. Het telefoonnummer is (0314) 32 99 44.


persbericht 2012
Lees meer...

Slingeland Ziekenhuis krijgt NIAZ-accreditatiebewijs

NIAZ-certificaat in ontvangst genomen

Het Slingeland Ziekenhuis heeft op maandag 3 december het NIAZ-certificaat in ontvangst genomen. Het NIAZ, Nederlands Instituut voor Accreditatie van Ziekenhuizen onderzoekt of zorginstellingen hun organisatie zo hebben ingericht dat ze voldoende kwaliteit aan zorg kunnen bieden.


NIAZDe afgelopen vijf jaar is in het ziekenhuis erg hard gewerkt om te voldoen aan de voorwaarden van het NIAZ. De basis was het opbouwen van een verbetercultuur en het borgen daarvan: het vasthouden van de zaken die goed worden gedaan en waar nodig het invoeren van verbeteringen. De belangrijkste conclusie uit het auditrapport is dat de auditoren van mening zijn dat de bevolking van Doetinchem en omgeving vertrouwen kan hebben in de kwaliteit en veiligheid van zorg van het Slingeland Ziekenhuis.
In totaal hebben 26 van de 100 Nederlandse ziekenhuizen het keurmerk ontvangen van het NIAZ. Op 3 december reikte het NIAZ officieel het accreditatiebewijs uit aan Geert Huisman, algemeen directeur van het Slingeland Ziekenhuis.


NIAZ logo
Lees meer...

Bijzondere tandheelkunde in Slingeland Ziekenhuis

De afdeling mond- kaak- en gezichtschirurgie en het Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) zijn een intensieve samenwerking aangegaan. Vanaf 16 maart heeft deze samenwerking gestalte gekregen in de vorm van een CBT-kamer in het Slingeland Ziekenhuis.
De regio Oost-Gelderland kent voor de behandeling van mensen met een extreme angst voor tandheelkundige ingrepen het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) Elver te Nieuw Wehl. De patiënten van het CBT worden verwezen door tandarts, huisarts of specialist. Over het algemeen vallen zij in de volgende categorieën:

 • patiënten met een verstandelijke beperking
 • kinderen die door angst of om andere redenen niet behandeld kunnen worden in de reguliere tandartsenpraktijk
 • volwassenen met grote angst voor (aspecten van) tandheelkundige behandeling
 • patiënten die door hun medische toestand of lichamelijke handicap niet behandeld kunnen worden in de reguliere tandartsenpraktijk.

Lees meer...

Patiënten werken mee aan campagne

Het Slingeland Ziekenhuis geeft samen met de Nederlandse algemene ziekenhuizen een vervolg aan de in 2007 gestarte imagocampagne ‘Het Ziekenhuis Zorgt’. De campagne haakt in het tweede jaar, in op de beleving van patiënten. De campagne maakt gebruik van posters in ziekenhuizen, buitenreclame, regionale en landelijke radio en de vrije publiciteit.
Op 19 mei is de eerste campagnegolf van dit jaar landelijk van start gegaan. ‘Het Ziekenhuis Zorgt’ wil de positieve waarden van de ziekenhuisbranche voor het voetlicht brengen, samengevat in de begrippen toewijding, professionaliteit, innovatie en daadkracht. Dit jaar verwoorden patiënten het resultaat van de zorg. De fotoshoots in de ziekenhuizen dragen bij aan het gevoel van trots onder het eigen personeel en zorgen tegelijkertijd voor een waarheidsgetrouw en herkenbaar beeld.
Lees meer...

Chronisch zieken in het zonnetje gezet!

Slingeland Ziekenhuis vervult alle wensen voor chronisch zieken

In de week van de chronisch zieken zijn er bij het Slingeland Ziekenhuis 35 wensen ingediend. In het kader van ‘zet eens een chronisch zieke in het zonnetje’ is deze wensweek in november georganiseerd.
De jury vond het onmogelijk een gemotiveerde keuze te maken uit de binnengekomen wensen. Het was aangrijpend om de motivaties te lezen waarom deze chronisch zieken het verdienen om het geluk eens aan hun zijde te hebben. Sommigen hebben altijd pijn, anderen hebben voortdurend tegenslag omdat ze ziek zijn, velen lijden geen normaal leven ten aanzien van werk, sporten of er op uitgaan met het gezin.
Uiteindelijk is besloten om te proberen om alle ingediende wensen te vervullen of er een passend alternatief voor te vinden. De afgelopen weken is er dan ook hard gewerkt om de wensen in vervulling te laten gaan. Met de hulp van vele bedrijven, diverse organisaties en burgers zowel binnen als buiten de regio is het gelukt om alle wensen te vervullen.
Op woensdag 17 december organiseerde het ziekenhuis een feestelijke ontvangst voor de patiënten en patiëntjes voor wie een wens werd ingediend. Tijdens deze bijeenkomst hoorden de chronisch zieken welke wens er voor hun in vervulling gaat. Algemeen directeur Geert Huisman sprak de patiënten en hun naasten toe, waarna de gouden enveloppen werden uitgereikt door de afdeling Patiëntenvoorlichting.
De wensen die in vervulling gaan zijn heel divers. Voor een echtpaar wordt bijvoorbeeld geregeld dat zij hun 50 jarige huwelijk als nog kunnen vieren, geheel verzorgd in een zaal van het ziekenhuis. Iemand anders mag meerijden met een coureur op het circuit van Zandvoort. Kledingcheques, beautybehandelingen, kappersbonnen, hotelovernachtingen en verwendagen werden geregeld. Net als een bezoek aan de Burgers Zoo, het Dolfinarium, een concert van Guus Meeuwis, de Autorai en het rolstoeltennistoernooi.
Lees meer...

Slingeland krijgt ook vaatkeurmerk 2008

Vaatkeurmerk 2008Het Slingeland Ziekenhuis heeft ook voor 2008 het vaatkeurmerk ontvangen van De Hart&Vaatgroep. Het keurmerk geeft aan dat het Slingeland Ziekenhuis voldoet aan de kwaliteitscriteria voor goede vaatzorg vanuit patiëntenperspectief.

Vaatkeurmerk uitgereikt aan ziekenhuizen die aan de kwaliteitscriteria voldoen. Op www.hartenvaatgroep.nl kunnen patiënten en verwijzers zien welke ziekenhuizen het Vaatkeurmerk kregen en nagaan welke ziekenhuizen welke vaatbehandelingen doen en hoe vaak. Zo kunnen vaatpatienten een gefundeerde keuze maken in welk ziekenhuis zij behandeld willen worden. De criteria om in aanmerking te komen voor het Vaatkeurmerk zijn in overleg met de beroepsgroepen aangescherpt. Dit heeft ertoe geleid dat er in totaal minder ziekenhuizen het Vaatkeurmerk kregen ten opzichte van vorig jaar. De aanscherping heeft ziekenhuizen gestimuleerd aanpassingen te doen om alsnog in aanmerking te komen voor het keurmerk. Het Vaatkeurmerk versterkt de positie van zowel de patiënt als van het ziekenhuis.
Lees meer...

Website Slingeland op 5e plaats in zorgwebmonitor

Het Slingeland Ziekenhuis staat op nummer 5 in de ‘Zorgwebmonitor’ van 2009, een landelijk onderzoek naar de internetprestaties van 92 ziekenhuizen in het hele land. De Zorgwebmonitor is dit jaar voor de derde keer uitgevoerd. Vorig jaar stond het Slingeland Ziekenhuis op de 20e plaats. De website van het Slingeland Ziekenhuis scoorde dik voldoende op alle onderzochte onderdelen.
Onderzocht is welke toepassingen ziekenhuizen op hun websites hebben staan. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om digitaal afspraken te maken en het hebben van een zoekmachine, maar ook de aanwezigheid van een portal, rss-feeds, patiëntenrechten en het aanbieden van luisterversies en informatie in vreemde talen.
De uitslagen en de volledige ranglijst zijn te vinden op www.zorgwebmonitor.nl.

persbericht 2009
Lees meer...

Servicemedewerkers actief op verpleegafdeling N0


Lees meer...

Gratis internet voor patiënten

Vanaf 1 oktober 2010 kunnen patiënten die opgenomen zijn in het Slingeland Ziekenhuis gratis gebruik maken van draadloos internet. Om toegang te krijgen tot internet, dienen patiënten een eigen laptop mee te nemen. Door middel van een wachtwoord kunnen patiënten inloggen en gebruik maken van internet. Er is veel vraag naar het gebruik van internet vanuit het ziekbed. Door internet gratis aan te bieden, zorgt het ziekenhuis voor een extra service aan patiënten.
mevr. Brinks kan nu internetten vanuit haar ziekenhuisbed.
foto: Toon Hendriks fotografie

Lees meer...

Nieuw Kenniscentrum Orthopedie online

Kenniscentrum Orthopedie met blog en forum

Per 1 juli 2011 is de website van het Slingeland Ziekenhuis uitgebreid met een Kenniscentrum Orthopedie. Hier vindt u uitgebreide informatie over zeer uiteenlopende orthopedische aandoeningen, onderzoeken en behandelingen. Daarnaast is er een blog waar de orthopeden schrijven over nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied en andere interessante onderwerpen. Tevens is er een forum waar patiënten, professionals en andere geïnteresseerden zelf informatie kunnen uitwisselen. We nodigen u van harte uit om een kijkje te nemen en te reageren op orthopedie.slingeland.nl.
Het Slingeland Ziekenhuis ontwikkelt Kenniscentra vanuit de gedachte een Glazen Ziekenhuis te willen zijn. Kennisdeling, openheid en transparantie zijn belangrijke uitgangspunten binnen het ziekenhuisbeleid. Het Slingeland Ziekenhuis wil zo de buitenwereld laten zien dat zij staat voor kwaliteit en veiligheid. Door kennis van onze professionals online beschikbaar te stellen, voorzien we patiënten van toegankelijke, begrijpelijke informatie.
Bezoekt u ook eens de Kenniscentra van Urologie (urologie.slingeland.nl) en darmkanker (darmkankercentrum.nl). Er volgen nog meer nieuwe Kenniscentra.
Kenniscentrum OrthopedieKenniscentrumKenniscentrum
In het kenniscentrum vindt u uitgebreide informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen.


BlogBlog
In het blog leest u wat onze medisch specialisten en andere zorgverleners schrijven over nieuwe ontwikkelingen en andere zaken die ze graag met patiënten willen delen. U kunt tevens reageren op de blogberichten.


ForumForum
Wilt u uw ervaring met uw ziekte of behandeling delen met andere patiënten? Zoekt u contact met lotgenoten en bent u benieuwd naar ervaringen van andere patiënten? Kijk op het forum.


U kunt uw reactie achterlaten op ons forum. We hopen u spoedig te mogen begroeten op onze nieuwe website.
Neem een kijkje en reageer op orthopedie.slingeland.nl

Lees meer...

MRSA in Slingeland onder controle

In het Slingeland Ziekenhuis zijn de afgelopen weken een aantal mensen besmet geraakt met de MRSA-bacterie.
MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus) is een bacterie die via intensief lichamelijk contact wordt overgedragen. De bacterie wordt in principe niet zomaar overgedragen door iemand een hand te geven of door met iemand te praten. Momenteel is de situatie onder controle in het Slingeland Ziekenhuis. De besmette verpleegkundigen zijn inmiddels behandeld. De besmette patiënten worden volgens protocol behandeld en geïsoleerd verpleegd om verdere besmetting te voorkomen.Alle directe collega’s en patiënten op de afdeling zijn inmiddels getest op MRSA.

De pati‘nten die zijn behandeld door besmette medewerkers hebben een brief gekregen van het ziekenhuis waarin hen gevraagd wordt zich te laten testen op MRSA via de huisarts. Pati‘nten hoeven zich niet te laten testen als zij geen brief hebben ontvangen van het ziekenhuis. Alle patiënten die risico op besmetting hebben gelopen, hebben inmiddels een brief gekregen.

De MRSA-bacterie is niet gevoelig voor de antibiotica die wij standaard in Nederland gebruiken. Het ziekenhuis wil daarom voorkomen dat MRSA wordt overgedragen op ziekenhuispatiënten.
Zie ook onze folders van Hygiëne en Infectiepreventie:


persbericht 2010
Lees meer...

Slingeland scoort goed in onderzoek Elsevier

Slingeland scoort goed in onderzoek Elsevier ‘beste ziekenhuizen’

Weekblad Elsevier vergeleek in samenwerking met onderzoeksbureau SiRM de openbare informatie van ziekenhuizen. De ziekenhuizen zijn met elkaar vergeleken op patiëntveiligheid, nauwkeurige zorg, wachttijden en transparantie. Het Slingeland Ziekenhuis scoort in dit onderzoek erg goed met een maximale score op medische zorg, veiligheid en korte wachttijden. Ook op de andere onderdelen scoorde het Slingeland goed.
Deze positieve uitslag geeft aan dat het hele ziekenhuis is doordrongen van een cultuur waarin de veiligheid van de patiënt en een zorgvuldig werkproces voorop staan. Medewerkers houden nauwkeurig bij wat er met de patiënten gebeurt bij een polikliniekbezoek, een opname en bij ingrepen. De uitslag geeft ook aan dat het Slingeland Ziekenhuis de patiënt voorlicht, informeert over en betrekt bij de eigen behandeling. Bovendien slaagt het ziekenhuis er in om wachttijden te beperken.
De resultaten van het onderzoek zijn weergegeven als scores in punten van één (laag) tot vier (hoog). In het eindoordeel over medische zorg en patiëntgerichtheid scoort het Slingeland Ziekenhuis maximaal met vier punten.
Ook de patiënt oordeelt volgens het onderzoek positief over de ervaringen in het Slingeland Ziekenhuis. Hoe meer sterren, hoe groter de tevredenheid van de patiënt. Het Slingeland Ziekenhuis krijgt 2,5 ster (maximum is drie sterren).


persbericht 2010
Lees meer...

Kunstheupen Slingeland veilig

In Nederland worden duizend patiënten met een kunstheup opgeroepen om hun prothese te laten controleren. Door een fout in de productie van de kunstheupen van DePuy, kunnen patiënten last krijgen van klachten.

Hebt u een nieuwe heup gekregen in het Slingeland Ziekenhuis? Dan is er geen reden tot ongerustheid, omdat de orthopeden van het Slingeland de heupprotheses van DePuy niet gebruiken.

persbericht 2010
Lees meer...

Website Slingeland op tweede plaats in zorgwebmonitor

Slingeland op 2e plaats in ranglijst ziekenhuiswebsitesHet Slingeland Ziekenhuis staat op nummer 2 in de ‘Zorgwebmonitor’, een landelijk onderzoek naar de internetprestaties van 92 ziekenhuizen in het hele land. De Zorgwebmonitor is sinds 2009 een continuemonitor, waarbij de websites drie keer per jaar beoordeeld worden.
Het Slingeland Ziekenhuis speelt voortdurend in op nieuwe online ontwikkelingen. Hier is het Kenniscentrum Urologie met een blog en een forum een goed voorbeeld van.

Daarnaast blijft het ziekenhuis de website verder ontwikkelen. Hierbij zijn transparantie in het kader van het ‘Glazen Ziekenhuis’, duidelijke informatie en gebruiksvriendelijkheid de uitgangspunten.
De uitslagen en de volledige ranglijst zijn te vinden op de website van de zorgwebmonitor.


persbericht 2011
Lees meer...

Slingeland doet aangifte bedreiging namens personeel

Bedreiging samen aangepakt

Ziekenhuis doet aangifte namens personeel met gebruikmaking van personeelsnummer, zonder namen van medewerkers.

Donderdag 10 februari 2010, persbericht Slingeland Ziekenhuis

Dankzij goede samenwerking tussen het Slingeland Ziekenhuis, de politie en het Openbaar Ministerie is de bedreiging van een aantal hulpverleners van het Slingeland Ziekenhuis aangepakt. Bijzonder in deze zaak is dat het ziekenhuis als werkgever in plaats van het personeel aangifte heeft gedaan. De betrokken verdachte, een familielid van een patiënt, is inmiddels veroordeeldHet Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem heeft maandag 15 maart 2010 aangifte gedaan van bedreiging, fysiek geweld en lokaalvredebreuk. Personeel van de afdeling Spoedeisende Hulp en andere medewerkers van het ziekenhuis werden op maandag 8 maart 2010 tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden bedreigd door een familielid van een met spoed opgenomen patiënt. De betrokken persoon heeft medewerkers geslagen, bespuugd en bedreigd. Daarop is deze persoon de toegang tot het ziekenhuis ontzegd. Dit toegangsverbod werd overtreden, waarvan ook aangifte werd gedaan.De directie van het Slingeland Ziekenhuis vindt het onacceptabel dat medewerkers tijdens hun werk worden bedreigd. Het incident op de SEH heeft veel emoties losgemaakt bij de medewerkers op deze afdeling. Direct na het incident heeft de directie contact opgenomen met de politie en het Openbaar Ministerie. In overleg met deze instanties werd besloten dat het ziekenhuis aangifte zou doen van bedreiging en fysiek geweld. De betrokken medewerkers hebben niet op persoonlijke titel aangifte gedaan.

Nieuwe procedure

De gevolgde procedure is nieuw. De medewerkers en getuigen in deze zaak zijn allen volledig anoniem gebleven. Aangifte werd gedaan door de werkgever onder vermelding van personeelsnummers en adres van het ziekenhuis met vermelding van de namen van de vertegenwoordigers van het ziekenhuis. Deze procedure is conform de werkwijze die is afgesproken op basis van een convenant tussen vijf ziekenhuizen in Noord-Oost Gelderland, de politie en het Openbaar Ministerie.

Rechtzaak

Op 26 januari 2011 heeft de rechtszaak plaatsgevonden tegen de verdachte die op 8 maart 2010 medewerkers heeft bedreigd en beledigd. De rechter was van mening dat deze procedure zorgvuldig was en dat het hierbij verkregen bewijs volledig en voldoende was. Betrokkene is door de rechter veroordeeld voor bedreiging, belediging en lokaalvredebreuk. De uitspraak die de rechter op 26 januari 2011 heeft is gedaan is vanaf heden 10 februari 2011 onherroepelijk.In het Slingeland Ziekenhuis geldt een gedragscode, hierin staat dat agressie, geweld en bedreiging niet worden getolereerd. Of het nu gaat om schelden, schoppen, spugen of welk ander agressief gedrag dan ook. Een patiënt of bezoeker die zich schuldig maken aan genoemd gedrag, wordt de toegang tot het ziekenhuis ontzegd voor de periode van 1 of 5 jaar, afhankelijk van de gebeurtenis. Ook wordt altijd aangifte gedaan.

Met de aangifte die nu is gedaan wil de directie van het Slingeland Ziekenhuis duidelijk maken dat geweld en agressie tegen medewerkers nooit wordt getolereerd.


persbericht 2011


Lees meer...

Geen samenwerking Slingeland en SKB

Onderzoek naar samenwerking tussen Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk afgerond

Het afgelopen jaar hebben Slingeland Ziekenhuis Doetinchem en Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk uitvoerig en diepgaand onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om tot een verdergaande samenwerking tussen beide ziekenhuizen te komen. Deze verkenning is nauwgezet uitgevoerd en had als doel de mogelijkheden van samenwerking tussen medisch specialisten, locatievarianten en te behalen financiële voordelen te onderzoeken. De verdergaande samenwerking zou een meerwaarde voor de inwoners van de regio moeten opleveren.
De uitkomst van deze verkenning is dat er momenteel onvoldoende aanwijzingen en aanknopingspunten zijn, dat een verdergaande samenwerking ook daadwerkelijk de beoogde voordelen op zal leveren.

Beide ziekenhuizen hebben dan ook in goed overleg en na ampel beraad besloten de gesprekken over samenwerking op dit moment te beëindigen.
De bestaande samenwerkingsrelaties op het terrein van een aantal medisch specialistische functies, het klinisch chemisch en hematologisch laboratorium, klinische fysica en de nucleaire geneeskunde blijven gewoon in tact.


persbericht 2012
Lees meer...

Oogheelkunde Slingeland Ziekenhuis nieuwe partner Oogzorgnetwerk

Op 15 januari is het Slingeland Ziekenhuis met de vakgroep Oogheelkunde toegetreden als partner binnen het Oogzorgnetwerk. Het Slingeland Ziekenhuis en de vakgroep Oogheelkunde waarborgen hiermee kwalitatief hoogstaande oogheelkundige zorg in de Achterhoek.
Lees meer...

Slingeland op 7e plaats in Ziekenhuis Top 100

In het Slingeland Ziekenhuis staat de kwaliteit van de zorg hoog in het vaandel. Deze inspanningen hebben geleid tot een 7e plaats in de top 100 van ziekenhuizen die het Algemeen Dagblad jaarlijks opstelt.
In de ranglijst valt op dat het Slingeland Ziekenhuis met deze zevende plaats het hoogste scoort van de ziekenhuizen in Gelderland.
Met de vijfde AD Ziekenhuis Top 100 kan de patiënt alle ziekenhuizen in Nederland op hun prestaties beoordelen. Voor deze ranglijst is gebruik gemaakt van 26 kwaliteitscriteria. Die zijn opgesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de brancheorganisatie van alle ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten. De klinieken hebben de informatie zelf openbaar gemaakt met de bedoeling patiënten inzicht te geven in hun prestaties. Het AD heeft deze criteria vervolgens punten toegekend.
De gehele lijst is te vinden op: www.ad.nl/ziekenhuistop100


persbericht 2008
Lees meer...

Eerste leerunit voor verpleegkundigen in opleiding

Op 2 februari opende het Slingeland Ziekenhuis op afdeling A1 (Neurologie/ Neurochirurgie) een leerunit voor verpleegkundigen in opleiding. Per jaar zullen op de afdeling 16 stagiaires op hbo- en mbo-niveau hun praktijkstage gaan volgen. Begeleid door ervaren verpleegkundig instructeurs en coaches leren zij de dagelijkse praktijk van het ziekenhuis kennen.

Voor de start van de leerunit heeft het Slingeland Ziekenhuis een subsidie van Calabris ontvangen.In het begin van de stage worden de leerlingen intensief begeleid. Gedurende de stage zal begeleiding overgaan in coachen. Stapsgewijs gaan de stagiaires bepaalde handelingen zelfstandig uitvoeren. De stages duren 20 weken en de leerlingen gaan nog één dag per week naar school (Graafschap college of HAN). dit een succes wordt dan zal het ziekenhuis nog drie van dergelijke units openen. leerunitDe leerunit heeft een eigen ruimte op de afdeling waar diverse computers staan. Stagiaires kunnen hier studeren, overleggen met elkaar en gesprekken met hun begeleiders voeren.

De stagiaires leren naast het zorgen voor patiënten ook om de leerunit zelf te besturen. Zo wordt er een dagoudste aangewezen die bepaalde taken op zich neemt. Ook maken de stagiaires zelf hun dienstlijsten. De ervaren verpleegkundigen bewaken de kwaliteit van zorg en blijven eindverantwoordelijk voor de patiëntenzorg.
Met deze leerunit komt het ziekenhuis tegemoet aan de vraag naar meer opleidingsplaatsen voor het competentiegerichte opleiden. Bij competentiegericht opleiden staat het aanleren van vaardigheden centraal. Hierbij worden stagiaires dusdanig begeleidt dat zij zelf oplossingen kunnen bedenken voor problemen in de praktijk.
De verwachting is dat stagiaires hierdoor sneller en beter in staat zijn zelfstandig te functioneren na het behalen van hun diploma. Door de leerunit komen stagiaires in aanraking met een inspirerende leer- en werkomgeving. Het ziekenhuis hoopt daarmee de verpleegkundigen aan zich te kunnen binden als zij eenmaal hun diploma hebben gehaald. Dit voorkomt tekorten aan verpleegkundigen in de toekomst.
Lees meer...

Coschap Heelkunde beste van Nederland

Volgens geneeskundestudenten is het coschap Heelkunde in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem (beoordeling 8,8), samen met KNO in het Groene Hart Ziekenhuis op de Jozeflocatie te Gouda het beste coschap van Nederland. Op de derde plaats staat kindergeneeskunde in Universitair Medisch Centrum te Groningen met een 8,6.
Dat meldde http://www.coassistent.nl/ op 15 april 2009. Op de website bestaat vanaf de oprichting de mogelijkheid om coschappen te beoordelen. Er zijn in 5 jaar tijd meer dan 2100 beoordelingen gedaan over 158 verschillende instellingen met in totaal 572 afdelingen. Na vijf jaar maakt de website de balans op.
Met betrekking tot de slechtste coschappen van Nederland blijft de website discreet; het enige wat de website daarover meldt, is dat oogheelkunde slecht uit de bus komt.
Voor meer informatie: coassistent.nl/beste-coschappen.

persbericht 2009

Lees meer...

Slingeland genomineerd voor 'Beste Calibris Leerbedrijf in de Zorg 2011'

Het Slingeland Ziekenhuis is met de leerunits genomineerd als 'Beste Calibris Leerbedrijf Zorg 2011'. Ieder jaar reikt Calibris deze prijs afwisselend uit aan een van de leerbedrijven (stagebedrijven) in de sector Zorg, Welzijn, Sport of Assisterenden Gezondheidszorg (apothekers-, dokters- en tandartsassistenten). Het leerbedrijf dat zich onderscheidt door haar zienswijze en aanpak van leren in de praktijk, maakt kans op de titel. Om in aanmerking te komen voor de titel, moet het stagebedrijf voldoen aan verschillende criteria op het gebied van praktijkleren.

In de week van 20 juni worden hiervoor filmopnames gemaakt. Deze film wordt in september op de website van Calibris gepubliceerd. Hierop kan vervolgens gestemd gaan worden. 13 oktober zal de winnaar bekend worden gemaakt.
De winnaar dingt automatisch mee naar de titel Beste Leerbedrijf 2011. Dit is een landelijke verkiezing waaraan de beste leerbedrijven uit alle sectoren (zoals techniek, sport en handel) meedoen. De prijs voor Beste Leerbedrijf heeft het Ministerie van OCW in 1996 voor het eerst ingesteld om het leren in de praktijk te stimuleren en onder de aandacht te brengen. Het winnende leerbedrijf draagt een jaar lang de titel: ‘Beste Calibris Leerbedrijf Zorg 2011’. Daarnaast ontvangt de winnaar € 2.000,00 te besteden aan een onderwijsproject, maar ook een sculptuur en een banner.

persbericht 2011
Lees meer...

Leerunits opleiding verpleegkunde succesvol


Lees meer...

Slingeland op 4e plek in Ziekenhuis Top 100

Het Algemeen Dagblad publiceert jaarlijks de Top 100 van de Nederlandse ziekenhuizen. Het Slingeland Ziekenhuis, dat vorig jaar (2008) op de 7e plaats eindigde, is dit jaar nog hoger geëindigd: op de vierde plek!
Op het gebied van patiënttevredenheid scoort het Slingeland Ziekenhuis ditmaal zelfs 9 punten.
De AD ziekenhuis Top 100 rangschikt alle ziekenhuizen op basis van de zogenaamde 'prestatie-indicatoren', welke door de Inspectie voor de Gezondheidszorg worden vastgesteld. Op basis van deze objectieve gegevens wordt een beeld gegeven van de kwaliteit van ziekenhuizen in Nederland.
De gehele Ziekenhuis Top 100 kunt u vinden op de website van het Algemeen Dagblad:
www.AD.nl.


persbericht 2009
Lees meer...

Dr. Yep: Slingeland op 3e plaats

Beste ziekenhuizen: Slingeland op 3e plaats

Sinds 1 november is er een nieuwe zorggids: ‘Dr. Yep - Kies de beste zorg’. Dit is een soort ‘Michelin-gids voor de zorg’, die patiënten helpt met kiezen van de beste behandelmethodes, zorgteams en ziekenhuizen.

Het Slingeland Ziekenhuis staat op de 3e plaats in de ranglijst ‘Beste ziekenhuizen’.
Meer informatie is te vinden op www.dr-yep.nl.


persbericht 2010
Lees meer...

Nieuw interactief websitegedeelte voor urologie

Kenniscentrum, blog en Voorbeeld van het nieuwe websitegedeelte voor urologische patiëntenforum voor urologische patiënten

Voor urologische patiënten is er een geheel nieuw interactief gedeelte op deze website. Dit is samen met de urologische zorgverleners ontwikkeld. Hier kunt u terecht voor informatie, al uw vragen en contact met lotgenoten.
KenniscentrumKenniscentrum
In het kenniscentrum vindt u uitgebreide informatie over urologische aandoeningen, onderzoeken en behandelingen.

BlogBlog
In het blog leest u wat onze urologen en andere zorgverleners schrijven over nieuwe ontwikkelingen en andere zaken die ze graag met patiënten willen delen. U kunt tevens reageren op de blogberichten.


ForumForum
Wilt u uw ervaring met uw ziekte of behandeling delen met andere patiënten? Zoekt u contact met lotgenoten en bent u benieuwd naar ervaringen van andere patiënten? Kijk op het forum van urologie.


De informatie op de website blijft groeien. Kijk daarom ook in de toekomst nog eens vaker. We zijn benieuwd wat u ervan vindt. U kunt uw reactie achterlaten op ons forum. We hopen u spoedig te mogen begroeten op onze nieuwe website.
Neem een kijkje en reageer op www.urologie.slingeland.nl
Lees meer...

Samenwerking Gelderse ziekenhuizen

Ziekenhuizen in Ede, Arnhem en Doetinchem werken intensief samen bij hoogcomplexe chirurgische behandelingen als “Samenwerkende Gelderse Ziekenhuizen”


De ziekenhuizen Gelderse Vallei in Ede, Rijnstate in Arnhem en Slingeland Ziekenhuis bundelen hun krachten. Zij gaan samenwerken bij een aantal hoogcomplexe chirurgische behandelingen die relatief weinig voorkomen. Door deze samenwerking kan deze zorg voor de regio worden behouden en wordt de kwaliteit van de zorg verder versterkt.

De ziekenhuizen Gelderse Vallei, Rijnstate en Slingeland bundelen hun krachten ter versterking van de kwaliteit van de patiëntenzorg in de regio Oost-Utrecht, West- Midden- en Oost-Gelderland. Landelijk worden de eisen aan de kwaliteit van zorg hoger en wordt steeds meer complexe zorg geconcentreerd. Het samenwerkingsverband van de drie ziekenhuizen, met de naam Samenwerkende Gelderse Ziekenhuizen, heeft tot doel om de ziekenhuiszorg zoveel mogelijk binnen de gezamenlijke regio aan te bieden en hierbij aantoonbare kwaliteitsvoordelen te realiseren, die uitsluitend door samenwerking behaald kunnen worden.
Lees meer...

Mobiele website Slingeland online

Voorbeeld van de mobiele website op een telefoon.Het Slingeland Ziekenhuis heeft voor haar patiënten en bezoekers met een mobiele telefoon met internet een speciale mobiele website ontwikkeld. Patiënten en bezoekers met een zogenaamde smart phone worden automatisch naar de mobiele variant van de website doorgestuurd als zij de het adres www.slingeland.nl intoetsen.

De mobiele website is specifiek ontworpen voor de smart phones en heeft een beperkt aantal onderwerpen. Zo vindt men er informatie over de route, de adressen, parkeren, telefoonnummers, bezoektijden, de wegwijzer in het ziekenhuis en prikposten. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om direct door te gaan naar de volledige website, waar uitgebreidere informatie te vinden is.

U kunt de mobiele website alleen met een smartphone bezoeken op het volgende adres: www.m.slingeland.nl of scan de onderstaande QR-code met uw telefoon.

QR-code naar mobiele website Slingeland
Lees meer...

Slingeland is Kwaliteitsziekenhuis volgens Achmea

Het Slingeland Ziekenhuis is door verzekeraar Achmea uitgeroepen tot kwaliteitsziekenhuis voor de operaties bij dikkedarmkanker en voor de behandeling heupvervanging. Het Slingeland Ziekenhuis levert volgens Achmea zorg met een hoge kwaliteit.
Al enkele jaren kent Achmea op basis van een vergelijking (benchmark) met andere ziekenhuizen in Nederland de kwalificatie 'kwaliteitsziekenhuis' toe. De ziekenhuizen die de kwalificatie krijgen, scoren bovengemiddeld op de door Achmea geselecteerde aandoeningen. Op grond hiervan kunnen de verzekerden een goede keuze maken in welk ziekenhuis zij de desbetreffende behandeling willen ondergaan.
Om aan ziekenhuizen het stempel 'kwaliteitsziekenhuis' te kunnen geven, is er gekeken naar de aspecten:
 • medische kwaliteit;
 • wachttijden en doorlooptijden;
 • patiëntgerichtheid.
Het gaat dan om zaken als de snelheid waarop iemand wordt geholpen, het wegblijven van complicaties na een behandeling, de ervaringen van de patiënt, het naleven van richtlijnen en protocollen en de wachttijden.


persbericht 2012
Lees meer...

Wees voorbereid op de hitte

Het KNMI verwacht voor het hele land zeker tot met zondag aanhoudende hitte, daarom is het Nationaal hitteplan van kracht. Het ingaan van het hitteplan betekent dat er maatregelen genomen dienen te worden om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken.

Wie lopen risico?

Warm weer kan de gezondheid bedreigen. Ouderen vormen de grootste risicogroep omdat de temperatuurregulatie doorgaans slechter is en het dorstgevoel verminderd is. Niet alleen ouderen, maar ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen behoren tot de risicogroepen. Ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, alcohol of drugs kan het risico vergroten bij aanhoudend warm weer.

Wat zijn klachten van hitte?

Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en huiduitslag. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.

Wat kunt u doen om ongemak tijdens hitte te beperken?

Het ongemak van hitte kan beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten (denk ook aan de kwetsbare mensen in uw omgeving):

 • Drink voldoende: Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
  Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
 • Houd uzelf koel:Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
  Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.
 • Houd uw woning koel:Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
  Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.
 • Zorg voor elkaar:Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.
  Tip: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Heeft u nog vragen?

Overleg met uw huisarts of apotheek als u vragen heeft over uw gezondheid of het gebruik van uw medicijnen tijdens hitte. Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de GGD- Gelre IJssel.

Maatregelen bij hitte


Lees meer...

Zorg voor een actueel overzicht van uw medicijnen

Vanaf september 2012 wordt aan iedere inwoner uit de regio West-Achterhoek gevraagd om bij bezoek aan een huisarts, huisartsenpost, medisch specialist of bij opname in het ziekenhuis, verpleeghuis of GGZ instelling, altijd een actueel overzicht van zijn of haar medicijnen mee te brengen. Patiënten kunnen een actueel medicatieoverzicht ophalen bij hun apotheek.

Actueel medicatieoverzicht

Een uitgangspunt voor veilige zorg is de beschikbaarheid van een actueel overzicht van medicijnen. Uit onderzoek is gebleken dat er regelmatig problemen ontstaan met geneesmiddelen bij patiënten. Deze zijn voor een groot deel te voorkomen. Door op ieder moment een actueel medicatieoverzicht beschikbaar te hebben, weet de zorgverlener wat de patiënt aan geneesmiddelen gebruikt en kan de patiënt de juiste behandeling en zorg krijgen.Daarnaast staan op het medicatieoverzicht ook de aandoeningen, allergieën en/of eventueel verminderde nier- of leverfunctie die bij de apotheek bekend zijn. Door een actueel medicatieoverzicht bij zich te hebben draagt een patiënt bij aan zijn medicatieveiligheid.

Digitaal uitwisselen van medicatiegegevens

Sommige zorgverleners wisselen ook digitaal gegevens uit, bijvoorbeeld de huisarts en apotheek. Door het gebruik van verschillende computersystemen is nog niet alle informatie overdraagbaar, waardoor het belangrijk is om altijd zelf als patiënt het actuele medicatieoverzicht mee te nemen.
Wilt u niet dat (delen van) uw medicijngegevens opgevraagd kunnen worden, bespreek dit dan met uw apotheek of behandelend arts.

Medicatieoverdracht in de keten

In 2012 werken verschillende organisaties in West-Achterhoek samen in het project ‘Medicatieoverdracht in de keten’, onder verantwoordelijkheid van het Netwerk Transmurale Zorg West-Achterhoek. Doel van dit project is te zorgen dat bij elk moment waarop patiënten worden behandeld, maar zeker als medicijnen worden voorgeschreven, een actueel medicatieoverzicht aanwezig is. Vanaf 2013 zijn zorgverleners verplicht hieraan te voldoen. Deelnemende organisaties aan het project zijn: Apothekers Vereniging Slingeland, Azora, Huisartsen Vereniging Oude IJssel, Huisartsenpost, Sensire en Slingeland Ziekenhuis. Ook zijn er afspraken gemaakt met Trombosedienst Slingeland, GGNet en de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde.

Meer informatie: Medicatieveiligheid
Lees meer...

Shuttle-service op parkeerplaats

ShuttleserviceLet op: Shuttle rijdt momenteel niet

Op het parkeerterrein van het Slingeland Ziekenhuis rijdt een shuttle die patiënten en bezoekers van en naar de verschillende ingangen kan brengen.

Deze service wordt aangeboden van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 13.15 uur tot 15.15 uur.

Vrijwilligers verzorgen deze service en zij maken hiervoor gebruik van een golfkar.Lees meer...

Ziekenhuiskrant 2012

Huis aan huis verspreid in de regio

Bij het huis-aan-huisblad De Gelderse Post is deze week een bijlage gevoegd die geheel is gewijd aan het Slingeland Ziekenhuis. In deze bijlage informeren wij u over wat er in het ziekenhuis speelt. De inwoners van de regio krijgen zo een goede indruk van ons ziekenhuis.

U kunt deze ziekenhuiskrant hier downloaden.Lees meer...

Start cosmetisch spreekuur Dermatologie

Ongewenste haargroei, couperose, putjes in het gelaat door acne, littekentjes, steelwratjes, kleine vaatjes op de benen of verouderingsverschijnselen van de huid? Ze vormen voor veel mensen een probleem. Behandeling is meestal medisch gezien niet noodzakelijk, en behandeling wordt dan ook over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar. Maar mensen kunnen deze huidproblemen wel als ontsierend ervaren en er iets aan willen doen. De afdeling Dermatologie start per november met een cosmetisch spreekuur op de maandag en woensdag. De dermatologen krijgen bij deze cosmetische behandelingen ondersteuning van een deskundige en ervaren huidtherapeut.

“Met cosmetische dermatologie willen we tegemoet komen aan de groeiende vraag naar de behandeling van cosmetisch ontsierende huidafwijkingen”, aldus dermatoloog Erna Sybrandy en huidtherapeute Ineke Heijneman. “Het is de finishing touch van ons werk, een prachtige aanvulling op het werk dat we al doen.” Iedereen is welkom voor een goed en veilig, persoonlijk en objectief advies voor een cosmetisch probleem.
Tijdens een intakegesprek krijgt de cliënt informatie over de behandeling en het te verwachten resultaat. Afspraak voor het cosmetisch spreekuur kan zonder verwijzing via telefoonnummer (0314) 32 95 91 tijdens kantooruren.

Meer informatie vindt u in het gedeelte cosmetische dermatologie van het kenniscentrum Dermatologie.

persbericht 2012
Lees meer...

Continentieverpleegkundige van het jaar

Vrijdag 2 november is verpleegkundig specialist van het Slingeland Ziekenhuis, mevr. Kappert, door haar vakgenoten verkozen tot continentieverpleegkundige van het jaar. Het urologie-symposium, dat plaatsvond in het Scheveningse Kuhrhaus, was tevens het toneel voor de verkiezing continentieverpleegkundige van het jaar. Tijdens deze avond presenteerden de drie genomineerde vakgenoten hun projecten. De aanwezige verpleegkundigen uit het gehele land mochten tijdens de bijeenkomst hun stem uitbrengen.

Mirjam Kappert won deze titel met haar presentatie over het project ‘Zorg voor een vlotte doorstroming’. Zij ontwikkelde voor haar studie in samenwerking met de collega's op de afdeling Urologie van het Slingeland Ziekenhuis, een boekje met een stroomschema voor hulpverleners die de zorg hebben voor patiënten met een verblijfskatheter. Zo kan de zorg efficiënter worden ingericht, wat kostenbesparend kan werken en de kwaliteit van leven van de patiënt verbetert.
Lees meer...

Het Slingeland start onderzoek naar nieuwbouw ziekenhuis

Het Slingeland Ziekenhuis start een onderzoek naar de haalbaarheid van de bouw van een nieuw ziekenhuis. Nieuwbouw voorkomt een langdurig renovatietraject op de huidige locatie en biedt het ziekenhuis de kans beter in te spelen op de zorgvraag in de toekomst.

Sommige bouwdelen van het ziekenhuis zijn in gebruik sinds 1965, de laatste (ver-)nieuwbouw van het ziekenhuis vond plaats eind jaren 80. De afgelopen periode zijn de mogelijkheden voor renovatie onderzocht. Hoewel renovatie een aantal problemen oplost, biedt renovatie van de huidige locatie niet het gewenste toekomstperspectief voor het ziekenhuis. Op grond hiervan heeft de directie van het ziekenhuis besloten om ook de optie van nieuwbouw op een andere locatie te onderzoeken.

Nieuwbouw heeft een aantal voordelen ten opzichte van renovatie. Bij nieuwbouw kan gekozen worden voor een flexibele infrastructuur, de zorgprocessen zijn beter in te richten en zorgketenontwikkeling wordt versterkt. Nieuwbouw biedt daarnaast de mogelijkheid om in te spelen op de ontwikkelingen in de zorg. In de komende jaren zal de vraag naar zorg in de West-Achterhoek toenemen als gevolg van de vergrijzing. Om deze ontwikkeling op te vangen is samenwerking met de andere zorgpartners, zoals de huisartsen en thuiszorgorganisaties, noodzakelijk.

Integratie van het ziekenhuis in de verschillende ketens, flexibiliteit en vergaande vernieuwing in de medische specialistische zorg zullen steeds belangrijker uitgangspunten worden. Daarnaast biedt nieuwbouw op een andere locatie het ziekenhuis de mogelijkheid om de bereikbaarheid van het ziekenhuis voor de patiënten in de regio West-Achterhoek sterk te verbeteren.

Het Slingeland Ziekenhuis is inmiddels in gesprek met de gemeente Doetinchem, de Rabo-Bank en de zorgverzekeraars Menzis en Achmea. Deze belangrijke partners van het ziekenhuis onderschrijven de functie van het Slingeland Ziekenhuis voor de medisch specialistische zorg in de regio West-Achterhoek.

Uit het overleg met de gemeente is als mogelijke locatie voor het nieuwe ziekenhuis het stationsgebied van Doetinchem naar voren gekomen. De ligging bij bus- en treinstation, centraal in Doetinchem en op 2 minuten rijden van de afrit A18, Doetinchem Oost, maakt deze locatie zeer geschikt voor het verzorgingsgebied West-Achterhoek.

Uit het onderzoek zal moeten blijken of nieuwbouw haalbaar is. Ook wordt onderzocht of de beoogde locatie voldoet. Het onderzoek gaat in november 2012 van start. Medio 2013 zal de directie besluiten of nieuwbouw mogelijk is of dat de huidige locatie zal worden gerenoveerd.


persbericht 2012

Lees meer...

Slingeland steunt Doetinchem Vitaal

Kom in beweging met Doetinchem Vitaal. Van januari tot en met april 2013 kan iedereen die in de gemeente Doetinchem woont, werkt of naar school gaat op een leuke manier aan beweging doen. De basis van Doetinchem Vitaal is het Passo 10.000 stappenspel: de uitdaging is om dagelijks 10.000 stappen te zetten en daarmee in 3 maanden virtueel van Doetinchem naar Parijs te lopen. Deelnemers werken zo spelenderwijs aan een actieve en gezonde leefstijl. Het Slingeland Ziekenhuis steunt dit project samen met de Gemeente Doetinchem, het Graafschap College, voetbalvereniging De Graafschap, Sportservice Doetinchem en WellKom C.S.
Deelname is mogelijk in teams (van 2 tot 10 personen) of individueel. Iedere deelnemer krijgt een stappenteller van uitstekende kwaliteit om het aantal stappen bij te houden. Alle beweging op een dag telt mee, dus de dagelijkse stappen, maar ook andere activiteiten, zoals fietsen, sporten of tuinieren. De uitdaging is om creatief te zijn met het verkrijgen van stappen, bijvoorbeeld lopend boodschappen doen in plaats van even de auto pakken. De tussenstanden worden individueel en per team digitaal bijgehouden en weergeven. Daarnaast kunnen deelnemers gebruik maken van een veelal gratis activiteitenprogramma. Op vertoon van de stappenteller kan men deelnemen aan bijvoorbeeld wandelroutes, clinics, voorlichting, kennismaking bij sportclubs enzovoort. Meer informatie vindt u op www.doetinchem-vitaal.nl.
De gemiddelde Nederlander zet 6.000 stappen per dag, maar mensen met een zittend beroep komen zonder extra beweging soms niet verder dan 3.000 tot 4.000 stappen. Bij 10.000 stappen per dag begint een actieve leefstijl en dit heeft een grote invloed op de gezondheid.

Doetinchem Vitaal logo

Lees meer...

Verwijsbrief nodig bij eerste polikliniekbezoek

Patiënten zijn verplicht bij de eerste polikliniekafspraak een verwijsbrief van de huisarts, tandarts, verloskundige of andere medisch specialist te overleggen. Patiënten zonder verwijzing moeten de kosten van het bezoek en eventuele behandeling in het Slingeland Ziekenhuis zelf betalen, omdat de zorgverzekeraars de zorg dan niet meer vergoeden.

Zorgverzekeraars controleren in toenemende mate of patiënten in het bezit zijn van een geldige verwijzing, als zij een afspraak hebben bij een medisch specialist in het Slingeland Ziekenhuis. Patiënten zijn hiervoor zelf verantwoordelijk.
Door te controleren willen zorgverzekeraars het onnodig gebruik van specialistische zorg terugdringen. Dit is landelijk geregeld via de Zorgverzekeringswet.
Patiënten die een afspraak willen maken met een specialist in het Slingeland Ziekenhuis zullen er op worden geattendeerd, dat het noodzakelijk is om een verwijsbrief te hebben. Wanneer een patiënt toch een afspraak wil maken zonder dat hij een verwijsbrief heeft, zal hij duidelijk worden gewezen op de financiële consequenties. Wanneer een patiënt zich zonder verwijzing meldt op het spreekuur, zullen de gevolgen nogmaals onder de aandacht worden gebracht.
Patiënten hebben voor elk nieuw gezondheidsprobleem een nieuwe verwijsbrief nodig. Een verwijsbrief is niet vereist voor patiënten die zich op de Spoedeisende Hulp melden.
Lees meer...

Sportmiddag voor chronisch zieke kinderen onder begeleiding van ex-topsporters

Op 1 maart 2013 organiseren het kinderlongteam en het kinderdiabetesteam van het Slingeland Ziekenhuis een sportmiddag voor chronisch zieke kinderen, hun ouders en broertjes en zusjes.
De middag zal van 14.00 tot 18.00 uur plaats vinden in Sportcomplex Zonnewater in Hoog-Keppel, dat naast een 33-gradenbad een buitenbad en een sporthal biedt. Het doel is om de kinderen van 8 tot 18 jaar die in behandeling zijn bij het Slingeland Ziekenhuis, kennis te laten maken met allerlei sporten, zoals handboogschieten, skeeleren, volleybal, dansen en andere sporten waaronder ook circusactiviteiten.

De kinderen worden vermaakt en begeleid door het professionele team van Zonnewater met ondersteuning van oud top-volleyballer Bas van de Goor (ambassadeur van het Diabetes fonds) en oud top-schaatser Jochem Uytdehaage (ambassadeur van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting),
Meegekomen ouders kunnen op de informatiemarkt al hun vragen stellen aan de professionals. Een kind met een chronische ziekte roept ook bij de ouders vaak vele vragen op en er komen nogal wat zaken op hen af. Daarom zijn er professionals aanwezig met specifieke kennis over chronisch zieke kinderen, zoals kinderartsen, gespecialiseerde verpleegkundigen, een diëtist en een kinderpsycholoog uit het ziekenhuis.
De kinderen krijgen aan het einde van de dag een goodiebag mee naar huis.
Ouders en kinderen zijn van harte uitgenodigd om die middag een kijkje te komen nemen. Ook oudere kinderen zijn uiteraard van harte welkom. Zij kunnen zich ook zelfstandig aanmelden en eventueel een vriend of vriendin meebrengen naar deze sportieve middag.

Aanmelden tot 25 februari


Aanmelden kan via de volgende e-mailadressen: j.geessink@slingeland.nl of p.van.der.vecht@slingeland.nl. Geef uw naam, de naam van uw kind met een chronische ziekte en eventuele broertjes of zusjes die meekomen aan ons door.
Geef je snel op, want na 25 februari kunnen we geen aanmelding meer aannemen.Lees meer...

Kwaliteitszegel Dermatologie toegekend aan Slingeland Ziekenhuis.

Het Kwaliteitszegel Dermatologie laat zien welke ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra goede kwaliteit van zorg bieden. Dit keurmerk is opgesteld door de Huidpatiënten Nederland in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en het Huidfonds.Het doel van dit kwaliteitszegel is om patiënten (en verwijzers) overzicht te bieden van dermatologische centra in Nederland welke voldoen aan de gestelde eisen.  De polikliniek Dermatologie, locatie Gezellenlaan voldoet aan deze eisen.

Op basis van input vanuit de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) en huidpatiëntenverenigingen is een set van gezamenlijke criteria voor het Kwaliteitszegel Dermatologie vastgesteld. De criteria geven aan wat verwacht mag worden van de zorg voor mensen met een huidaandoening. Deze criteria betreffen de deskundigheid, emotionele ondersteuning, informatie en voorlichting, evaluatie van het eigen handelen, samenwerking, toegankelijkheid, transparante zorg en werkafspraken.

Voor meer informatie over het Kwaliteitszegel Dermatologie, zie www.huidpatienten-nederland.nl


Lees meer...

Slingeland krijgt 4 sterren voor Gastvrijheidszorg

Tijdens het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg 2013 heeft het Slingeland Ziekenhuis vier van de vijf sterren behaald. Hiermee is het Slingeland Ziekenhuis geëindigd op de zevende plaats voor  'Gastvrijheidszorg met Sterren'. Een mooie prestatie. In het Slingeland Ziekenhuis is er naast betrokken en deskundige zorg, voortdurend aandacht voor gastvrije zorg.

Waarderingssysteem

'Gastvrijheidszorg met Sterren' is een waarderingssysteem voor de kwaliteit van de gastvrijheid in zorginstellingen. Het doel is de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren door het stimuleren van gastvrijheid in de zorg. Gastvrijheid en klantgerichtheid nemen een steeds grotere plaats in binnen de zorgsector. Belangrijke onderdelen daarvan zijn gezond en lekker eten en hiervan kunnen genieten in een prettige ambiance. Maar ook de manier waarop medewerkers patiënten en cliënten bejegenen is een graadmeter, net als de dienstverlening. Zorginstellingen die meedoen aan Gastvrijheidszorg met Sterren worden beoordeeld op de kwaliteit van eten en drinken, de ambiance, de service en de gastvrijheid. Afhankelijk van hun score kunnen deelnemers maximaal vijf sterren krijgen. Dit jaar deden 225 zorgaanbieders mee aan Gastvrijheidszorg met Sterren.

Complimenten

De organisatie gaf het Slingeland complimenten voor onder andere de bedrijfscultuur, waardoor er een prettige, rustige omgeving met oog voor de patiënt ontstaat. In de sterrengids Gastvrijheidszorg (een soort ‘Michelin’-gids voor de zorg) leest u meer. Zie ook www.zorgmetsterren.nl
Lees meer...

Eigen kraamverzorgende voor, tijdens en na de bevalling

Poliklinisch bevallen in het ziekenhuis met je eigen verloskundige is al jaren een vertrouwd beeld. Naast de verloskundige assisteert nu ook ‘de eigen kraamverzorgende’ tijdens, voor en na de bevalling. Een initiatief van de werkgroep Post Partum Zorg waarin gynaecologen, kinderartsen, verpleegkundigen, klinisch en eerstelijns verloskundigen vertegenwoordigd zijn.

Lees hier het hele artikel
publicatie juni 2013


Kraamverzorgenden van de vier kraamzorgorganisaties, v.l.n.r. Geny Hendriks-Bolck (VVT Kraamzorg), Sandra Branderhorst (ZiNkraamzorg), Ans van Ree (Yunio) en Bianca ter Heijne (LiemersCare).
Kraamverzorgenden van de vier kraamzorgorganisaties, v.l.n.r.:
Geny Hendriks-Bolck (VVT Kraamzorg), Sandra Branderhorst (ZiNkraamzorg),
Ans van Ree (Yunio) en Bianca ter Heijne (LiemersCare).
Lees meer...

Slingeland krijgt inzet van trainee cadeau

'Bouw mee aan de polikliniek van de toekomst in de Achterhoek'. Met dit strategische vraagstuk wint het Slingeland Ziekenhuis de inzet van een trainee van het Nationaal Zorgtraineeship. Deze opdracht vond de jury origineel, realistisch, uitdagend en draagt bij aan eigentijdse en duurzame zorg.

Opdracht trainee

In 2020 wil het Slingeland Ziekenhuis (ver)nieuwbouw betrekken welke voldoet aan de eisen van de toekomst. Alle mensen in en om het ziekenhuis worden betrokken in dit project. Begin oktober 2013 gaat de trainee van start. De betrokkenen in het Slingeland Ziekenhuis reageerden enthousiast. Erwin Bomers (directeur Patiëntenzorg): “Met deze trainee brengt Studelta ons de innovatie, daadkracht en bijbehorende organisatiesensitiviteit om onze ‘polikliniek van 2020’ te realiseren.” Hans Fleur (marktunitmanager): “We vinden het essentieel om ook de jongste generatie bij deze plannen te betrekken, het wordt tenslotte ook hun ziekenhuis!”

Strategisch project

In juli 2013 heeft talentenorganisatie Studelta de Raad van Besturen van zorginstellingen uitgedaagd om een strategisch project en bijhorende concrete opdrachtomschrijving in te dienen voor één van de trainees van Nationaal Zorgtraineeship. Om het Nationaal Zorgtraineeship onder de aandacht te brengen, talentmanagement te agenderen en de kracht van jong talent te bewijzen geeft Studelta voor een periode van zes maanden aan één van de deelnemende organisaties de inzet van een trainee cadeau.

Hoogopgeleid talent

De talentenorganisatie vindt het erg belangrijk dat organisaties nadenken over de kracht van jong (hoogopgeleid) talent in hun organisatie. Daarom houdt Studelta u graag op de hoogte van het proces bij het Slingeland Ziekenhuis en ontwikkelingen van het Nationaal Zorgtraineeship.
foto: Studelta

Lees meer...

Oogcontrole voor politie en brandweer in OOGbus Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis nodigt de politie en brandweer van Doetinchem in het kader van 'World Sight Day' uit om op 10 oktober een bezoek te brengen aan de OOGbus. Ervaren optometristen zullen dan een preventieve oogcontrole uitvoeren bij de politieagenten en brandweermannen en -vrouwen die zich hiervoor hebben ingeschreven. De OOGbus staat deze dag op een terrein vlak bij het politiebureau in Doetinchem. Ziekenhuizen die zijn aangesloten bij Het Oogzorgnetwerk besteden op 10 oktober uitgebreid aandacht aan het voorkomen van onnodige slechtziendheid en blindheid. Zo ook het Slingeland Ziekenhuis

World Sight Day

World Sight Day is een jaarlijks terugkerende dag, georganiseerd door VISION 2020. Tijdens deze dag worden wereldwijd diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te geven aan vermijdbare blind- en slechtziendheid.'Vision 2020: The Right to Sight' heeft zich tot doel gesteld vermijdbare blindheid en slechtziendheid uit te bannen voor 2020. Omdat iedereen op aarde recht heeft op een goed gezichtsvermogen. VISION 2020 is een wereldwijd initiatief van oa de Wereldgezondheidsorganisatie.
Wanneer men ouder wordt gaat de kwaliteit van het zien achteruit, dat gaat vaak geleidelijk. Zonder dat men het merkt past men het gedrag hierop aan, raakt er aan gewend en doet soms niet meer dezelfde dingen als vroeger. De aanpassingen in de leefgewoonte zijn meestal niet nodig als de juiste hulp en zorg geboden wordt. De oogartsen van het Slingeland Ziekenhuis vinden dat bij een gezond leven ook een goed zicht hoort. 

Oogzorgnetwerk

Het Slingeland Ziekenhuis is onderdeel van het Oogzorgnetwerk dat bestaat uit een samenwerking van 15 Nederlandse ziekenhuizen  en opticiëns in de regio. Het Oogzorgnetwerk is bedoeld om de patiënt beter van dienst te kunnen zijn. Het netwerk is gericht op Beter Zien voor iedereen. Dit wordt gerealiseerd door goede samenwerking tussen de oogartsen en alle andere zorgverleners, hierdoor zijn de communicatielijnen kort en krijgt de patiënt de volledige zorg onder het dak van het ziekenhuis. Patiënten zijn bij de oogartsen van het Slingeland Ziekenhuis in goede handen.
Lees meer...

Regionale ziekenhuizen lanceren eigen zorgverzekering

De Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), waarin 42 algemene ziekenhuizen zijn verenigd, lanceren de BeterDichtbij zorgverzekering. Deze polis kenmerkt zich door goede zorg in de buurt, bij ziekenhuizen waar de menselijke maat centraal staat. De SAZ neemt het initiatief voor deze polis, maar gaat niet zelf verzekeren. Dat gaan verzekeraar a.s.r. en zorgverzekeraar DSW doen. De basispremie bedraagt € 93,50.

Persoonlijke aandacht staat voorop

De BeterDichtbij polis is er voor iedereen die zorg graag dicht bij huis heeft. Bij de ziekenhuizen die de BeterDichtbij ontwikkeld hebben staat één ding voorop: de menselijke maat oftewel persoonlijke aandacht. De SAZ-ziekenhuizen zijn stevig verankerd in de regio: ze kennen de patiënten, de huisartsen, de apothekers en andere zorgverleners in de regio. Landelijk werkt BeterDichtbij samen met 42 regionale ziekenhuizen. Hierdoor houdt BeterDichtbij zorg letterlijk en figuurlijk dichtbij, toegankelijk, menselijk en betaalbaar.
De BeterDichtbij polis biedt zorg dichtbij waar het kan en ver weg waar het moet. Zo’n 85% van de ziekenhuiszorg kan worden aangeboden in de SAZ-ziekenhuizen. Voor gespecialiseerde zorg kunnen verzekerden altijd terecht bij topklinische en academische ziekenhuizen. De verzekerde heeft hierin keuzevrijheid.

Voordeel

Behalve de menselijke maat biedt de BeterDichtbij polis ook voordeel. Verzekerden betalen voor vijf veel voorkomende behandelingen: liesbreuk, galblaas verwijderen, kijkoperatie knie, heupprothese, staar-operatie, geen eigen risico in de SAZ-ziekenhuizen. Met de BeterDichtbij Bon hebben verzekerden recht op extra zorg naar keuze na een ongeval tot € 250,-. Verzekerden kunnen met hun vragen terecht bij de BeterDichtbij zorgcoach.
Behalve de basisverzekering is er keuze uit vier aanvullende zorgpakketten. De BeterDichtbij polis kan online worden afgesloten en verzekerden kunnen al hun zorgzaken online regelen. BeterDichtbij draagt – nu en in de toekomst – bij aan een duurzame samenleving met goede zorg dichtbij die toegankelijk, menselijk en betaalbaar is en blijft. Geïnteresseerden kunnen zich nu al voorinschrijven op www.beterdichtbij.nl
Lees meer...

Eervolle onderscheiding voor Dr. H. Jansons, longarts

Tijdens het symposium '30 jaar longgeneeskunde in Doetinchem' gehouden op woensdag 13 november jl, is aan dr. Henk Jansons longarts, een koninklijke onderscheiding uitgereikt.
Dr. Henk Jansons stond aan de basis van de longgeneeskunde in Doetinchem. Hij heeft zich gedurende deze 30 jaar iedere dag met hart en ziel ingezet voor zijn patiënten en de ziekenhuisorganisatie. Ook landelijk heeft hij bijgedragen aan de ontwikkeling van zijn vakgebied. Naast zijn werkzaamheden als specialist vervult hij een actieve rol in de protestantse kerk.
Als erkenning voor zijn inzet heeft Henk Jansons een koninklijke onderscheiding ontvangen: Ridder in de orde van Oranje Nassau.
Burgemeester Van de Vondervoort heeft de onderscheiding tijdens het symposium aan hem uitgereikt.

Burgermeester van de vondervoort reikt de onderscheiding uit aan dr. Jansons


Lees meer...

Anale problemen vaak snel en eenvoudig te verhelpen

Koen Reijnders, gespecialiseerd gastro-enterologisch chirurg:

‘Anale problemen zijn gemakkelijk en snel te verhelpen’

artikel uit huis-aan-huis-krant
Anale problematiek komt veel voor. Vooral het hebben van aambeien is een vervelende aandoening. En toch blijven veel mensen met aambeien rondlopen. “Jammer, want het is snel en gemakkelijk te verhelpen door een kleine chirurgische ingreep. Helaas is het aantal mensen dat zich laat helpen het topje van de ijsberg. De schatting is dat slechts tien procent van de mensen die er last van heeft zich laat behandelen in een ziekenhuis”, aldus Koen Reijnders, een van de drie gespecialiseerd gastro-enterologisch chirurgen van het Slingeland Ziekenhuis.

Gastro-entorolgisch chirurgen hebben het maag-darmstelsel als aandachtsgebied en behandelen onder andere perianale aandoeningen. Dat zijn aandoeningen rondom de anus zoals abcessen, ontstekingen, fistels en scheurtjes in het anusslijmvlies. Daarnaast heb je zaken die wat minder acuut (kunnen) zijn, het gaat dan vooral om aambeien, een verzakking en alles wat te maken heeft met  incontinentie.

Chirurg Koen ReijndersRegelmatige stoelgang

De oorzaak van perianale aandoeningen heeft vaak te maken met een groot bekkenprobleem uit het verleden, bijvoorbeeld bij vrouwen na een bevalling en mensen die last hebben van chronische obstipatie. “Dat zijn de persers die met een krant of tijdschrift op de wc gaan zitten. Een gezond regelmatig ontlastingspatroon is eens per dag. Een dag geen ontlasting is niet goed; de ontlasting dikt dan in en wordt hard. Je moet het zo zien”, legt Reijnders uit: “De endeldarm is een reservoir dat de ontlasting vasthoudt, het geeft een signaal aan het lichaam wanneer het vol is. Als je dan niet luistert en wacht, gaat de endeldarm ervoor zorgen dat het reservoir minder vol wordt. Het lichaam reageert door vervolgens vocht uit de ontlasting te halen, met als gevolg dat de ontlasting harder wordt. Op den duur dikt de ontlasting in tot harde kiezels. Dus als je een signaal krijgt om te ontlasten, moet je daaraan gehoor geven. Het lichaam is niet gemaakt om uit te stellen. Doe je dat wel, dan kun je wachten op problemen.”

Verandering van levenswijze

Perianale problemen zijn soms lastig te duiden. De huisarts kan u verwijzen en u kunt dan binnen een week op de poli terecht. Een gesprek met een gespecialiseerd chirurg geeft duidelijkheid over de aandoening en de behandeling. “Ontstekingen en scheurtjes in het anusslijmvlies zijn vaak te verhelpen met medicijnen. Een fistel moet behandeld worden op de operatiekamer en de patiënt met  aambeien kan een afspraak maken op het proctoscopiespreekuur”, aldus chirurg Reijnders. Daar wordt door een verlicht kijkbuisje in de anus gekeken en in het geval er sprake is van aambeien, worden die meteen afgeklemd. De ingreep duurt enkele minuten en dan kan de patiënt weer naar huis. Na vier weken volgt een controleafspraak en een eventuele nabehandeling. “Mensen moeten zich wel goed realiseren dat ze na verwijdering van de aambeien hun levenswijze moeten veranderen. Een regelmatige stoelgang creëer je door te luisteren naar je lichaam, geen druk op te bouwen in de endeldarm en de ontlasting niet in te laten dikken. Dat bereik je door vezelrijk te eten, voldoende te drinken en te zorgen voor dagelijkse lichaamsbeweging.”
“De Achterhoek is een sterk vergrijzende regio. In het Slingeland Ziekenhuis werkt een bekkenbodemteam,  bestaande uit een gynaecoloog, uroloog, seksuoloog, een mdl-arts en chirurg. Samen met de patiënt en de ergo- en fysiotherapeuten maken we een behandelplan voor alle mensen met problemen rondom de bekkenbodem. Dat is de meerwaarde die we als ziekenhuis kunnen bieden”, aldus gespecialiseerd chirurg Koen Reijnders.

Foto: Toon Hendriks Fotografie

Lees meer...

Trombosedienst Deventer, Winterswijk, Doetinchem beste in 2012

De Trombosedienst Deventer, Winterswijk, Doetinchem was in 2012 wederom (net als voorgaande jaren) de beste van Nederland. Dat blijkt uit het overzicht dat de Federatie van Nederlandse Trombosediensten jaarlijks publiceert. De Trombosedienst controleert de behandeling van patiënten met bloedstollingstremmende middelen.

In Nederland, de Antillen en twee Spaanse vakantieoorden, zijn 57 trombosediensten die jaarlijks hun resultaten doorgeven aan de Federatie van Nederlandse Trombosediensten. Van belang is daarbij met name het percentage patiënten dat zich tussen de streefgrenzen bevindt met hun uitslag.

Kijk hier voor meer informatie over de Trombosedienst van het Slingeland Ziekenhuis.
Lees meer...

Kindergeneeskunde heeft eigen online kenniscentrum

Vanaf maandag 9 december is er een nieuw uitgebreid kenniscentrum voor kindergeneeskunde toegevoegd aan de websites van het Slingeland Ziekenhuis. Dit is het negende kenniscentrum dat is ontwikkeld.
In dit kenniscentrum vindt u informatie over zeer uiteenlopende onderwerpen welke samenhangen met kindergeneeskunde. De kinderartsen en andere betrokken professionals hebben allen meegeschreven aan de teksten in het kenniscentrum en gezorgd voor betrouwbare informatie voor de ouders en verzorgers van kinderen in alle leeftijden. Diverse ziektebeelden, aandoeningen, onderzoeken en behandelingen worden op een duidelijke en vooral begrijpelijke manier beschreven. U vindt er informatie over de kinderpolikliniek en de kinderafdeling, waaronder neonatologie en de kinderdagverpleging.
Daarnaast is er een blog waar de professionals schrijven over de ontwikkelingen in hun vakgebied en andere interessante onderwerpen. Op het forum kunnen patiënten, professionals en andere geïnteresseerden zelf informatie uitwisselen.

We nodigen u van harte uit om een kijkje te nemen en te reageren op https://kindergeneeskunde.slingeland.nl
Het Slingeland Ziekenhuis ontwikkelt Kenniscentra vanuit de gedachte een 'Glazen Ziekenhuis' te willen zijn. Kennisdeling, openheid en transparantie zijn belangrijke uitgangspunten binnen het ziekenhuisbeleid. Het Slingeland Ziekenhuis wil zo de buitenwereld laten zien dat zij staat voor kwaliteit en veiligheid. Door kennis van onze professionals online te stellen, voorzien we patiënten van toegankelijke, begrijpelijke informatie.
Kenniscentrum Kindergeneeskunde

Lees meer...

Communicatie met de wakkere beademingspatiënt

Monique en Bonny met de iPad met VoICe appEen patiënt die bij kennis is maar aan de beademing ligt, heeft vaak grote moeite om te communiceren. Spreken gaat niet, door het beademingsbuisje in de keel. Schrijven is door verlies aan kracht vaak onmogelijk. Het gemis van de stem en gebrek aan communicatie is een groot probleem; zowel voor de artsen en verpleegkundigen als voor de patiënt en zijn familie.

Onbegrip

Monique Waanders, IC-verpleegkundige en Bonny Aansorgh, arts acute zorg, ervaren dagelijks in hun werk moeilijkheden in de communicatie met deze patiënten. “Elkaar niet begrijpen, de patiënt die een probleem of vraag niet duidelijk kan maken, het zorgt voor frustraties en andere emoties als boosheid, machteloosheid en wanhoop”, vertelt Bonny. “Vaak stonden zorgverleners met de handen in het haar omdat ze de hulpvraag maar niet duidelijk kregen. Liplezen is nu eenmaal niet heel makkelijk.”

VoICe is de oplossing

Vaatchirurg Lemson wees op een oplossing die het Radboudumc heeft ontwikkeld. Bonny is dat gaan uitzoeken en ontdekte dat er een applicatie is voor de iPad die helpt bij de communicatie. “Deze applicatie ‘voICe’ biedt patiënten de mogelijkheid om via afbeeldingen met begeleidende tekst te communiceren door het aanraken van het scherm.” De app speelt specifiek in op de situatie
van een IC-patiënt met relevante thema’s. Het gebruik vraagt weinig spierkracht en motoriek en is eenvoudig te begrijpen.” Ook voor de familie van de patiënt is de app zinvol. “Zij kunnen bijvoorbeeld een filmpje opnemen als de patiënt op het moment van hun komst niet bij kennis is. De boodschap kan dan aan de patiënt worden getoond als deze weer wakker is. Zo kunnen ze toch de steun ervaren van hun directe omgeving”, zegt Monique. “Wij werden heel enthousiast na het bekijken van het demonstratiefilmpje over voICe.”

Op de Intensive Care van het Slingeland Ziekenhuis is nu een iPad beschikbaar met de VoICe app voor de wakkere beademingspatiënten.

Demonstratie gebruik VoICe app


Lees meer...

Nieuwbouw Slingeland Ziekenhuis aan de A18

Het Slingeland Ziekenhuis heeft besloten om een geheel nieuw ziekenhuis te gaan bouwen. Het nieuw te bouwen Slingeland Ziekenhuis komt in Doetinchem aan de snelweg A18, afrit Oost. Uiterlijk in 2022 moet het nieuwe ziekenhuis in gebruik zijn. Nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis betekent dat ook in de toekomst de 200.000 inwoners van de West-Achterhoek en deels daarbuiten, voorzien blijven van goede medisch-specialistische zorg.

Bekijk onze folder over nieuwbouw

Eind 2012 is gestart met een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden van nieuwbouw, als alternatief voor renovatie op de huidige locatie. Het renoveren van het bestaande gebouwencomplex, dat in delen in de jaren 1965 tot 1992 is gebouwd, is te complex gebleken en bovendien kostbaar. Tevens is de bereikbaarheid van het huidige ziekenhuis niet optimaal. Renovatie zou veel overlast veroorzaken voor de patiënten en medewerkers, maar ook voor de omliggende buurtbewoners.
 
De conclusie van het haalbaarheidsonderzoek is dat nieuwbouw noodzakelijk en haalbaar is. Door nieuwbouw kan een toekomstbestendig ziekenhuis worden gerealiseerd dat voorbereid is op de toekomstige vraag naar zorg. Het nieuwe gebouw wordt uiterlijk in 2022 in gebruik genomen of zoveel eerder als mogelijk. De kosten voor nieuwbouw worden geschat op 120 miljoen euro.
Tot aan het betrekken van de nieuwe locatie worden op de bestaande locatie nog de nodige verbouwingen uitgevoerd. Dit is noodzakelijk om te kunnen blijven voldoen aan technische en functionele eisen om verantwoorde zorg te kunnen bieden. In 2014 wordt de afdeling voor Moeder en Kind, de Eerste Hart Hulp en een aantal poliklinieken gemoderniseerd.

Locatie keuze: A18 afrit Oost

Met de gemeente Doetinchem is het afgelopen jaar gekeken naar een geschikte locatie voor nieuwbouw. Aanvankelijk is de optie voor nieuwbouw op de stationslocatie onderzocht. Deze optie is niet haalbaar gebleken in verband met de hoge kosten van deze locatie. Deze kosten worden onder andere veroorzaakt door noodzakelijke bedrijfsverplaatsingen. De nu gekozen locatie voor nieuwbouw aan de A18 afrit Oost, is uitstekend bereikbaar, met name ook voor de inwoners van de omliggende gemeenten en biedt goede ontwikkelmogelijkheden.

Toekomstig ziekenhuis

In het nieuwe ziekenhuis kunnen mensen terecht voor een breed palet aan medische-specialistische zorg, waaronder spoedeisende zorg en geboortezorg. Het Slingeland Ziekenhuis realiseert zich dat de zorg de komende jaren sterk verandert. Dat is onder andere het gevolg van een veranderende samenleving en keuzes die gemaakt worden over de financiering. Ook de technologische ontwikkelingen (e-health) hebben tot gevolg dat de zorg in de toekomst op een geheel andere wijze zal worden aangeboden. Met de bouw van een nieuw ziekenhuis wil het Slingeland Ziekenhuis de zorg aan laten sluiten bij deze veranderingen.Folder Nieuwbouw

Nieuwbouw geeft een impuls voor de regio

Het Slingeland Ziekenhuis heeft een intensieve samenwerking met huisartsen, thuiszorg en ouderenzorg. Deze samenwerking wordt verder uitgebouwd, om de verwachte toename van de zorgvraag te kunnen opvangen. De ontwikkeling van een nieuw ziekenhuis biedt nieuwe mogelijkheden voor een toekomstbestendige zorginfrastructuur voor de regio, en draagt bij aan een vitale leefomgeving in de West-Achterhoek. Daarnaast geeft nieuwbouw een belangrijke economische stimulans voor de regio.

Bekijk ook:


Lees meer...

Slingeland Catering maakt lekkerste broodje

Tijdens de Horecava in de RAI is dinsdag 14 januari het winnende broodje van de wedstrijd 'Lekkerste Broodje -Catering' bekendgemaakt. Paul Diks, coördinator Personeelsrestaurant van het Slingeland Ziekenhuis, ging er met de eerste prijs vandoor.
Paul noemt zijn broodje het Oer Broodje. Dit broodje in de vorm van een Rustico bol, is belegd met bijzondere ingrediënten als pompoenchutney, eekhoorntjesbrood-roomkaas, nagelholt en fenegriek-kaas.
Met zijn creatie Oer Broodje won Paul de finale. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lekkerste Wedstrijden. Aan de wedstrijden deden vijftien deelnemers mee.


Foto’s: ©Jorik Buijs

Lees meer...

Avondspreekuur polikliniek Dermatologie

Vanaf 4 februari is de polikliniek Dermatologie gestart met een avondspreekuur op de dinsdagavond. De polikliniek stelt patiënten in de gelegenheid om een afspraak te plannen tussen 17.30 en 20.30 uur. Voor sommige patiënten is het prettig dat zij buiten hun werktijden een afspraak kunnen plannen met de dermatoloog.
De dermatologen die tijdens het avondspreekuur dienst hebben zijn mevrouw Berends en mevrouw Tiemes.
De avondspreekuren van het Slingeland Ziekenhuis op dinsdag leveren een bijdrage aan het verkorten van wachttijden voor de patiënt en is een service die het Slingeland Ziekenhuis aan haar patiënten wil leveren.Lees meer...

COPD-patiënt in beeld door gebruik iPad


‘Met behulp van de iPad hebben we de patiënt nu letterlijk in beeld’

Artikel Huis-aan-huiskrant
De zorg voor een patiënt met een chronische ziekte houdt niet op bij ontslag uit het ziekenhuis. In nauwe samenwerking met Sensire wordt de zorg thuis voortgezet. Sinds kort kunnen patiënten gebruikmaken van een iPad. Daarmee houden zij de symptomen bij van hun ziekte en kunnen ze beeldbellen met een zorgverlener. “Door gebruik te maken van deze nieuwe techniek werken we eraan om het zelfmanagement van de patiënt te vergroten én proberen we de ziekte te stabiliseren”, aldus Maritha Spekschoor, verpleegkundig specialist longziekten van het Slingeland Ziekenhuis en Ingrid Zweers, longverpleegkundige van Sensire.
“Dankzij de nieuwe techniek hebben we de patiënt nu letterlijk in beeld. We kunnen een patiënt die benauwd is veel beter beoordelen via de iPad dan via de telefoon. En we kunnen meekijken om te zien of iemand zijn medicatie goed gebruikt. Instructie via beeld is ook een optie”, lichten de verpleegkundigen toe. Bovendien is de iPad voorzien van een thuismeetapp met informatie over het ziektebeeld, medicatie en het longpunt. Er zijn tips te vinden over stoppen met roken en er zijn links naar andere interessante sites. Alert op signalen COPD is een afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Anders gezegd; een chronische ziekte waarbij men lucht tekort komt doordat de longen beschadigd zijn. Het gaat met name om mannen en vrouwen van 45 jaar en ouder. Momenteel hebben 300.000 Nederlanders COPD en dat aantal neemt toe.
Patiënten en zorgverleners kunnen snel en efficiënt informatie uitwisselen met behulp van moderne communicatiemiddelen. Dankzij intensieve samenwerking tussen het ziekenhuis en Sensire hoeft de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis te komen”, aldus Maritha Spekschoor (rechts), verpleegkundig specialist longziekten van het Slingeland Ziekenhuis en Ingrid Zweers, longverpleegkundige van Sensire.
Foto Toon Hendriks

Lees meer...

Het brede vak van de reumatoloog


Reuma is de verzamelnaam van meer dan tweehonderd aandoeningen

Artikel Gelderse Post, maart 2014
“De meeste patiënten die de reumatoloog bezoeken, hebben klachten van het bewegingsapparaat. Langere tijd pijn of stijfheid in bepaalde gewrichten of spieren of gezwollen gewrichten, kunnen wijzen op een vorm van reuma. De klachten kunnen onder andere ontstaan door ontsteking, slijtage of overbelasting. Vaak komen de mensen in eerste instantie bij de huisarts terecht. Om te constateren of er daadwerkelijk sprake is van een reumatische aandoening worden mensen doorverwezen naar ons”, aldus Irene Idema, een van de vier reumatologen van de vakgroep Reumatologie van het Slingeland Ziekenhuis.

Reuma is de verzamelnaam voor meer dan tweehonderd aandoeningen aan gewrichten, spieren, pezen, botten en/of inwendige organen. Het gaat om aandoeningen die niet het gevolg zijn van een ongeval of een blessure. De meest bekende reumatische aandoeningen zijn: Reumatoïde Artritis, ook wel chronische gewrichtsreuma genoemd; Artrose ofwel gewrichtsslijtage; Bindweefselziekten of systeemziekten zoals SLE en de ziekte van Sjögren; Wekedelen reuma, zoals een slijmbeurs- of peesontsteking en Fibromyalgie.

GrilligReumatoloog Idema

“Een kleine twee miljoen Nederlanders heeft iets reumatisch. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd; ruim de helft van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. De ene vorm van reuma is de andere niet, je hebt milde en agressieve vormen. Bovendien is reuma grillig; klachten kunnen een tijdje wegblijven en ineens weer de kop opsteken. De meeste patiënten die we langdurig behandelen op de polikliniek hebben ontstekingsreuma, waarbij een ontstekingsproces de oorzaak is van gewrichtsklachten. Een andere naam
voor gewrichtsontsteking is artritis”, aldus reumatoloog Idema. Vaak is  het gewricht gezwollen, pijnlijk en stijf en worden mensen beperkt in hun dagelijks functioneren. “Met behulp van medicijnen is deze vorm van reuma in veel gevallen goed onder controle te krijgen. Zeker als mensen in een vroeg stadium bij ons terecht komen is het beloop van de ziekte heel anders dan twintig jaar geleden.
Ook Jicht is een prima te behandelen ziekte. Wij zien vooral de gecompliceerde jichtpatiënten.”

Ziekte in beeld

Een goede behandeling vergt allereerst een goede diagnose. Om de mogelijke oorzaak en de ziekte in beeld te krijgen, stelt de  reumatoloog bij het eerste consult veel vragen. Bovendien wordt een lichamelijk onderzoek verricht eventueel aangevuld met onderzoek van bloed en/of urine en het maken van röntgenfoto’s of scans. Op basis van de gegevens en de uitslagen volgt een diagnose, de mogelijkheden van de behandeling en een indruk van de toekomstverwachting. “Het zo vroeg mogelijk ontdekken van een reumatische
ontstekingsziekte, is van belang voor de behandeling en de prognose, zeker als het gaat om ziekten waarbij gewrichtsschade kan optreden. Veel patiënten reageren goed op behandeling. Soms wordt alleen een diagnose gesteld en is een behandeling met medicijnen niet mogelijk. In dat geval kan ik doorverwijzen naar een oefentherapeut, een ergotherapeut of de reumaconsulent. Dit is een aanspreekpunt waar de patiënt met reuma terecht kan voor informatie, advies en instructie zodat ze zo goed mogelijk functioneren in hun dagelijks leven. Daar gaat het om”, besluit reumatoloog Idema.

De reumaconsulent

Een reumaconsulent is een gespecialiseerd verpleegkundige die mensen met een reumatische aandoening begeleidt. De consulent verricht bij bepaalde reumatische aandoeningen lichamelijk onderzoek. Om de ziekteactiviteit goed in de gaten te houden, zien de reumatoloog en de consulent de patiënt vaak om en om. Daarnaast is de reumaconsulent vraagbaak voor de patiënt en biedt
begeleiding bij praktische, sociale en emotionele problemen. De reumaconsulent werkt samen met de reumatoloog en met andere hulpverleners zoals ergotherapeuten, fysiotherapeuten en verpleegkundigen van de verpleegafdeling in het ziekenhuis en daarbuiten zoals huisartsen, thuiszorg, gemeenten en patiëntenorganisaties.

Lees meer...

Hoofdingang gesloten vanaf 21.00 uur

De deuren van de hoofdingang van het Slingeland Ziekenhuis zijn vanaf 21.00 uur gesloten. Deze maatregel is genomen in verband met de veiligheid van patiënten, bezoekers en medewerkers.

21.00 - 23.00 uur

Tot 23.00 uur is het mogelijk om zonder enige hinder het ziekenhuis te verlaten via de hoofdingang. Wilt u tussen 21.00 en 23.00 uur via de hoofdingang naar binnen dan kunt u op de bel drukken. De receptionist die tot 23.00 uur aanwezig is kan dan op afstand de deur bedienen.

23.00 - 06.45 uur

Vanaf 23.00 tot 06.45 uur is de hoofdingang gesloten voor zowel mensen die naar buiten als naar binnen willen. Bezoekers kunnen dan alleen via de Spoedeisende Hulp het ziekenhuis betreden en verlaten.
Lees meer...

Zo normaal mogelijk leven met diabetes

Per jaar worden ruim zesduizend kinderen in Nederlandse ziekenhuizen behandeld voor diabetes type 1. Ook in het Slingeland Ziekenhuis. “We kunnen diabetes niet genezen, maar we kunnen de kinderen en hun ouders wel begeleiden zodat ze een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden”, aldus kinderarts Marc Eling.

Als een van de drie gespecialiseerde kinderartsen maakt Marc deel uit van het kinderdiabetesteam samen met twee  kinderdiabetesverpleegkundigen, een diëtist en een kinderpsycholoog. “Het team leert kinderen, tieners en hun ouders om te gaan met diabetes en de ziekte in te passen in hun leven. We leren het kind om zelf de bloedglucosewaarde te bepalen, insuline toe te dienen en om te gaan met eten, bewegen en alle andere factoren die van invloed zijn op de instelling van hun diabetes.”

Impact op het gezin

“Een kind met diabetes heeft een enorme impact op het hele gezin. Als gezin ben je 24 uur per dag betrokken bij het in balans houden van de suikerwaarde en de insuline. Je hebt geen dag vrij. Vooral voor ouders van jonge kinderen is dat belastend”, aldus Eling. “We zorgen voor een zo goed mogelijke diabetesinstelling en proberen problemen als gevolg van diabetes op latere leeftijd te voorkomen. Om te kijken wat het beste werkt voor het kind en het gezin, willen we de kinderen en hun manier van leven zo goed mogelijk leren kennen. Als kinderdiabetesteam vullen we elkaar aan en ondersteunen we elkaar om zorg op maat te kunnen leveren. Want wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet.”
V.l.n.r. Petra van der Vecht, kinderdiabetesverpleegkundige; Heleen Wijburg,
kinderarts; Marc Eling, kinderarts; Jolanda Geessink, diabetesverpleegkundige;
Eveline Wijsman, kinderpsycholoog; Marteke van Beek, diëtist en
Elvira Vermeulen, kinderarts. FOTO CHARLES KEIJSER


Lees meer...

Geestelijke verzorging presenteert de Waakkoffer

Tijdens het symposium ‘Palliatieve zorg, onze zorg…?!’ over palliatieve zorg bij mensen met een chronische progressieve ziekte, presenteerde de Geestelijk verzorgers van het Slingeland Ziekenhuis de zogenaamde 'Waakkoffer'. Deze waakkoffer is bedoeld om patiënten in de laatste fase van hun leven en hun familie te ondersteunen.
Als mensen de laatste fase van hun leven in het ziekenhuis doorbrengen en hun familie bij hen waakt, is het mooi wanneer er een warme en informele sfeer gecreëerd kan worden. Hierbij kan de waakkoffer behulpzaam zijn.

In de koffer zitten onder anderen een cd speler met verschillende soorten muziek, een boek met gedichten en foto’s, massageolie, een geursteen en een warme deken. Alle verpleegafdelingen krijgen de beschikking over een koffer.
De waakkoffers zijn tot stand gekomen door een schenking van de Protestantse Gemeente Doetinchem aan de Stichting Vrienden van het Slingeland Ziekenhuis. In de weken voor Pasen is in de kerken van de PGD op de zondagen voor dit doel gecollecteerd.


Lees meer...

Zesde plaats voor gastvrij Slingeland

Tijdens het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg 2014 heeft het Slingeland Ziekenhuis de zesde plaats behaald in de categorie van de meest gastvrije ziekenhuizen. De gastvrijezorg werd wederom beloont met vier van de vijf sterren. Een mooie prestatie. In het Slingeland Ziekenhuis is er naast betrokken en deskundige zorg, voortdurend aandacht voor gastvrije zorg.

Waarderingssysteem

'Gastvrijheidszorg met Sterren' is een waarderingssysteem voor de kwaliteit van de gastvrijheid in zorginstellingen. Het doel is de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren door het stimuleren van gastvrijheid in de zorg. Gastvrijheid en klantgerichtheid nemen een steeds grotere plaats in binnen de zorgsector. Belangrijke onderdelen daarvan zijn gezond en lekker eten en hiervan kunnen genieten in een prettige ambiance. Maar ook de manier waarop medewerkers patiënten en cliënten bejegenen is een graadmeter, net als de dienstverlening. Zorginstellingen die meedoen aan Gastvrijheidszorg met Sterren worden beoordeeld op de kwaliteit van eten en drinken, de ambiance, de service en de gastvrijheid. Afhankelijk van hun score kunnen deelnemers maximaal vijf sterren krijgen. Dit jaar deden 230 zorgaanbieders mee aan Gastvrijheidszorg met Sterren.

Sterrengids

De resultaten van de audits zijn te vinden in de ruim 300 pagina’s omvattende Sterrengids Gastvrijheidszorg 2014, die tijdens het congres is uitgereikt. Alle gegevens uit de gids worden ook gepubliceerd op www.zorgmetsterren.nl

Lees meer...

Dialyse en voeding

Minder zout is voor ieder mens goed. “De gemiddelde mens eet 9 à 10 gram zout per dag en dat terwijl ons lichaam slechts 1 gram nodig heeft”, aldus diëtist Tineke van Amersfoort. “De Gezondheidsraad hanteert 6 gram per dag. Als we met z’n allen dat advies zouden opvolgen, zijn daarmee 2200 levens per jaar gered volgens de Hartstichting. Ter vergelijking: in 2010 kwamen 640 mensen in het verkeer om het leven”, vertelt Tineke. Ook voor dialysepatiënten is zout heel slecht, maar zij hebben daarnaast ook nog te maken met het  beperken van eiwitten, fosfor, kalium en vocht. Tineke van Amersfoort en haar collega’s Marlous Oonk en Leontien Wienke begeleiden dialysepatiënten. Zij geven informatie en inzicht en kijken daarbij vooral naar de mogelijkheden die mensen hebben.

v.l.n.r: Tineke van Amersfoort, Leontien Wienke en Marlous Oonk. Leontien laat hier het Zoutboek zien dat is ontwikkeld door de Nierstichting. Het Zoutboek helpt diëtisten om patiënten inzicht te geven in hun zoutgebruik en zo grip op zout te krijgen.
FOTO CHARLES KEIJSER

Sociale momenten 

Dialysepatiënten moeten zich altijd bewust zijn van wat ze eten en hoe hun dag eruit ziet. Eten en drinken zijn sociale momenten.  ‘Koffie?’ is vaak het eerste dat tijdens een bezoekje wordt gevraagd. “Veel mensen realiseren zich niet hoe het leven van een dialysepatiënt eruit ziet”, weten de diëtisten. “Het is iedere dag een kwestie van afwegen wat je eet en drinkt. De sociale druk is vaak lastig, niet iedereen kan daar goed mee omgaan. Wij proberen samen met de patiënt een manier te vinden om daar wel mee om te kunnen gaan. Bepaalde medicijnen proberen we zo goed mogelijk af te stemmen op de eetgewoonten van de patiënten. Bijvoorbeeld fosfaatbinders,  geneesmiddelen die zorgen dat fosfaat niet in het lichaam opgenomen wordt. Een standaardrecept van ’s-morgens geen fosfaatbinder en bij de lunch en het avondeten één fosfaatbinder is verleden tijd.”

Lees meer...

St. Roparun doneert € 16.500 voor hoofdhuidkoeler

Het Slingeland Ziekenhuis heeft € 16.500 ontvangen van Stichting Roparun. Met dit bedrag is een tweede hoofdhuidkoeler aangeschaft. Een hoofdhuidkoeler wordt gebruikt voor, tijdens en na de chemokuur, om de kans op haaruitval bij een patiënt te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen.
De voorkoming van haaruitval draagt bij aan de kwaliteit van leven van een patiënt met kanker. Het Slingeland is erg blij dat ze nu meer patiënten deze mogelijkheid kan bieden en flexibeler kan zijn in de momenten dat een patiënt er gebruik van kan maken. 
Henk van der Velde, voorzitter Stichting Roparun Palliatieve Zorg: ”Vanuit de opbrengst van de Roparun hebben wij  een bedrag van €16.500 euro ter beschikking gesteld aan het Slingeland Ziekenhuis. We zijn blij dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan het belangrijke werk dat het ziekenhuis verricht. Vanuit de Roparun ondersteunen we doelen die helpen ons motto waar te maken: leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven.”

Over de Roparun

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Ruim 8000 lopers, fietsers, chauffeurs en verzorgers zamelen met deze sportieve prestatie geld in voor mensen met kanker. Deze run is ontstaan in 1992 en heeft inmiddels ruim 57 miljoen euro opgebracht. De stichting Roparun ondersteunt goede doelen die zich richten op palliatieve zorg voor mensen met kanker.
Lees meer...

Benoeming nieuwe voorzitter Raad van Toezicht

Op 1 januari 2015 wordt de heer Fr.C.A. (Frans) Jaspers de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht heeft de heer Jaspers per die datum benoemd als opvolger van de scheidend voorzitter de heer Th.P.K.E (Theun) van den Berg. De heer Jaspers zal reeds op 1 september 2014 als lid toetreden tot de Raad van Toezicht.
De heer Jaspers heeft een uitstekende staat van dienst in de gezondheidszorg. Na zijn artsenstudie heeft hij vele jaren bestuurlijke functies in de gezondheidszorg vervuld.
Van 1992 tot 2012 is hij werkzaam geweest als lid van de Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Van 1984 tot 1992 heeft de heer Jaspers de functie van directeur patiëntenzorg van de Stichting Doetinchemse Ziekenhuizen vervuld.
De Raad van Toezicht van het Slingeland Ziekenhuis krijgt met de komst van de heer Jaspers een ervaren voorzitter, die sturing kan geven aan de complexe vraagstukken die in de komende jaren op ons ziekenhuis afkomen.
 
Lees meer...

Volwaardig tijdelijk operatiecentrum

Het Slingeland Ziekenhuis gaat een nieuw ziekenhuis bouwen aan de snelweg A18, afrit Oost in Doetinchem. Om tot aan de nieuwbouw optimaal te blijven functioneren en te blijven voldoen aan alle richtlijnen op het gebied van kwaliteit en patiëntveiligheid wordt het bestaande operatiecentrum aangepast. Momenteel wordt er een tijdelijk operatiecentrum gerealiseerd op het parkeerdek van het Slingeland Ziekenhuis. Voor de patiënten verandert er niets. Zij worden in een volwaardig tijdelijk operatiecentrum geopereerd.

“Aanleiding voor de verbouwing van het huidige operatiecentrum is de nieuwe regelgeving op het gebied van luchtbeheersing”, aldus  René Nummerdor, afdelingshoofd OK. Het tijdelijke operatiecentrum zal een half jaar in gebruik zijn. In die periode wordt het huidige operatiecentrum gerenoveerd.

Kwalitatieve en veilige zorg

“Voor het hele ziekenhuis en zeker voor een risicoafdeling als de OK gelden strenge wetten en regelgeving waaraan we moeten voldoen”, licht Nummerdor toe. “Net als alle andere ziekenhuizen worden we regelmatig gecontroleerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De patiënt moet kunnen rekenen op kwalitatieve en veilige zorg. Tot de laatste dag van de verhuizing naar de nieuwbouw in 2022, blijven we daaraan voldoen. Met de nieuwe regelgeving op het gebied van luchtbeheersing in ons achterhoofd en het feit dat de nieuwbouw nog acht jaar duurt, hebben we gekozen voor een verbouwing.”

Volwaardig operatiecentrum

Het tijdelijke operatiecentrum ziet er momenteel aan de buitenkant nog niet zo aantrekkelijk uit, maar wie eenmaal binnen is, wordt aangenaam verrast. “Eerlijk gezegd was ik dat zelf ook”, zegt Nummerdor. “Het is een volwaardig gevalideerd operatiecentrum met zes operatiekamers. Alle faciliteiten voor het primaire proces zijn aanwezig. Zo is er een apotheek, een pathologieruimte voor de verzorging van weefsels, een opslagruimte voor benodigde middelen, een kleedruimte, een koffieruimte, ruimtes voor techniek, goederenontvangst
en schoonmaak. Kortom; het tijdelijke centrum voldoet aan alle eisen en richtlijnen en wordt continu gemonitord.”

Volgens planning

De opbouw van het operatiecentrum verloopt volgens planning tot nu toe. In november is het centrum operationeel. Het is de bedoeling dat de verhuizing in één weekend plaatsvindt. Tijdens de verhuizing blijven er twee operatiekamers operationeel voor spoedgevallen. “Een half jaar later, in mei 2015, verhuizen we terug naar ons huidige operatiecentrum waar dan naast de luchtbehandeling, tevens de elektrische installatie is vernieuwd. Bovendien wordt de ontvangstruimte uitgebreid. Verder vinden er geen grote veranderingen plaats. We doen wat nodig is voor de komende acht jaar zodat de veiligheid gewaarborgd is tot aan de nieuwbouw.”

Verbindingssluis

De patiënten zullen overigens weinig merken van de verbouwing. “Het enige verschil is dat operatiepatiënten naar een andere plek  gereden worden. Via een verbindingssluis gaan ze vanuit het ziekenhuis naar het tijdelijk operatiecentrum. Geen donkere tunnel, maar een sluis met daglicht. Ja, ook daar hebben we aan gedacht”, besluit Nummerdor.

Lees meer...

Algemeen directeur neemt afscheid per 1 juli 2015

Algemeen directeur Geert Huisman heeft besloten zijn actieve loopbaan te beëindigen en zal per 1 juli 2015 afscheid nemen van ons ziekenhuis. Hij heeft dit besluit genomen om persoonlijke redenen: “Sinds 1 januari 2006 heb ik met veel plezier de functie van algemeen directeur vervuld. Het is een uitdagende functie die veel voldoening geeft, maar ook veel vraagt van mijn persoonlijke inzet. Na ruim negen jaar in deze functie is het goed deze periode af te sluiten en mijn aandacht en tijd op andere zaken te richten.”

De raad van toezicht respecteert het besluit van Geert Huisman en heeft veel waardering voor de wijze waarop hij in de afgelopen jaren zijn functie heeft vervuld. Binnenkort wordt gestart met de werving van een opvolger. Het streven is om vóór 1 januari 2015 een opvolger te benoemen, die per 1 juli 2015 kan beginnen in het ziekenhuis.
Lees meer...

Chirurg-oncoloog Koen Reijnders ambassadeur van Fight Cancer

Chirurg-oncoloog Koen Reijnders van het Slingeland Ziekenhuis, is te zien in een promotiefilm van Fight Cancer. Koen is een van de ambassadeurs van Fight Cancer, een stichting die fondsen werft voor KWF Kankerbestrijding onder het motto ‘Love life. Fight Cancer’. Een jonge en eigenzinnige stichting die zicht richt op jongvolwassenen in de leeftijd van twintig tot veertig jaar. Fight Cancer wil jonge mensen bewust maken van de noodzaak van kankerbestrijding, ze betrekken bij de strijd tegen kanker en vooral: aansporen tot actie!

De promotiefilm geeft een korte impressie van het dagelijkse leven van Koen. Terwijl hij vertelt over zijn werk zien we hem thuis met zijn vrouw en drie kinderen aan het ontbijt. Voordat hij richting ziekenhuis fietst, laat hij eerst de hond uit. Vervolgens zien we Koen als chirurg-oncoloog; verslagen doornemend en aan het werk op de operatiekamer.

Jonge donateurs

“Via een ex-reclameman werd ik benaderd om mee te werken aan de film. Na een leven in de reclame vertelde hij me: ‘You are never remembered for what you do in business. You are only remembered for what you do in civil society’. Hij wilde graag zijn expertise inzetten voor Fight cancer. Mijn werk als chirurg-oncoloog is zo leuk, dat maakt het gemakkelijk om daar enthousiast over te vertellen. Ik mag mensen beter maken en in veel gevallen genezen”, aldus Koen. “Momenteel krijgt één op de drie Nederlanders kanker, ook jonge mensen hebben daar in hun directe omgeving mee te maken. Fight cancer richt zich niet op de jonge patiënt, maar op de jonge donateur; om bij jonge mensen een grotere betrokkenheid bij kankerbestijding te realiseren en aan te sporen tot allerlei vormen van actie. Fight cancer!”
Lees meer...

Slingeland verkozen tot meest patiëntvriendelijke ziekenhuis

Het Slingeland Ziekenhuis is door de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) verkozen tot meest patiëntvriendelijke ziekenhuis. Van de 10 genomineerde ziekenhuizen mocht het Slingeland Ziekenhuis uiteindelijk de prijs in ontvangst nemen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst van de patiëntenfederatie NPCF in de Landgoederij te Bunnik werd dit bekend gemaakt.
Slingeland werd geroemd om de duidelijke uitleg, het geduld van de medewerkers, de pijnbestrijding en het vermogen om patiënten gerust te stellen.
Silvia van den Berg, Unitmanager patiëntencommunicatie van het Slingeland Ziekenhuis, kreeg de prijs uitgereikt van mevrouw Gerdi Verbeet, voorzitter van de Raad van toezicht van de NPCF en mevrouw Wilna Wind, directeur van de NPCF.

Beoordeling

Om de patiëntvriendelijkheid van de ziekenhuizen te beoordelen werd gebruik gemaakt van de waarderingen op ZorgkaartNederland.nl. Alle ziekenhuizen in Nederland met meer dan 100 waarderingen vanaf juni 2013 zijn meegenomen in de beoordeling. Hierbij tellen ook de waarderingen per specialist mee. Op basis hiervan werd de top 10 samengesteld. De uitslag is vastgesteld in samenwerking met MarketResponse, een van de toonaangevende research consultancy bureaus in Nederland. Patiënten beoordelen de ziekenhuizen op ZorgkaartNederland op basis van onder andere de informatievoorziening, de bejegening, de behandeling en de accommodatie.


Lees meer...

Slingeland heeft beste dienstverlening en voorlichting volgens Elsevier

Elsevier onderzoek  

Elsevier heeft de resultaten van het onderzoek “Beste ziekenhuizen” deze week gepubliceerd. Jaarlijks vergelijkt Elsevier alle ziekenhuizen van Nederland. Gekeken wordt welke ziekenhuizen veilige en effectieve medische zorg leveren en welke het meest patiëntgericht zijn. De ziekenhuizen zijn vergeleken aan de hand van verplicht openbare en feitelijke gegevens die bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg worden aangeleverd en het programma Zichtbare Zorg. Daarnaast tellen volumenormen voor operaties mee die de wetenschappelijke verenigingen van de medische specialisten hanteren. Ook zijn de resultaten van de ervaringen van patiënten gemeten met de CQ-index meegenomen.

Speciale vermelding

Het Slingeland Ziekenhuis is door Elsevier vermeld als één van de drie ziekenhuizen waar de patiënt de beste dienstverlening en voorlichting van alle ziekenhuizen krijgt.
Meer informatie over dit onderzoek en de resultaten van het Slingeland Ziekenhuis vindt u op de website van Elsevier.


 
Lees meer...

Kenniscentrum Plastische Chirurgie online

De website van het Slingeland Ziekenhuis is uitgebreid met een Kenniscentrum Plastische Chirurgie.
Hier vindt u uitgebreide informatie over behandelingen die de plastisch chirurgen uitvoeren;
Het team van de polikliniek Plastische Chirurgie heeft meegeschreven aan de teksten in het kenniscentrum en gezamenlijk gezorgd voor de totstandkoming. Dit kenniscentrum is alweer het tiende kenniscentrum dat online is gegaan.
U wordt van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen op https://plastischechirurgie.slingeland.nl

Het Slingeland Ziekenhuis ontwikkelt Kenniscentra vanuit de gedachte een Glazen Ziekenhuis te willen zijn. Kennisdeling, openheid en transparantie zijn belangrijke uitgangspunten binnen het ziekenhuisbeleid. Het Slingeland Ziekenhuis wil zo de buitenwereld laten zien dat zij staat voor kwaliteit en veiligheid. Door kennis van onze professionals online beschikbaar te stellen, voorzien we patiënten van toegankelijke en begrijpelijke informatie.
Momenteel zijn er meerdere kenniscentra in ontwikkeling.

Lees meer...

Vaatchirurgen plaatsen nieuw soort stent

Als tweede ziekenhuis in Nederland hebben de vaatchirurgen Seegers en Krol met het OK-team van het Slingeland Ziekenhuis een nieuwe type stent-prothese in de buikaorta aangebracht. De 72-jarige patiënt die een verwijding van de buikslagader had, maakt het goed.
Lees meer...

Bekijk het tijdelijke operatiecomplex

In het kader van het besluit tot nieuwbouw, is onderzocht wat er nodig is om het huidige gebouw aan de Kruisbergseweg tot 2022 optimaal te laten functioneren en te blijven voldoen aan alle richtlijnen op het gebied van kwaliteit & veiligheid. Voor het Operatiecomplex betekent dit, dat het luchtbehandelingssysteem wordt aangepast. Dit houdt in dat alle operatiekamers buitenwerking worden gesteld. Het gehele complex kan dan enkele maanden niet worden gebruikt.
Er is een tijdelijk operatiekamercomplex gerealiseerd met zes volwaardige operatiekamers die aan alle eisen voldoen. Op 17 november 2014 is dit tijdelijke complex operationeel en ingebruik genomen. Tot medio april 2015 zullen alle operaties in het tijdelijke operatiecentrum plaatsvinden.

Bekijk de film


Lees meer...

Help mee en steun zwangere vrouwen in Ethiopië

In 2015 gaan vijf medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem naar Ethiopië. Ze gaan in het Soddo Christian Hospital lessen en trainingen geven aan verloskundigen, verpleegkundigen, OK-assistenten en artsen in opleiding. De missie is om de moeder-  en kindsterfte te verlagen door educatie en kennisoverdracht. Twee verloskundigen gaan de lokale vroedvrouwen in de buitengebieden bezoeken, om hen voorlichting en lessen te geven. De gynaecoloog zal samen met de Afrikaanse werknemers een deel van de gynaecologische en verloskundige zorg op zich nemen, waaronder operaties met ondersteuning van de anesthesiemedewerker.
Lees meer...

Nieuwe servicebussen naar hoofdingang ziekenhuis

Vanaf zondag 14 december laat Arriva servicebussen rijden die ook stoppen bij de hoofdingang van het Slingeland Ziekenhuis. Het gaat om lijn 1 en lijn 3 van Arriva. Buslijn 25 (stadsbus) komt hiermee te vervallen. Buslijn 51 (Doetinchem-Vorden-Zutphen) blijft gewoon bestaan.

De achtpersoons servicebussen rijden onder andere langs het stadscentrum, het station én het Slingeland Ziekenhuis. De servicebus volgt grotendeels de route van de huidige stadslijnen en rijdt alleen binnen Doetinchem. De nieuwe buslijnen 1 en 3 stoppen vlakbij de hoofdingang op het ziekenhuisterrein. Hier wordt een nieuwe bushalte aangelegd. De bushalte voor lijn 51 op de Kruisbergseweg blijft bestaan. Met invoering van buslijn 3 is ook de polikliniek Dermatologie aan de Gezellenlaan te bereiken. De dienstregeling is te vinden op de website van Arriva.
Lees meer...

Nieuw in Gelderland: Alliantie Regionale TopZorg

Drie ziekenhuizen in Gelderland hebben een alliantie gesloten op het gebied van complexe, medische zorg. De Gelderse ziekenhuizen werken al zo’n twee jaar samen bij operaties die relatief weinig voorkomen, zoals bij de behandeling van bepaalde vormen van long-, maag- en leverkanker. In de komende jaren wordt deze samenwerking uitgebreid met andere vormen van zorg. In eerste instantie wordt de oncologische zorg van de drie ziekenhuizen samengevoegd onder de vlag van A.R.T.Z.. De plannen hiervoor zijn zodanig dat vandaag medewerkers en (zorg)partners van de ziekenhuizen worden geïnformeerd over de samenwerking en de nieuwe naam van de samenwerking: A.R.T.Z.; Alliantie Regionale TopZorg.
Lees meer...

Slingeland stapt over op Electronisch Patiëntendossier

Missie geslaagd: alle afdelingen van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem zijn succesvol overgestapt op het Electronisch PatiëntenDossier (EPD) van ChipSoft. De tevreden directeur Patiëntenzorg Erwin Bomers kijkt kort na de livegang ambitieus vooruit. “Nu we volledig digitaal werken zijn we klaar voor de toekomst. Op naar de volgende stap!”

Na een zorgvuldige, gezamenlijke voorbereiding is het zo ver: alle afdelingen van het Slingeland Ziekenhuis werken vanuit het EPD van ChipSoft. De voorbereidingen betaalden zich uit in een soepele livegang. Alle patiënten hebben nu binnen het ziekenhuis één digitaal dossier, waarbij iedere zorgverlener zijn eigen, specifieke view op de patiënt heeft. Deze view is toegespitst op de rol van de zorgverlener en voorzien van de content die voor hem relevant is.
Directeur Patiëntenzorg Erwin Bomers noemt de EPD-livegang een vereiste voor Slingeland. “De ziekenhuisbrede beschikbaarheid van digitale gegevens is noodzakelijk om betere patiëntenzorg te kunnen leveren én om patiënten toegang te geven tot hun medische informatie. Ook de eenduidige registratie van patiëntgegevens levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit en veiligheid van onze zorg.”
Lees meer...

Embedded Field Lab in Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis is initiatiefnemer van het zogenaamde ‘Embedded Field Lab tweedelijns zorg’ dat onlangs van start is gegaan. Een Embedded Field Lab is een proefomgeving in een bestaande zorginstelling. In het Field Lab werkt het ziekenhuis samen met het bedrijfsleven en kennisinstellingen als universiteit en hoger beroepsonderwijs, om samen invulling te geven aan de zorg van de toekomst. Dit kan door bijvoorbeeld innovatieve processen, producten of projecten te testen en te valideren. Zo kunnen prototypes die een bedrijf heeft ontwikkeld getest worden in de bestaande praktijkomgeving van het ziekenhuis.
Naast de al bestaande praktijkomgeving wordt er wellicht ook nog een klinische kamer ingericht, speciaal om allerlei vernuftige prototypes te testen. Er wordt bekeken of de begane grond van de locatie aan de Gezellenlaan gebruikt kan worden om een virtuele ‘polikliniek van de toekomst’ in te richten. Daar worden dan dingen getest voor de poli’s zoals online consulten met de patiënt.

Aanleiding

Innovaties in de zorg vinden maar moeilijk hun weg naar de praktijk. Dat komt mede door de vele wet- en regelgevingen met betrekking tot de zorgverlening. Met het oog op de toekomst is er wel een groeiende behoefte aan nieuwe technologieën en innovaties. Denk aan het feit dat er steeds minder verpleegkundigen beschikbaar zullen zijn door ontgroening. En dat door de vergrijzing de vraag naar zorg alleen maar zal stijgen. Innovaties kunnen ervoor zorgen dat er ook in de toekomst sprake is van goed toegankelijke en kwalitatief hoogwaardige zorg voor de inwoners van de regio.

Lees meer...

Benoeming nieuwe algemeen directeur

De Raad van Toezicht heeft de heer C.W.J.M. (Chrit) van Ewijk per 1 juni 2015 benoemd tot algemeen directeur van het Slingeland Ziekenhuis, als opvolger van Geert Huisman.

Chrit van Ewijk is 60 jaar, opgegroeid in Winterswijk en woonachtig in Steenderen. Hij is vader van 3 kinderen. Chrit heeft wiskunde en economie gestudeerd, aangevuld met een master opleiding voor veranderingsmanagement. Hij is onder andere werkzaam geweest als lid van de directie zorginkoop bij Achmea en als directeur bij GGZ instelling Pro Persona. Sinds 2011 is hij directeur/bestuurder bij Stichting DBC Onderhoud, de organisatie die verantwoordelijk is voor de gegevensverwerking van DBC’s.

De Raad van Toezicht acht Chrit van Ewijk zeer geschikt voor de functie van algemeen directeur/bestuurder van het Slingeland Ziekenhuis. Hij heeft veel kennis en ervaring in de zorg en beschikt over een uitgebreid netwerk. Het Stafbestuur, de Ondernemingsraad en de Cliëntenraad hebben positief geadviseerd over zijn benoeming.

Chrit van Ewijk zal op 1 juni a.s. in functie treden en de taken van Geert Huisman overnemen.
Lees meer...

Toestemming geven voor inzien medicatiegegevens

Het Slingeland Ziekenhuis en de apotheken in de regio West-Achterhoek sluiten aan op het Landelijk Schakel Punt (LSP). Via het LSP kunnen artsen en apothekers medicatiegegevens inzien. Dit kan echter alleen met toestemming van de patiënt. Hiertoe dient de patiënt  een toestemmingsformulier in te vullen en in te leveren bij zijn of haar eigen apotheek. Het formulier is ook verkrijgbaar bij de apotheek. Online toestemming geven kan via www.ikgeeftoestemming.nl.

Uitwisseling van medicatiegegevens

Als u wordt opgenomen in het ziekenhuis, wil de arts weten welke medicijnen u gebruikt. Het Slingeland Ziekenhuis kan via het Landelijk Schakel Punt uw medicatiegegevens digitaal inzien. Dit kan alléén als u daar toestemming voor hebt gegeven. Ook als u onverwacht bij een andere apotheek moet aankloppen, bijvoorbeeld ‘s avonds-,’s nachts of in het weekend,  moet deze apotheker uw medicatiegegevens kunnen oproepen uit de bronapotheek.

Wat is het Landelijk Schakel Punt?

Het LSP is een manier om verbinding te maken met de apotheek waar u bent ingeschreven. Het LSP wordt beheerd door de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). De verbinding voldoet aan de landelijke eisen voor veiligheid en privacy. Niet alle zorgverleners hebben toegang tot het LSP. Alleen apothekers, medisch specialisten, huisartsen en speciaal gemachtigde zorgverleners hebben toegang. Als u wilt weten of uw arts of apotheek hier op aangesloten is, kijk dan op www.vzvz.nl.

Uw toestemming wijzigen of intrekken

Het is te allen tijde mogelijk om de verleende toestemming weer in te trekken. Ook is het mogelijk om bepaalde delen van het dossier niet toegankelijk te maken. De beschikbaarheid van gegevens bepaalt de patiënt zelf. Voor meer informatie kunt u contat opnemen met uw apotheek.


Lees meer...

Samenwerking met gemeente en waterschap inzake nieuwbouw

De Gemeenteraad van Doetinchem heeft ingestemd met de door het Slingeland Ziekenhuis gekozen locatie voor nieuwbouw aan de A18. Het Slingeland Ziekenhuis en de Gemeente Doetinchem zijn inmiddels in gesprek met de grondeigenaren over aankoop van de betreffende gronden. De bestemmingsplanprocedure start naar verwachting nog dit jaar.

Het Slingeland Ziekenhuis heeft de ambitie om een innovatief en duurzaam ziekenhuis te bouwen, zo mogelijk energie- en klimaatneutraal. Om deze reden is het gesprek gestart met Waterschap Rijn en IJssel. Het Slingeland Ziekenhuis, de Gemeente Doetinchem en het Waterschap Rijn en IJssel willen vanaf het begin gezamenlijk invulling geven aan het ontwikkelingsproces. Ieder doet dit vanuit zijn eigen rol, specifieke kennis en deskundigheid. Alle partijen willen ook met andere overheidsorganen, zoals de Provincie Gelderland, en het bedrijfsleven samenwerken om deze ambitie te realiseren.

Tekenen overeenkomst

Op vrijdag 10 april jl. hebben het Slingeland Ziekenhuis, de gemeente Doetinchem en het Waterschap Rijn en IJssel een tweetal overeenkomsten getekend, te weten:
 1. Overeenkomst tussen het Slingeland Ziekenhuis en de Gemeente Doetinchem waarin medewerking en kostenverhaal is geregeld. De afspraken richten zich met name op de activiteiten van de Gemeente Doetinchem inzake het opstellen van het benodigde bestemmingsplan en de aankoop door het Slingeland Ziekenhuis van de benodigde gronden.
 2. Overeenkomst tussen het Slingeland Ziekenhuis, de Gemeente Doetinchem en het Waterschap Rijn en IJssel, betreffende de beoogde nieuwbouw. De essentie van deze overeenkomst tussen de drie partijen is de gezamenlijke ambitie om een innovatief en duurzaam ziekenhuis te bouwen, zo mogelijk energie- en klimaatneutraal.
Met het ondertekenen van deze overeenkomsten komt de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis weer een stapje dichterbij. We willen de patiënten in ons verzorgingsgebied ook in de toekomst een kwalitatief goede patientenzorg bieden, dichtbij huis met betrokken, deskundige en gastvrije medewerkers. Met dit gegeven als uitgangspunt gaan we gezamenlijk aan de slag.


V.l.n.r. mevrouw E. Rutting, Heemraad,  de heer G. Huisman, Algemeen directeur Slingeland Ziekenhuis en

mevrouw I. Lambregts, Wethouder.

Lees meer...

Nieuwe kenniscentra borstkanker en longkanker

Er zijn twee nieuwe oncologische kenniscentra toegevoegd aan de websites van het Slingeland Ziekenhuis: borstkanker en longkanker.
Er zijn nu 12 kenniscentra ontwikkeld waarvan, samen met het kenniscentrum darmkanker, drie kenniscentra gewijd zijn aan veel voorkomende oncologische ziekten.
In de kenniscentra vindt u uitgebreide informatie over de ziekte, onderzoeken, behandelingsmogelijkheden en de zorgverleners.

De artsen en andere betrokken professionals hebben meegeschreven aan de teksten in de kenniscentra en gezorgd voor betrouwbare informatie die op een duidelijke en vooral begrijpelijke manier beschreven is. 
We nodigen u van harte uit om een kijkje te nemen:
Het Slingeland Ziekenhuis ontwikkelt kenniscentra vanuit de gedachte een 'Glazen Ziekenhuis' te willen zijn. Kennisdeling, openheid en transparantie zijn belangrijke uitgangspunten binnen het ziekenhuisbeleid. Het Slingeland Ziekenhuis wil zo laten zien dat zij staat voor kwaliteit en veiligheid. Door kennis van onze professionals online beschikbaar te stellen, voorzien we patiënten van toegankelijke, begrijpelijke informatie.

   


Lees meer...

Nominatie Gastvrijheidszorg met Sterren

Het Slingeland Ziekenhuis is een van de 10 genomineerden in de categorie ziekenhuizen voor de Gastvrijheidszorg Award 2015. Gastvrijheidszorg met Sterren is een waarderingssysteem voor de kwaliteit van de gastvrijheidszorg in zorginstellingen. Het doel is de kwaliteit van leven van cliënten en patiënten te verbeteren door het stimuleren van goede gastvrijheidszorg.
Zorginstellingen die meedoen aan Gastvrijheidszorg met Sterren worden o.a. beoordeeld op de kwaliteit van eten en drinken, beleid, faciliteiten en ambiance. Afhankelijk van hun score kunnen deelnemers maximaal vijf sterren krijgen. In 2014 ontving het Slingeland Ziekenhuis 4 sterren. Deze nominatie laat zien dat het Slingeland Ziekenhuis tot de beste ziekenhuizen van Nederland behoort op het gebied van gastvrijheidszorg.
Op donderdag 11 juni worden de winnaars van de Gastvrijheidszorg Award 2015 bekend gemaakt.

Lees meer...

Dr. Felix van Lammeren, chirurg, Koninklijk onderscheiden

Dr. van Lammeren, chirurg, is op donderdag 21 mei 2015 door Koning Willem Alexander onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Felix van Lammeren ontving zijn onderscheiding voor zijn bijzondere verdienste en inzet voor de opleidingen van tropenartsen en jonge chirurgen.
Felix van Lammeren is bijna 30 jaar als oncologisch chirurg verbonden aan het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem. In die jaren heeft hij de patiëntenzorg op uitstekende en consciëntieuze wijze vervuld. Daarnaast is hij initiatiefnemer en oprichter van de opleidingen tot tropenarts en chirurg in het Slingeland Ziekenhuis. Felix van Lammeren is gedurende tientallen jaren een bevlogen en toegankelijk ‘opleider’ geneesheer geweest met gevoel voor compassie en menselijke verhoudingen. Het opleiden van artsen draagt bij aan een goede kwaliteit van zorg in het ziekenhuis maar is uiteraard ook van groot maatschappelijk belang.

Felix van Lammeren ontving zijn Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester mevrouw Helmi Huijbregts-Schiedon van de Gemeente Bronckhorst tijdens zijn afscheidssymposium op donderdagmiddag in het Auditorium van het Slingeland Ziekenhuis.
Van Lammeren ontvangt de onderscheiding van de Burgermeester mevr. Huijbregts.

Lees meer...

Franniez spaarsysteem voor chronisch zieke kinderen

Op maandag 1 juni 2015 start het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem als eerste perifeer ziekenhuis in Nederland met Franniez. Dit is een verzamelsysteem, bedoeld om chronisch zieke kinderen moed, troost en houvast te geven. Na de pilotperiode van ruim 4 maanden in de universitaire ziekenhuizen in Leiden en Maastricht is er groen licht om het systeem over de rest van Nederland uit te rollen. Maandag ontvangen de eerste twee kinderen in het Slingeland Ziekenhuis hun Franniez-spiraal.

Nederland kent 400.000 chronisch zieke kinderen. Ongeveer 80.000 van hen ondervinden daarvan grote gevolgen. Prikken, medicijnen, ziekenhuisopnames en operaties zijn de dagelijkse realiteit. Kinderen zoeken daarbij houvast. Naar iets, dat laat zien wat ze al hebben doorstaan. Iets dat henzelf, ouders, broertjes en zusjes, grootouders, dokters en verpleegkundigen aanknopingspunten geeft om over de ziekte te praten. Daarom is er nu het Franniez verzamelsysteem, dat tastbaar bewijst hoe stoer zij in hun kwetsbaarheid zijn.

De kinderen krijgen als basis van het systeem een houder, de Franniez spiraal. Telkens als er iets gebeurt rondom hun ziekte, krijgen ze een Franniez trede met een sticker die de interventie symboliseert. De trede kunnen ze aan de spiraal bevestigen. Elke trede vertelt een stukje van het verhaal van de ziekte en de behandeling van het kind. Bovenin de spiraal zit een kluisje. In dat kluisje zit de code, die toegang geeft tot het geheime deel van de website van Franniez. Daar kunnen kinderen en hun ouders hun verhalen kwijt in het digitale dagboek.

De Franniez zijn ontwikkeld door het Kinderfonds Franniez. Deze ontstond op initiatief van kinderverpleegkundige Franny Slingerland. Zij kwam in actie omdat ze het jammer vond, dat voor kinderen met kanker en hartproblemen dergelijke verzamelsystemen wel bestaan (Kanjerketting en Tikkiering), maar voor chronisch zieke kinderen niet. De stichting Kinderfonds Franniez bestaat enkel uit vrijwilligers en kan dankzij de steun van donateurs nu de eerste ziekenhuizen laten aansluiten. Als het aan Kinderfonds Franniez ligt komen daar nog heel veel donaties bij omdat alle chronisch zieke kinderen de nodige moed, troost en houvast kunnen gebruiken. www.franniez.nl
Op maandag 1 juni krijgen de eerste 2 kinderen uit handen van onze kinderarts Marc Eling, ambassadeur van de Stichting Kinderfonds Franniez en Walter van Doorn van deze Stichting de eerste Franniez spiraal uitgereikt.
Lees meer...

Samenwerking met Streekziekenhuis Koningin Beatrix

Slingeland Ziekenhuis (Doetinchem) en Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Winterswijk) zijn in gesprek over een verregaande vorm van samenwerking. Door samen te werken willen beide ziekenhuizen hoogwaardige ziekenhuiszorg in de Achterhoek op beide locaties waarborgen en deze verder verbeteren.
Beide ziekenhuizen hebben te maken met toenemende kwaliteitseisen, een grotere zorgvraag en nieuwe technologische mogelijkheden. De schaalgrootte van beide ziekenhuizen maakt het waarschijnlijk lastig om op termijn voor alle specialismen ‘goede zorg dichtbij’ te garanderen. Door samen te werken ontstaat een sterke ziekenhuisorganisatie in de Achterhoek en kan dat wel.
Uitgangspunt is dat er in de Achterhoek twee volwaardige ziekenhuizen blijven bestaan. Beide ziekenhuizen leveren alle benodigde basiszorg en behandeling, waaronder geboortezorg, spoedeisende hulp en Intensive Care. De bestaande hechte samenwerking met de zorgpartners in de regio, zoals huisartsen en verpleeghuizen, wordt versterkt.  Voor de  complexe zorgvragen blijft de huidige samenwerking  met gespecialiseerde ziekenhuizen  buiten de regio in tact.

Draagvlak

Het initiatief tot de recente samenwerking komt van Geert Huisman, bestuurder Slingeland tot 1 juni jl., en Bert Kleinlugtenbeld, bestuurder Beatrix ziekenhuis. Zij hebben de afgelopen maanden verkennende gesprekken gevoerd met diverse interne en externe betrokkenen. De visie van de belanghebbenden was voor hen erg belangrijk, omdat elke stap in de samenwerking voldoende draagvlak nodig heeft. Belangrijk signaal was dat de interne reacties van de medische staven, de ondernemingsraden en cliëntenraden van beide ziekenhuizen positief waren. De beide medische staven hebben inmiddels ook al een gezamenlijke intentieverklaring ondertekend. De huidige bestuurder van Slingeland, Chrit van Ewijk, neemt het proces naadloos over en zal met Bert Kleinlugtenbeld alle volgende stappen zetten. ‘Ook bij externe partners, zoals collega-zorginstellingen, huisartsen, verloskundigen, zorgverzekeraar Menzis en de betrokken gemeenten, bleek zoveel draagvlak voor onze plannen dat we ze nu concreet gaan maken’, zegt Bert Kleinlugtenbeld. ‘We krijgen vooral veel positieve reacties op ons initiatief en we merken dat partijen ook constructief mee willen denken’, aldus Geert Huisman. ‘Dat sterkt ons in de gedachte dat we op het goede spoor zitten en die route houd ik vol overtuiging aan’, zo meldt Chrit van Ewijk.
Lees meer...

Filmpje over natuurlijke keizersnede

Soms is het niet mogelijk om te bevallen op natuurlijke wijze en komt een baby via de keizersnede (sectio) ter wereld. Het Slingeland Ziekenhuis voert, indien mogelijk, de natuurlijke sectio uit. Een keizersnede die veel lijkt op een natuurlijke bevalling. Bovendien blijkt een natuurlijke sectio beter voor de moeder-kindbinding en voor het op gang komen van de borstvoeding.

Hierover heeft het Slingeland Ziekenhuis nu een informatief filmpje gemaakt.
Meer informatie over de natuurlijke sectio vindt u ook in blogbericht 'Natuurlijke keizersnede'
filmpje over de natuurlijke keizersnede in het Slingeland Ziekenhuis

Lees meer...

VSV de Slinge presenteert de ZwApp, app voor zwangeren

Het Slingeland Ziekenhuis heeft binnen het verloskundig samenwerkingsverband VSV de Slinge, een app ontwikkeld speciaal voor zwangere vrouwen: de ZwApp.

De ZwApp is een nieuwe en effectieve manier om zwangeren van goede en betrouwbare informatie te voorzien. In de app is informatie te vinden over zowel de zwangerschap, de bevalling als de kraamtijd en pasgeboren baby. Deze informatie is zorgvuldig samengesteld door de professionals.
Gedurende de hele zwangerschap en in de kraamtijd krijgt een zwangere die de app download en haar profiel invult, iedere week berichten; gedoseerde informatie die betrekking heeft op de persoonlijke situatie van de zwangere in die week. Via de bibliotheek kan alle informatie op ieder moment worden geraadpleegd. Daarnaast kan de zwangere een persoonlijk dagboekje bijhouden, gewicht en bloeddruk-metingen invoeren en een koppeling met de agenda maken om afspraken bij te houden. Bovendien zijn er leuke functionaliteiten zoals het opnemen van de harttonen van de baby tijdens de controle bij de verloskundige of gynaecoloog. 

Vanaf 30 juni is de ZwApp te downloaden in de App store (iOS 8.0 en hoger) en via de Google Play Store (Android 4.0 en hoger).
Lees meer...

Vernieuwd operatiecentrum in gebruik genomen

In het weekend van 4 en 5 juli heeft de verhuizing plaatsgevonden van het tijdelijke operatiecomplex, wat sinds november 2014 op het parkeerdek staat, naar het geronoveerde complex. Het vernieuwde operatiecentrum is nu in gebruik genomen.
Renovatie was nodig om aan de nieuwste richtlijnen voor luchtbehandeling te voldoen. Tegelijk is de verbouwing benut om een aantal andere verbeteringen door te voeren.

De lucht in een operatiekamer moet steriel zijn, om infecties bij patiënten te voorkomen. Daarvoor heeft het operatiecentrum een systeem van luchtbehandeling. De eisen hieraan zijn steeds strenger geworden. Om aan de nieuwe regelgeving te voldoen, moest het systeem van luchtbehandeling in het operatiecentrum ingrijpend vernieuwd worden. Een renovatie die meerdere maanden zou kosten. “We wilden en konden daarmee niet wachten tot het nieuwe ziekenhuis er staat”, zegt René Nummerdor, unitmanager operatiecentrum (zie foto). “Dat duurt nog een aantal jaren en ook gedurende die tijd willen wij als ziekenhuis aan de geldende eisen voldoen. Daarom is besloten tot renovatie, ondanks de plannen voor nieuwbouw.”
Lees meer...

Digitaal een kaart sturen met eigen afbeelding aan patiënt

Digitaal een kaart sturen aan uw vader in het ziekenhuis met de foto van zijn kleinkind? Zelf een leuke afbeelding op de kaart zetten voor uw vriendin die is opgenomen in het Slingeland? Vanaf nu heeft u de mogelijkheid om een eigen foto of afbeelding te gebruiken op de kaart voor een patiënt in het Slingeland Ziekenhuis.

Tot nu toe was het al mogelijk om digitaal een kaart te sturen aan patiënten in het Slingeland Ziekenhuis. Daarbij had men de keuze uit 12 verschillende kaarten. Uit reacties van gebruikers bleek dat er behoefte was aan meer keuzemogelijkheden. Daarop besloot de redactie van de website van het Slingeland Ziekenhuis om samen met HPU internet services een speciale module te ontwikkelen waarbij het mogelijk is om een persoonlijke afbeelding te uploaden in het ontwerp van de kaart. 
Het versturen van de kaart is nog steeds gratis. De kaarten worden op werkdagen geprint in het ziekenhuis en met de interne post rondgebracht naar de afdelingen.

Voorbeeld:

Lees meer...

Trombosedienst Doetinchem, Winterswijk en Deventer wederom de beste

Trombosedienst Doetinchem, Winterswijk en Deventer was in 2014 wederom de beste van Nederland. Dat blijkt uit de resultaten die de Federatie van Nederlandse Trombosediensten verzamelt en jaarlijks publiceert.
De Trombosedienst controleert de behandeling van patiënten met bloedstollingremmende middelen. Van belang daarbij is dat de laboratoriumuitslag (INR stollingstijd van het bloed) van patiënten zich tussen de vastgestelde grenzen bevindt. De dosering van de bloedverdunners wordt zo nodig aangepast op basis van deze resultaten.
Patiënten krijgen deze medicatie voorgeschreven als er een verhoogd risico is op stolselvorming in de bloedvaten of in het hart. De hoeveelheid in te nemen tabletten wordt bepaald aan de hand van bloedonderzoek.
De kans op stolling van het bloed en de werking van medicatie kunnen worden beïnvloed als de patiënt ziek is, veel andere medicatie gebruikt of niet therapietrouw is, weet de trombosedienst arts en medisch leider Maarten Beinema. ‘’Het is dan ook aan onze medewerkers te danken dat zij zo alert zijn op eventuele veranderingen in het ziektebeeld en medicijngebruik dat wij zo goed scoren op ons preventiebeleid. Zij zijn de ogen en oren van onze Trombosedienst artsen’’, zegt hij. Het doseercentrum, locatie Deventer, doseert alle trombosedienstpatiënten van Deventer, Doetinchem en Winterwijk.

Best presterend

In Nederland, de Antillen en 2 Spaanse vakantieoorden zijn 55 trombosediensten die jaarlijks hun resultaten doorgeven aan de Federatie van Nederlandse Trombosediensten. Van belang daarbij is met name het percentage patiënten dat zich met hun laboratoriumuitslag (INR) tussen de streefgrenzen bevindt. In voorgaande jaren was de Trombosedienst van Deventer, Doetinchem en Winterswijk  steeds de best presterende van deze 55 trombosediensten.
Lees meer...

Sneldiagnostiek borstkanker in Slingeland

Vanaf 1 november krijgen patiënten die naar het Slingeland Ziekenhuis zijn verwezen met een vermoeden van borstkanker zowel het onderzoek als de uitslag op dezelfde dag. Dat geldt in de meeste gevallen ook voor vrouwen voor wie nog aanvullend weefselonderzoek nodig is. Eendags-diagnostiek scheelt langer wachten op de uitslag en een hoop stress en ongerustheid bij de patiënt.

Samenwerking

Mede door de intensieve regionale samenwerking binnen A.R.T.Z. Oncologisch centrum, de inzet van de radiologen en door goede afspraken en aanpassingen in de planningen en processen van de betrokkenen is de sneldiagnostiek voor de mammacare nu in Doetinchem geïmplementeerd. Samen met het Pathologisch laboratorium in Arnhem, dat het afgenomen borstweefsel onderzoekt, is bekeken wat nodig is deze service te kunnen bieden. Iedere ochtend kunnen vier nieuwe patiënten gezien en onderzocht worden. Als een nieuwe patiënt in de ochtend voor 11 uur onderzocht is, krijgt die meestal aan het einde van de middag telefonisch de uitslag te horen. Als er nader onderzoek nodig is of als de diagnose borstkanker is, komt de patiënt binnen twee werkdagen terug op de mammapoli. De chirurg en de mammacareverpleegkundige bespreken dan het individuele behandelplan met de patiënt en geven uitleg over het verdere traject.

Nieuwe technieken

Het Slingeland Ziekenhuis heeft geïnvesteerd in nieuwe apparatuur en verbeterde technieken. Voor borstonderzoek beschikt het ziekenhuis over een tomo-mammograaf. Dit apparaat scant de gehele borst en geeft een nauwkeuriger beeld dan de mammografie.
Een andere nieuwe techniek is de markering van de tumor met een jodiumzaadje; Om de plaats van een kleine tumor in de borst te markeren wordt een licht radioactief jodiumzaadje ingebracht door de radioloog met een holle naald. De juiste plek wordt gevonden met echografie of röntgenfoto’s. Tijdens de borstoperatie die volgt kan de chirurg de locatie van het zaadje exact bepalen en het tumorweefsel zeer nauwkeurig verwijderen.


A.R.T.Z. Oncologisch centrum

Het Slingeland Ziekenhuis werkt samen met Rijnstate in Arnhem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede onder de naam Alliantie Regionale Topzorg (afgekort: A.R.T.Z.). De drie Gelderse ziekenhuizen richten zich in het A.R.T.Z. Oncologisch centrum op de oncologische zorg. Door kennis en ervaring met elkaar te delen en gespecialiseerde teams per kankersoort te vormen, verbetert de oncologische zorg in Gelderland.
www.artz.nl/oncologischcentrumLees meer...

19 november 2015: Dag van de Gastvrijheid in Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis staat donderdag 19 november in het teken van de Dag van de Gastvrijheid. Patiënten, bezoekers en medewerkers worden op deze dag extra in de watten gelegd.

Gastvrijheid is iedere dag een belangrijk thema in het Slingeland Ziekenhuis. “In de centrale hal zijn gastvrouwen die de mensen vriendelijk ontvangen en wegwijs maken. Vrijwilligers serveren koffie in de wachtkamers van de poliklinieken”, aldus Susan van Krimpen, Projectbegeleider Gastvrijheid. Koffie uit de automaten is gratis voor bezoekers en hun begeleiders. Een extra service die zeer gewaardeerd wordt door de patiënten.

Beterschapswens

“Tijdens de Dag van de Gastvrijheid willen we de aandacht voor gastvrijheid extra benadrukken. Die dag wordt de rode loper uitgerold in de centrale hal. Er zijn piccolo’s bij de liften om de patiënten en de bezoekers te begeleiden”, vertelt Susan. Patiënten die donderdag 19 november een operatie ondergaan, ontvangen een zijden bloem met een beterschapswens. Op de kinderafdeling zijn ’s ochtends Cliniclowns, de Cliëntenraad heeft een kraampje in de centrale hal en daar draait ook een filmpje over de gang van zaken bij patiëntentransport.

Traktatie

Patiënten op de verpleegafdelingen worden bezocht door de koks die de patiënten verrassen met een extra traktatie. Voor de medewerkers is er een proeverij in het personeelsrestaurant. “De patiënten en bezoekers worden verrast door de medewerkers van de schoonmaak met een klein presentje. Want ook een schoon en opgeruimd huis draagt bij aan een gastvrij ziekenhuis”, aldus Susan.
Lees meer...

Slingeland heeft een contract met Menzis voor 2016

Het Slingeland Ziekenhuis en Menzis hebben een contract gesloten voor de zorg in 2016. Verzekerden van Menzis kunnen ook volgend jaar weer terecht voor medisch specialistische zorg in ons ziekenhuis.

Goede zorg verzekerd

Elk jaar maken Menzis en het Slingeland Ziekenhuis afspraken over de zorg die het ziekenhuis aan verzekerden van Menzis levert. Menzis verzekerden ontvangen ook in 2016 een volwaardig zorgaanbod, dichtbij huis in een gastvrije omgeving met deskundige en betrokken medewerkers.
Menzis voorzitter Ruben Wenselaar is blij met de gemaakte afspraak, die geldt voor alle polissen. “De Achterhoek is voor Menzis een belangrijke regio. Met de afspraak die we gemaakt hebben met het Slingeland Ziekenhuis zorgen we voor kwalitatief goede zorg in deze regio”.
Bestuursvoorzitter van het Slingeland Ziekenhuis Chrit van Ewijk sluit zich hierbij  aan: “Ik ben tevreden met de uitkomst. Veel van onze patiënten zijn verzekerd bij Menzis. Met deze afspraak kunnen zij ook in 2016 weer rekenen op uitstekende zorg van het Slingeland ziekenhuis. Menzis denkt de komende maanden actief mee over de  visie op de ontwikkeling van de gezondheidszorg in de Achterhoek.”

Meerjaren afspraken

Menzis en het Slingeland Ziekenhuis voelen zich samen verantwoordelijk voor de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van ziekenhuiszorg. Uitgangspunt hierbij is: de juiste zorg op de juiste plek. Voor nu en de toekomst. Om dit uit te voeren willen de partners op korte termijn meerjaren afspraken met elkaar maken. 

Regio

De verzekerden van Menzis kunnen nu in alle ziekenhuizen in de Achterhoek terecht.
Lees meer...

Kaakchirurg Mooren 2e bij verkiezing meest patiëntvriendelijke zorgverlener

Kaakchirurg Rob Mooren van het Slingeland Ziekenhuis is tweede geworden bij de verkiezing tot de meest patiëntvriendelijke zorgverlener. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) kent deze titel voor 2015 toe op basis van de waarderingen die patiënten hebben achtergelaten op ZorgkaartNederland.nl. Van de 10 genomineerde zorgverleners mocht Mooren de tweede prijs in ontvangst nemen tijdens de feestelijke bijeenkomst in Fort Voordorp in Utrecht. Cardioloog L. Hofstra van Cariologiecentrum Utrecht werd eerste. Neurochirurg P.J.G.P. Simons van Kliniek Lange VoorhouT uit Rijswijk werd derde.

Petra Halma, teamleider van de polikliniek Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie, nam de prijs voor Mooren in ontvangst. De zorgverlener gaf uiteraard prioriteit aan de behandeling van zijn patiënten op de polikliniek, maar kon via een skypeverbinding wel reageren. De prijzen zijn overhandigd door Gerdi Verbeet, voorzitter Raad van Toezicht en Dianda Veldman, directeur-bestuurder bij Patiëntfederatie NPCF.

Meest patiëntvriendelijke ziekenhuis 

Het Slingeland Ziekenhuis was één van de 10 genomineerden voor de titel 'Meest patiëntvriendelijke ziekenhuis 2015'. Dit jaar won het Deventer Ziekenhuis. Het Slingeland Ziekenhuis kreeg deze eer al in 2014. Ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk werd dit jaar tweede. Het Sint Jans Gasthuis in Weert derde.

Beoordeling

Om de patiëntvriendelijkheid van de zorgverleners en ziekenhuizen te beoordelen werd gebruik gemaakt van de waarderingen op ZorgkaartNederland.nl voor 2015. De uitslag is vastgesteld in samenwerking met MarketResponse, een van de toonaangevende research consultancy bureaus in Nederland. MarketResponse is een van de toonaangevende research consultancy bureaus in Nederland.

Patiënten beoordelen de ziekenhuizen en zorgverleners op ZorgkaartNederland op basis van onder andere de informatievoorziening, de bejegening, de behandeling en de accommodatie.
Lees meer...

Gratis oplaadpunt voor elektrische fietsen

Op vrijdag 11 december 2015 is een oplaadpunt voor elektrische fietsen bij het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem officieel geopend. De opening is verricht door Bea Schouten, gedeputeerde bij de provincie Gelderland en Erwin Bomers, directeur patiëntenzorg. Het was de afsluiting van een werkbezoek van Bea Schouten aan de Achterhoek rond het thema 'Beter bereikbare sociale voorzieningen'. Het oplaadpunt is één van de projecten waarmee het Slingeland Ziekenhuis zijn bereikbaarheid wil verbeteren.

Het oplaadpunt voor elektrische fietsen bevindt zich bij de fietsenstalling nabij de hoofdingang van het Slingeland Ziekenhuis. Patiënten en bezoekers kunnen gratis gebruik maken van dit oplaadpunt. Er kunnen twaalf fietsen tegelijk worden opgeladen. In het kader van duurzaamheid wordt de stroom opgewekt met zonnepanelen. Deze staan in verbinding met het elektriciteitsnet, zodat het oplaadpunt ook werkt als er weinig of geen zonlicht is, dus ook 's avonds en 's nachts.
Het vervoer met de elektrische fiets neemt toe. En daarmee ook de afstand waarmee mensen op de fiets komen in plaats van met de auto. Dat is goed voor de gezondheid en het milieu. Voor het Slingeland Ziekenhuis is dit mede gunstig, omdat het ziekenhuis kampt met een structureel parkeerprobleem. Met het oplaadpunt hoopt het ziekenhuis meer mensen te stimuleren om met de fiets naar het ziekenhuis te komen in plaats van met de auto.

Foto: Bea Schouten en Erwin Bomers
Lees meer...

Ideeën over nieuwbouw Slingeland Ziekenhuis

Heeft u wensen en ideeën voor de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis? Deelt u deze dan met ons. U kunt dit doen via een speciaal formulier op www.nieuwbouw.slingeland.nl. Uw reactie wordt gebruikt als inspiratiebron om de plannen voor het nieuwe ziekenhuis verder vorm te geven. Samen komen we tot een beter ziekenhuis.

Al duurt het nog even voordat er daadwerkelijk gebouwd gaat worden, de voorbereidingen voor de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis zijn in volle gang. Het jaar 2016 staat in het teken van de ontwerpfase.

Lees meer...

Slingeland Ziekenhuis is Best Practice ziekenhuis NIAZ

Het Slingeland Ziekenhuis heeft van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) het goede bericht gekregen dat we 100% van de kwaliteitsnormen die het NIAZ stelt waarmaken. Dankzij deze prestatie heeft het NIAZ het Slingeland Ziekenhuis uitgeroepen tot Best Practice ziekenhuis.

Het NIAZ concludeerde dat medewerkers en medisch specialisten belangrijke waarden van het Slingeland Ziekenhuis als ‘Gastvrijheid’ en ‘Kundig en Veilig’ uitstralen.

Complimenten voor interne samenwerking en werkwijze

Het NIAZ deelde onder andere complimenten uit voor de ICT-inrichting, voor de manier waarop directie en medische staf samenwerken om de kwaliteit verder te verbeteren, voor de werkwijze van de commissie die toeziet op klachten, incidenten en calamiteiten en de manier waarop die leiden tot verbeteringen. Verder voor een digitaal Leerplein waardoor medewerkers continu scholing volgen om deskundig en bekwaam te blijven. Speciale complimenten waren er voor de ZwApp, een gratis App op maat voor aanstaande moeders.

Kwaliteit en veiligheid

Het Slingeland Ziekenhuis heeft sinds oktober 2007 het kwaliteitskeurmerk van het Nederlands Instituut voor Accreditatie van Ziekenhuizen (NIAZ). Een team van acht deskundigen (auditoren) komt elke vier jaar gedurende vier dagen uitgebreid onderzoek doen naar de manier waarop gezorgd wordt voor de kwaliteit en veiligheid in het ziekenhuis. Een jaar na de accreditatie toetsen NIAZ-auditoren of er voldoende gewerkt is aan verbeterpunten. In 2012 en 2016 is het Slingeland Ziekenhuis opnieuw geaccrediteerd. Het NIAZ-kwaliteitskeurmerk is het bewijs dat het Slingeland Ziekenhuis een ziekenhuisbreed kwaliteitssysteem heeft waarin afspraken steeds worden vastgelegd, getoetst en bijgesteld. Ook professionele richtlijnen en wettelijke regelgeving zijn opgenomen in dit systeem.

Maandag 23 mei, Verwendag en uitreiking

Best Practice Ziekenhuis is een geweldig resultaat dat te danken is aan de inzet van al onze medewerkers. Op 23 mei ontving het Slingeland Ziekenhuis het keurmerk uit handen van de directeur van het NIAZ dhr. Kees van Dun.Van Dun zegt in zijn toespraak:  "Het is geweldig dat het Slingeland Ziekenhuis aan alle kwaliteitseisen voldoet. Dat zegt iets over de grote betrokkenheid waarmee de medewerkers hun werk doen."
Bovendien is het dan precies 25 jaar geleden dat het Slingeland Ziekenhuis onder die naam op de locatie aan de Kruisbergseweg is gehuisvest. Ter gelegenheid van deze heugelijke feiten is er maandag 23 mei een ‘Verwendag’ waar patiënten en medewerkers in het zonnetje gezet worden en deel kunnen nemen aan allerlei activiteiten die in het teken staan van verwennen.

Lees meer...

Betere zorg begint met een goed gesprek

Als u bij een arts bent voor een behandeling of onderzoek, zijn er vrijwel altijd meerdere mogelijkheden. Gaat u voor een knieoperatie of voor fysiotherapie? Kiest u voor prenatale testen of juist niet? Om tot een weloverwogen keuze te komen voor een behandeling of onderzoek, nodigt het Slingeland Ziekenhuis patiënten uit om mee te praten over hun zorg en de 3 goede vragen te stellen. Betere zorg begint tenslotte met een goed gesprek. 

Bespreek samen met uw arts welke zorg het beste bij uw persoonlijke situatie past. Overleg samen over de diverse mogelijkheden met aandacht voor de voor- en nadelen. De 3 goede vragen zijn hierbij een handig hulpmiddel:
 
 • Wat zijn mijn mogelijkheden?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
 • Wat betekent dat in mijn situatie?

Samen beslissen over uw behandeling of onderzoek

Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij een patiënt past, hangt af van een aantal zaken. Denk aan: risico’s, bijwerkingen, levensstijl, leefomstandigheden, beroep en wensen. Zorgverleners beslissen graag met u, niet over u. Onder andere de 3 goede vragen kunnen helpen om een open gesprek te voeren met de arts en een weloverwogen keuze te maken. Het Slingeland Ziekenhuis communiceert daarom deze 3 goede vragen actief met patiënten. 

Een goed gesprek tussen arts en patiënt

De campagne ‘3 goede vragen’ is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie van Medisch Specialisten. Het Slingeland Ziekenhuis ondersteunt dit initiatief. Het ziekenhuis hecht veel waarde aan patiënttevredenheid en optimale informatievoorziening. Samen beslissen over een behandeling staat hierin centraal. Artsen en patiënten hebben hierin beide een eigen rol. De arts als specialist op medisch vlak en de patiënt als expert over zijn eigen lichaam en leefsituatie. Dit begint met een goed gesprek over de mogelijkheden, de voor- en nadelen van die mogelijkheden en wat dit betekent voor de persoonlijke situatie. 

Meer informatie over samen beslissen vindt u op www.begineengoedgesprek.nl of www.3goedevragen.nl.

Lees meer...

Slingeland beste opleidingsziekenhuis volgens co-assistenten

Het Slingeland Ziekenhuis is woensdag 8 juni uitgeroepen tot ‘Beste Affiliatieziekenhuis 2011 -2015’. Daarnaast werd de afdeling Heelkunde uitgeroepen tot beste 'Co-schap Heelkunde 2015'. Deze prijs en de speciale lustrum-prijs zijn door de Coassistenten- en Stageloperscommissie (CoStaCie) en de Ko-raad van de Radboud Universiteit in Nijmegen uitgereikt aan chirurg en opleider Sjoerd van der Meer.

Van der Meer is ongelooflijk trots: “De coassistenten van de faculteit Medische  Wetenschappen hebben het co-schap in ons ziekenhuis als bijzonder positief gewaardeerd en als uiteindelijke winnaar uitgeroepen. Vooral het feit dat de meningen van deze honderden coassistenten over de afgelopen vijf jaar hebben geleid tot deze prijs, is een prachtige waardering! In het Slingeland Ziekenhuis werken vele specialisten samen om de opleiding van onder andere de co-assistenten zo interessant en leerzaam mogelijk te maken. We betrekken ze actief bij de zorg op de verpleegafdelingen, poliklinieken, de operatiekamer en de Spoedeisende Hulp. Naast deze ervaringen, maken de studenten ook kennis met de open en goede sfeer van ons ziekenhuis.”

De afdeling Heelkunde van het Slingeland Ziekenhuis is sinds 2000 actief betrokken bij de opleiding van co-assistenten, Gynaecologie sinds 2005 en de Vakgroep Interne Geneeskunde en Kindergeneeskunde al sinds 1987. De co-assistenten zijn in het 5e en 6e jaar van hun studie van de basisopleiding tot arts. In het Slingeland Ziekenhuis wordt naast de training en vorming van de toekomstige arts, aandacht besteed aan de probleemanalyse en het te volgen beleid bij de ziektebeelden. De communicatie met de patiënt en de familie vormt hierbij een belangrijk aspect van de opleiding. In het Slingeland worden voor de verschillende co-assistentschappen permanent zo’n 24 studenten opgeleid. 

Lees meer...

Innovatieproject sensortechnologie van start

Het Slingeland Ziekenhuis en het Japanse bedrijf Fujitsu ondertekenen een overeenkomst om het project ‘Sensing Clinic’ gezamenlijk op te starten. Sensing Clinic zet zogenaamde sensortechnologie in, om vitale functies (bloeddruk, hartritme, slaapritme etc.) en bewegingen van de patiënt gedurende een ziekenhuisopname beter te kunnen monitoren.

Slimme pleisters en matras-sensoren

Met de ondertekening door de bestuurders Chrit van Ewijk van het Slingeland en Bas de Reus van Fujitsu start de uitrol van fase 1 in het Field Lab. Hierin worden slimme pleisters met draadloze meetapparatuur en sensoren onder matrassen ingezet in de kliniek. De verpleegkundige zal hierdoor beter inzicht krijgen in de toestand van een patiënt. Nu krijgt een verpleegkundige een piepermelding bij een hulpvraag, maar de situatie van de patiënt wordt pas duidelijk als de zorgverlener bij het bed staat. Met de toepassing van de innovatieve sensoren kan de verpleegkundige straks op een smartphone de situatie van de patiënt op afstand al zien en daar gerichter op inspelen. Daarnaast biedt de technologie artsen een overzicht van waardevolle informatie over de patiënt zodat medische beslissingen nog beter kunnen worden onderbouwd. Patiënten worden beter en langer in de gaten gehouden en dat verzekert hen van een hogere kwaliteit van zorg en gezondheidswinst. Ook worden patiënten op de verpleegafdelingen minder belast met zorgverleners aan het bed die metingen verrichten en zal het aantal machines en draden dat met de patiënt verbonden is worden gereduceerd. Uniek is dat de verzamelde informatie in duidelijke overzichten kan worden teruggekoppeld naar de patiënt. Deze toepassing ‘Leefstijl begeleiding’ is ontwikkeld door VitalinQ.  
Uiteindelijk zal Sensing Clinic ook leiden tot lagere kosten voor het ziekenhuis.
Lees meer...

Ziekenhuizen Winterswijk en Doetinchem kunnen verder met fusieplannen

Het Koningin Beatrix Streekziekenhuis in Winterswijk en het Slingelandziekenhuis in Doetinchem kunnen verder met hun fusieplannen. De cruciale zorg (spoedeisende hulp (SEH), acute verloskunde en cisisopvang GGZ) komt door de concentratie niet in gevaar, zo heeft de Nederlandse Zorgautoriteit geconstateerd. Ondernemingsraden, cliëntenraden, en overige medezeggenschapsorganen van de beide ziekenhuizen zijn op zorgvuldige wijze bij de voorbereiding van de fusie betrokken. Alle medezeggenschapsorganen hebben positief geadviseerd. Ook de overige stakeholders, bijvoorbeeld zorgverzekeraars en banken zijn goed betrokken bij de fusieplannen en zijn hier positief over.

Lees meer...

Roze lintje borstkankerzorg voor alle A.R.T.Z.-ziekenhuizen

Borstkankervereniging Nederland (BVN) heeft aan alle locaties van de Alliantie Regionale TopZorg (A.R.T.Z.) een roze lintje toegekend. Rijnstate in Arnhem, het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede ontvingen maandag 4 juli officieel de erkenning van BVN.  De ziekenhuizen voldoen daarmee aan alle verplichte criteria en aan minstens 7 van de 9 overige criteria die de BVN heeft opgesteld. Dit betreft criteria als minimaal 100 operaties per locatie verrichten bij nieuwe borstkankerpatiënten, een vast aanspreekpunt voor de patiënt en het betrekken van de patiënt bij de behandelopties. BVN heeft de criteria voor patiëntgerichte zorg voor 2016 (beperkt) aangescherpt. 

Borstkankerzorg A.R.T.Z.

Het A.R.T.Z. Oncologisch centrum is één van de drie grootste borstkankercentra van Nederland en behandelt per jaar meer dan 800 nieuwe patiënten met borstkanker op drie locaties in Arnhem, Doetinchem en Ede. Het team van medisch specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen van de drie ziekenhuizen werkt op het gebied van borstkanker intensief samen. Daarbij gelden de hoogst mogelijke kwaliteitseisen. De ziekenhuizen delen kennis over zorgprocessen en de resultaten van de behandelingen. Specialisten zijn bijzonder ervaren in het behandelen van kwaadaardige en niet-kwaadaardige aandoeningen in de borst. Ook bij specifieke patiëntengroepen zoals jonge vrouwen, mannen, familiaire risicogroepen en kwetsbare ouderen.  

Sneldiagnostiek

De introductie van de sneldiagnostiek op de mammapoli’s in Doetinchem en Ede is een mooi voorbeeld hoe samenwerking ten goede komt aan de kwaliteit van zorg en in het voordeel is van de patiënt. In navolging van Rijnstate, die al sinds 2014 eendagsdiagnostiek aanbiedt, krijgen patiënten met een vermoeden van borstkanker nu op alle drie de A.R.T.Z.-locaties binnen een dag duidelijkheid over de aard van de afwijking. Hierdoor blijft onzekerheid tot een minimum beperkt.

A.R.T.Z. Oncologisch centrum

In het A.R.T.Z. Oncologisch centrum wordt de oncologische zorg van drie ziekenhuizen in Gelderland – Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei – bij elkaar gebracht. De Radiotherapiegroep is daarbij de vaste partner voor radiotherapeutische zorg. In de samenwerking delen gespecialiseerde teams per kankersoort hun kennis en ervaring met elkaar, met als doel de oncologische zorg in Gelderland verder te verbeteren.
Lees meer...

Slingeland behaalt Spataderkeurmerk en Vaatkeurmerk 2017

Het Slingeland Ziekenhuis heeft wederom het Spataderkeurmerk van De Hart&Vaatgroep behaald.  Daarmee voldoet het Slingeland aan alle gestelde kwaliteitscriteria voor de beste spataderzorg. Naast het Spataderkeurmerk heeft het Slingeland Ziekenhuis ook het Vaatkeurmerk behaald voor 2017. Ook het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk behaalde beide keurmerken.

Beide keurmerken helpen vaatpatiënten een keuze te maken voor een ziekenhuis waar de beste vaatzorg en spataderzorg wordt aangeboden. Patiënten en verwijzers kunnen op de website www.hartenvaatgroep.nl/kiesuwvaatzorg zien welke behandelaars (ziekenhuizen en behandelcentra) de keurmerken hebben behaald. 

Kwaliteitscriteria spataderkeurmerk 

De criteria zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met beroepsgroepen van dermatologen, vaatchirurgen en -laboranten. Een van de criteria is dat direct na de onderzoeken om de diagnose te stellen, het bespreken van het behandelvoorstel plaats kan vinden. Een andere vereiste is dat er vóór een operatie een duplexonderzoek moet zijn uitgevoerd bij ten minste 95% van de behandelde patiënten. Met een duplexonderzoek wordt met echografie gekeken naar de bloedvaten en tegelijkertijd met doppler geluisterd naar de bloedstroom. Zo wordt de ernst van de spataderen vastgesteld.
Voor de analyse wordt gebruik gemaakt van openbare kwaliteitsgegevens die behandelcentra verplicht zijn om aan te leveren. 

Nieuwe update Vaatkeurmerk

Naast het Spataderkeurmerk geeft De Hart&Vaatgroep het Vaatkeurmerk uit. Het Vaatkeurmerk richt zich op de behandeling van aandoeningen in de slagaders van het bekken, de benen, buik, aorta en hals. De actuele gegevens zijn te vinden op Kies uw vaatzorg.

Meer informatie over vaatzorg in het Slingeland Ziekenhuis vindt u op ons kenniscentrum: vaatchirurgie.slingeland.nl

Lees meer...

St. Roparun steunt verblijf oncologische patiënt in Slingeland

De Stichting Roparun heeft onlangs de toezegging gedaan dat zij vanuit de opbrengst van de Roparun een bedrag van €11.000 ter beschikking stellen aan het Slingeland Ziekenhuis. Dit bedrag zal het ziekenhuis besteden aan de ontmoetings- en verblijfsruimte voor de oncologische patiënt op de Dabehandeling Oncologie. 

Trees Bockting, unitmanager in het Slingeland Ziekenhuis, geeft aan hier erg blij mee te zijn. "Enige tijd geleden heeft het lokale team in Doetinchem van de Stichting Roparun een bezoek gebracht aan het ziekenhuis. We hebben ze een rondleiding gegeven op de Dagbehandeling Oncologie en ze uitgelegd hoe wij voor het verblijf van onze oncologische patiënten nog graag verbeteringen zouden aanbrengen. Zij waren erg enthousiast en hebben de landelijke vereniging positief geadviseerd. De prioriteit van het ziekenhuis ligt uiteraard bij het besteden van de beschikbare middelen ten behoeve van de noodzakelijke medische en verpleegkundige zorg. Er blijft dan vaak weinig over om het verblijf van patiënten te veraangenamen. Daarom is deze bijdrage van Roparun ook zo welkom!"

Michael Beenhakker, directeur Stichting Roparun: “We zijn blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan het belangrijke werk van het Slingeland Ziekenhuis. We kunnen mensen niet beter maken, maar we kunnen wel proberen er voor te zorgen dat ze zich wat beter voelen. Daarom ondersteunen we doelen die helpen ons motto waar te maken: Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven. In het afgelopen jubileumjaar hebben we 175 doelen gesteund voor een bedrag van 4,6 miljoen euro.”

Roparun 2017

Volgend jaar start de Roparun op zaterdag 3 juni in Parijs en Hamburg. De inschrijvingen zijn inmiddels van start gegaan. Voor meer informatie kunnen teams kijken op www.roparun.nl. Ook kunt u de teams (ook uit de regio) steunen of een donatie doen via deze website.

Over de Roparun

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Ruim 8.500 lopers, fietsers, chauffeurs en verzorgers zamelen met deze sportieve prestatie geld in voor mensen met kanker. De Roparun is ontstaan in 1992. Al 25 edities lang hebben 108.000 deelnemers meegedaan aan de Roparun, hebben 2.000 vrijwilligers zich ingezet en is meer dan 73 miljoen euro opgehaald voor mensen met kanker. Met de opbrengsten zijn 1.400 projecten ondersteund die het leven van mensen met kanker veraangenamen.
Lees meer...

Zorgportaal Mijn Slingeland gelanceerd

Vanaf 29 september 2016 kunnen patiënten van het Slingeland Ziekenhuis medische gegevens van henzelf inzien via de beveiligde website Mijn Slingeland. Vanaf deze datum zal het online medisch dossier zich vullen met onder andere uitslagen van onderzoeken, verslagen van zorgverleners, operatieverslagen en (verwijs)brieven. Daarnaast is het mogelijk om via Mijn Slingeland online afspraken te maken, digitaal vragenlijsten in te vullen en online contact te hebben met zorgverleners via een elektronisch consult (e-consult). Mijn Slingeland is toegankelijk voor patiënten van 16 jaar en ouder.
 
“We willen patiënten de regie geven over hun ziekteproces. Het zorgportaal Mijn Slingeland past daar uitstekend bij”, aldus Erwin Bomers, directeur Patiëntenzorg van het Slingeland Ziekenhuis. Patiënten hebben recht op inzage in het eigen medisch dossier. Vanaf nu is een deel van de medische gegevens dus ook digitaal beschikbaar. Dit sluit aan bij de wens van minister Schippers om patiënten voor 2019 direct toegang te geven tot hun medische gegevens.

Wat is nodig

Om gebruik te kunnen maken van Mijn Slingeland is een computer of tablet met internetverbinding, een DigiD met sms-code en een mobiele telefoon nodig (om de sms-code op te ontvangen). Het Slingeland Ziekenhuis hecht grote waarde aan privacy van uw gegevens. Daarom is het alleen mogelijk om in te loggen met een DigiD met sms-code.

Meer informatie en inloggen

Op www.slingeland.nl/mijnslingeland is uitgebreide informatie over Mijn Slingeland te vinden. Via deze pagina kunt u ook inloggen op Mijn Slingeland. Direct inloggen gaat via mijn.slingeland.nl (let op: zonder www. ervoor).
Lees meer...

Doorbraak in zorg voor COPD-patiënten

Vanaf 2017 start een innovatieproject voor COPD-patiënten in de regio Doetinchem. Het doel: betere zorg én minder ziekenhuisbezoeken voor mensen met COPD. Dat kan met behulp van slimme apps en dankzij nieuwe samenwerkingsafspraken tussen het Slingeland Ziekenhuis, zorgverzekeraar Menzis, zorginnovatiebedrijf Focus Cura en Sensire.

Het samenwerkingsproject is het vervolg op een pilot waarin het aantal ziekenhuisopnames van COPD-patiënten aanzienlijk is verminderd. De werkwijze is simpel maar doeltreffend: mensen met COPD meten zelf, via apps, hun gezondheid. Op afstand controleren verpleegkundigen de waarden. Dat scheelt periodieke controles in het ziekenhuis en voorkomt ziekenhuisopnames. Mensen zijn er immers vroegtijdig bij als er iets mis dreigt te gaan.


Lees meer...

Fusie Slingeland en SKB per 1 januari 2017

Per 1 januari 2017 zijn het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix gefuseerd.
Beide ziekenhuizen bundelen hun krachten.
Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk hebben goedkeuring ontvangen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om te fuseren.
 
Na de eerdere toestemming van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) halverwege dit jaar, heeft ook de ACM na een grondige mededingingstoets nu groen licht gegeven voor deze fusie. 
De bestuurders van beide ziekenhuizen zijn blij met deze goedkeuring voor de fusie, waardoor de hoge kwaliteit van zorg, de bereikbaarheid en de betaalbaarheid van ziekenhuiszorg in de Achterhoek gegarandeerd blijft. Hierbij wordt ook de  intensieve samenwerking met alle regionale partners, van belang in deze krimpregio met een stijgende complexiteit van zorgvraag, verder uitgebouwd.

Beide ziekenhuizen behouden ieder hun volwaardige aanbod van zorg en blijven alle patiënten behandelen. Dit betekent onder meer dat de spoedeisende hulp, de verloskundige zorg en de intensive care in beide ziekenhuizen blijven bestaan. Door de bedrijfsvoering op elkaar af te stemmen en elkaars deskundigheden en capaciteiten te bundelen zien de ziekenhuizen kans om de ziekenhuiszorg ook in de toekomst van het beste niveau en dichtbij de patiënt aan te blijven bieden.

De nieuwe raad van bestuur wordt gevormd door de twee huidige bestuurders, Chrit van Ewijk en Bert Kleinlugtenbeld. 
Beide ziekenhuizen gaan vol vertrouwen de gezamenlijke toekomst tegemoet.
Lees meer...

Slingeland wint patientvriendelijkheidsprijs 2016 ZorgkaartNederland

Het Slingeland Ziekenhuis is door ZorgkaartNederland verkozen tot meest patiëntvriendelijke ziekenhuis 2016. Van de 5 genomineerde ziekenhuizen mocht het Slingeland Ziekenhuis uiteindelijk de prijs in ontvangst nemen. Chrit van Ewijk, algemeen directeur van het Slingeland Ziekenhuis, kreeg de prijs uit handen van mevrouw Gerdi Verbeet, voorzitter Raad van Toezicht Patiëntenfederatie Nederland.


Slingeland meest patientvriendelijke ziekenhuisHet Slingeland Ziekenhuis werd onder andere geroemd omdat het continu de patiënttevredenheid meet. “ZorgkaartNederland is een sterk onderdeel van de bedrijfscultuur, ze klaren met elkaar de klus”, staat te lezen in het juryrapport. "Wanneer er kritische noten op ZorgkaartNederland geplaatst worden, wordt hier inhoudelijk op gereageerd. Het Slingeland Ziekenhuis liet goed zien hoe feedback leidt tot verandering.”

In 2014 mocht het Slingeland Ziekenhuis zich ook het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis noemen, en in 2015 was zij een van de genomineerden.

Tijdens een feestelijk gala van ZorgkaartNederland in de Central Studio’s in Utrecht werd onder andere het winnende ziekenhuis bekend gemaakt. Er waren ook prijzen voor meest patiëntvriendelijke kliniek, verpleeg-/verzorgingshuis en zorgverlener.

Beoordeling

Om de patiëntvriendelijkheid van de ziekenhuizen te beoordelen, werd gebruikgemaakt van de waarderingen op zorgkaartNederland.nl. Patiënten beoordelen de ziekenhuizen en zorgverleners op ZorgkaartNederland op basis van onder andere de informatievoorziening, de bejegening, de behandeling en de accommodatie. Het Slingeland Ziekenhuis scoorde gemiddeld een 8,9. Dit telde voor een deel mee in de eindscore.

Dit jaar beoordeelt een vakjury ook het dossier dat elke genomineerde moest aanleveren. Hierin verantwoorden zij waarom zij het meest patiëntvriendelijk zijn. Dit telde ook voor een deel mee in de eindscore.

Fusie SKB en Slingeland Ziekenhuis

Onder de genomineerden was ook Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Onlangs werd bekend dat het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en het Slingeland Ziekenhuis gaan fuseren. Dit jaar staan beide ziekenhuizen in de top 5 van meest patiëntvriendelijke ziekenhuizen van Nederland.

Lees meer...

Nieuwe apparatuur voor borstonderzoek

Het Slingeland Ziekenhuis beschikt sinds kort over de nieuwste apparatuur voor borstonderzoek. De combinatie van de moderne mammograaf en de nieuwste bioptentafel maakt het mogelijk om eventuele afwijkingen snel en nauwkeurig op te sporen. Daarnaast kunnen bij een verdenking op borstkanker in één sessie meerdere biopten worden afgenomen.

De afdeling Radiologie van het Slingeland Ziekenhuis is blij met de komst van de nieuwe apparatuur. Frank Kruis, teamleider afdeling Radiologie, vertelt: “Het onderzoek bij verdenking op borstkanker is met deze nieuwe apparatuur verder verbeterd. De mammograaf is in het Slingeland Ziekenhuis al enige tijd in gebruik. Dit apparaat maakt het mogelijk om in laagjes door de borst te scannen, waardoor eventuele afwijkingen heel nauwkeurig kunnen worden opgespoord. De nieuwste bioptentafel biedt diezelfde hoge beeldkwaliteit. Dit maakt het mogelijk om bij verdenking op borstkanker exact te berekenen waar het weefsel (biopt) moet worden afgenomen. Bovendien kunnen nu in één sessie meerdere biopten worden afgenomen.” Met deze innovatieve apparatuur ondersteunt het Slingeland Ziekenhuis de eendagsdiagnostiek van borstkanker. 

Snelle diagnostiek bij borstkanker

Op het gebied van oncologie werkt het Slingeland Ziekenhuis nauw samen met Rijnstate in Arnhem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Dit doen de drie ziekenhuizen onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch centrum. De ziekenhuizen delen kennis en ervaring met elkaar over onder andere de zorgprocessen en resultaten van behandelingen. Doel van de samenwerking is het verder verbeteren van de oncologische zorg.
 
Gezamenlijk behandelen de drie ziekenhuizen jaarlijks ruim 800 nieuwe patiënten met borstkanker. Hiermee behoren ze tot één van de grootste borstkankercentra van Nederland. De hoogste kwaliteitseisen vormen de norm voor alle drie de ziekenhuizen. Het aanschaffen van deze nieuwe appartuur voor borstonderzoek is daar een mooi voorbeeld van. Maar bijvoorbeeld ook het realiseren van eendagsdiagnostiek voor patiënten met borstkanker. Alle drie de Gelderse ziekenhuizen van het A.R.T.Z. Oncologisch centrum beschikken nu over deze mammograaf en bioptentafel.

Lees meer...

Wereldkankerdag: stil staan bij de impact van kanker

WereldkankerdagOp zaterdag 4 februari is het Wereldkankerdag. Een dag waarop mensen in de hele wereld stil staan bij kanker. Dit jaar besteden we extra aandacht aan de naasten van patiënten. Zij zorgen en begeleiden, maar ervaren vaak ook veel verdriet en onzekerheid. Al deze naasten verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.

A.R.T.Z. Oncologisch centrum, waar het Slingeland Ziekenhuis onderdeel van is, helpt daar graag bij. In de aankomende dagen staat er in de drie ziekenhuizen en bij onze samenwerkpartner de Radiotherapiegroep een klein doosje met iets lekkers klaar voor patiënten die kanker hebben of hebben gehad. Dit doosje kan de patiënt aan een dierbare naasten geven als bedankje voor alle ondersteuning tijdens deze zware periode.   

Over A.R.T.Z. Oncologisch centrum

Rijnstate in Arnhem, Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede werken op het gebied van oncologie samen onder de naam A.R.T.Z. Oncologische centrum.
De samenwerking is gestart in 2012 bij oncologische operaties die relatief weinig voorkomen, zoals bij de behandeling van maag-, endeldarm-, long- en leverkanker. Deze operaties zijn in een of twee van de drie ziekenhuizen geconcentreerd. Daarnaast versterken de drie Gelderse ziekenhuizen en de Radiotherapiegroep (de vaste samenwerkpartner van A.R.T.Z.) elkaars expertise door het delen van kennis en ervaring over zorgprocessen en resultaten van behandelingen. De hoogste standaard van de drie ziekenhuizen is leidend voor elk ziekenhuis. Dat betekent kwaliteitswinst voor de patiënt in de regio.
Lees meer...

Praten over behandelbeperkingen voorafgaand aan opname

Aan alle patiënten van 16 jaar en ouder die worden opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis, wordt voortaan gevraagd of behandelbeperkingen gewenst zijn. Een voorbeeld van een behandelbeperking is niet gereanimeerd willen worden. Het Slingeland Ziekenhuis vindt het belangrijk dat als u zelf niet meer kunt aangeven welke behandeling u wilt, bijvoorbeeld als u niet bij bewustzijn bent, dit wel bekend is bij de zorgverlener. Als u niets overlegt en laat vastleggen, krijgt u de behandeling die uw medisch specialist nodig vindt.

Lees meer...

Inloopbijeenkomst nieuwbouw Slingeland Ziekenhuis

Op donderdag 23 maart 2017 is er een inloopbijeenkomst over de plannen van het nieuw te bouwen ziekenhuis aan de A18, bij afrit Doetinchem-Oost. Het Slingeland Ziekenhuis organiseert deze inloopbijeenkomst zodat geïnteresseerden kennis kunnen nemen van de plannen waarop het ontwerpbestemmingsplan is gebaseerd. Onderdeel daarvan zijn de natuurvisie, de bestemmingsplankaart en de benodigde aanpassing in de infrastructuur.

Ook is er gelegenheid om vragen te stellen en een reactie achter te laten. Eventuele reacties worden gebundeld in een inspraaknotitie. Deze notitie wordt toegevoegd aan de documenten die horen bij de bestemmingsplanprocedure.

Deze inloopbijeenkomst gaat vooraf aan de formele bestemmingsplanprocedure. De bestemmingsplanprocedure gaat naar verwachting eind april van start. In die periode is het mogelijk om formeel een zienswijze in te dienen. Dit is een gemeentelijke procedure. Zodra bekend is wanneer deze procedure start, wordt dit aangegeven op de gemeentelijke informatiekanalen (zoals de gemeentepagina).

U bent van harte welkom op donderdag 23 maart tussen 18.00 en 20.00 uur in het werkrestaurant van het gemeentehuis in Doetinchem.
Lees meer...

Verhuizing bloedafnamelocaties en samenwerking ASCON

Verhuizing

De bloedafnamelocaties in Zelhem en Gaanderen verhuizen per 3 april a.s

Zelhem

In verband met de verbouwing van Huisartsenpraktijk de Pelikaan verhuist de bloedafnamelocatie tijdelijk naar een nieuwe plek. In de periode van april tot en met september 2017 kunt u voor bloedafnames terecht bij:
Sporthal De Pol, Vincent van Goghstraat 72, 7021 ED Zelhem.
U vindt ons hier in de Vergaderzaal, eerste verdieping (lift is aanwezig).

Gaanderen

De bloedafnamelocatie verhuist van Het Nieuwe Pelgrim, Blikslagerstraat 6 Gaanderen naar:
Sport- en cultureel centrum De Pol, Pelgrimstraat 61, 7011 BJ Gaanderen.
U vindt ons in de Culturele Zaal.

Intensieve samenwerking met het Anti Stollings Centrum Oost Nederland (ASCON)

Het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix zijn een samenwerkingsverband aangegaan met de ASCON. Met ingang van 3 april 2017 worden de bloedafnames in het verzorgingsgebied van het Slingeland Ziekenhuis van zowel de ASCON als het Slingeland Ziekenhuis op de bloedafnamelocaties van het Slingeland Ziekenhuis verricht.
Naast de bekende openstellingen zal op enkele locaties een extra openstelling gerealiseerd worden. Voor u als patiënt betekent dit een uitbreiding van de service doordat u op meer tijdstippen terecht kan voor een bloedafname.

Lees meer...

E-health platform geeft diabetespatiënten meer inzicht en regie

Het Slingeland Ziekenhuis versterkt de diabeteszorg met Mediq DiaCare. Dit zorgprogramma voorziet in een beveiligd e-health platform, een app en educatie. Mensen met diabetes kunnen samen met hun behandelaar kiezen voor een bloedglucosemeter die in staat is om de gemeten bloedglucosewaarden naar de app door te sturen die doorlopend feedback geeft. Met dit inzicht kunnen mensen met diabetes hun eigen regie vergroten en met zelfvertrouwen beslissingen over hun gezondheid nemen. De diabetesverpleegkundige blijft via een beveiligde digitale omgeving betrokken bij het zorgproces. Het programma is uitvoerig getest in samenwerking met het Slingeland Ziekenhuis en wordt ondersteund door ONVZ Zorgverzekeraar.
 
“We zien dat patiënten actiever hun bloedglucosewaarden controleren en groeien in hun zelfredzaamheid”, zegt Jolanda Geessink, diabetesverpleegkundige bij het Slingeland Ziekenhuis. “De DiaCare-app toont hen direct wat het effect van bepaald gedrag of voedsel op hun bloedglucosewaarden is. Patiënten geven aan dat ze te hoge of lage bloedglucosewaarden beter kunnen voorkomen nu ze zien waardoor die ontstaan. De diabetesverpleegkundige kan meer proactief handelen en een meer coachende rol vervullen, wat voor beide partijen prettiger is.”

Lees meer...

College van burgemeester en wethouders stemt in met locatie A18

Het nieuwe ziekenhuis mag van het college van burgemeester en wethouders van Doetinchem aan de A18 komen. Het college heeft op 18 april 2017 ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan. Dat betekent dat de bestemmingsplanprocedure voor de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis op de locatie A18/N317 van start gaat. In september neemt de gemeenteraad een besluit over het ontwerpbestemmingsplan. 

Ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpexploitatieplan liggen van 27 april t/m 7 juni 2017 ter inzage bij de publieksbalie van het gemeentehuis in Doetinchem. Ook zijn de plannen in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl. In die periode kunnen zienswijzen worden ingediend. Meer informatie over de bestemmingsplanprocedure is te vinden op www.doetinchem.nl/bestemmingsplannen.

Onderzoek

De gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven om de onderbouwing om het nieuwe ziekenhuis aan de A18 te bouwen, te laten toetsen door een onafhankelijk bureau. Met die extra informatie denkt de gemeenteraad in september een goed overwogen besluit te kunnen nemen.

Lees meer...

Santiz verbindt Slingeland Ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix

Santiz is de nieuwe naam voor de overkoepelende organisatie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en het Slingeland Ziekenhuis. Op 1 juli 2017 werd de naam op feestelijke wijze bekendgemaakt. Met Santiz gaan de twee ziekenhuizen voor een vitale Achterhoek. Hoewel beide ziekenhuizen ieder hun naam en logo behouden, willen zij met Santiz uitdrukken dat ze bij elkaar horen.

Santiz

Santiz geeft uitdrukking aan de ambitie van beide ziekenhuizen en staat voor een groep professionals in de zorg, die zich iedere dag samen inzetten voor positieve gezondheid en zorg met menselijke maat. De nieuwe naam vervangt de bestaande twee locatienamen vooralsnog niet. Santiz zal op korte termijn subtiel tot uiting komen. In de toekomst zal de naam doorgroeien naar een prominent merk met eigen logo en huisstijl die gebruikt gaat worden door beide ziekenhuizen.

Fusie

Per 1 januari 2017 zetten het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix zich samen in voor behoud van hoge kwaliteit van zorg, goede bereikbaarheid en betaalbare ziekenhuiszorg in de Achterhoek. Beide ziekenhuizen behouden ieder hun volwaardige aanbod van zorg en blijven alle patiënten behandelen. Door de bedrijfsvoering op elkaar af te stemmen en elkaars deskundigheden en capaciteiten te benutten, zien de ziekenhuizen de kans om de ziekenhuiszorg ook in de toekomst van het beste niveau en dichtbij de patiënt aan te blijven bieden.


Lees meer...

Overgang nieuw Elektronisch Patiëntendossier

Vanaf vrijdag 30 juni werkt het Slingeland Ziekenhuis met een nieuw Elektronisch Patiëntendossier (HiX). De overgang naar dit nieuwe computersysteem heeft in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsgevonden en is goed verlopen.
Onze zorgverleners en medewerkers gaan met het nieuwe systeem anders werken dan ze gewend zijn. Op de werkvloer zijn de eerste dagen ICT-medewerkers aanwezig die de medewerkers ondersteunen in het gebruik van het nieuwe systeem. Mogelijk zijn ze aanvankelijk iets langer bezig met het registreren van de gegevens.
Heeft u vragen? Stel ze gerust aan de baliemedewerker of uw behandelaar.
 


Lees meer...

Slingeland ontvangt roze lintje voor borstkankerzorg

Het Slingeland Ziekenhuis heeft het Roze lintje 2017 van Borstkankervereniging Nederlandontvangen. 
Dit keurmerk kent de Borstkankervereniging Nederland (BVN) elk jaar toe aan ziekenhuizen die voldoen aan een aantal criteria voor de zorg voor borstkankerpatiënten.
Fusiepartner het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk heeft ook het roze lintje ontvangen.
Op het gebied van de oncologische zorg werkt het Slingeland Ziekenhuis samen met Rijnstate in Arnhem en ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede. Ook deze ziekenhuizen van de Alliantie Regionale TopZorg (A.R.T.Z.), hebben op 6 juli een roze lintje ontvangen voor patiëntgerichte borstkankerzorg.
De ziekenhuizen ontvingen donderdag 6 juli officieel de erkenning van BVN. Zij voldoen daarmee aan alle verplichte criteria die de BVN heeft opgesteld. Dit betreft criteria als minimaal 100 operaties per locatie verrichten bij nieuwe borstkankerpatiënten, een vast aanspreekpunt voor de patiënt en het betrekken van de patiënt bij de behandelopties. Elk jaar worden de criteria verder aangescherpt, om ziekenhuizen te stimuleren bij borstkanker patiëntgerichte zorg te leveren en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Ziekenhuizen die het lintje ontvingen vol.

In de Monitor Borstkankerzorg zijn de criteria en scores terug te vinden.  

Borstkankercentrum A.R.T.Z.

Het A.R.T.Z. Oncologisch centrum behandelt per jaar zo’n 800 nieuwe patiënten op drie locaties: in Arnhem, Doetinchem en Ede. Hiermee behoort het A.R.T.Z. Oncologisch centrum tot één van de grootste borstkankercentra van Nederland. Het team van medisch specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen van de drie Gelderse ziekenhuizen werkt binnen A.R.T.Z. Oncologisch centrum op onder andere het gebied van borstkanker intensief samen. De ziekenhuizen delen kennis over zorgprocessen en de resultaten van de behandelingen. Specialisten zijn bijzonder ervaren in het behandelen van kwaadaardige en niet-kwaadaardige aandoeningen in de borst.

Hoge kwaliteit en snelle diagnostiek

De hoogste kwaliteitseisen vormen de norm voor alle drie de ziekenhuizen. Het aanschaffen van de nieuwste appartuur voor borstonderzoek is daar een mooi voorbeeld van. Maar ook het realiseren van eendagsdiagnostiek voor patiënten met borstkanker. Dit betekent dat patiënten met een vermoeden van borstkanker op alle drie de A.R.T.Z.-locaties binnen één dag duidelijkheid krijgen over de aard van de afwijking. Hierdoor blijft onzekerheid tot een minimum beperkt.

A.R.T.Z. Oncologisch centrum

In het A.R.T.Z. Oncologisch centrum wordt de oncologische zorg van drie ziekenhuizen in Gelderland – Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei – bij elkaar gebracht. De Radiotherapiegroep is daarbij de vaste partner voor radiotherapeutische zorg. De ziekenhuizen delen in gespecialiseerde teams per kankersoort hun kennis en ervaring met elkaar. Doel van de samenwerking is het verder verbeteren van de oncologische zorg Gelderland.

 


Lees meer...

A.R.T.Z. Oncologisch centrum publiceert kwaliteitsgegevens

In het A.R.T.Z. Oncologisch centrum werken drie ziekenhuizen – Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei- intensief samen op het gebied van oncologische zorg. Het doel van de samenwerking is om gezamenlijk de beste oncologische zorg te bieden aan patiënten in deze regio. Op de website van A.R.T.Z. (www.artz.nl/kwaliteit) staat sinds deze week informatie over de kwaliteit van de geleverde oncologische zorg door A.R.T.Z.. Het betreft informatie over patiëntaantallen, aantallen operaties, wacht- en toegangstijden en complicaties. 

Op de site staat informatie over de behandeling van borstkanker, longkanker, prostaatkanker, darmkanker, maagkanker en de behandeling van uitzaaiingen in de lever. De drie ziekenhuizen werken bij deze behandelingen intensief samen. Dit gebeurt door in gespecialiseerde teams per kankersoort kennis en ervaring met elkaar te delen, best practices van elkaar over te nemen en door een aantal operatieve behandelingen die relatief weinig voorkomen te concentreren in één of twee ziekenhuizen. Simone Koops, programmadirecteur van A.R.T.Z.: “Bij de start van de samenwerking in 2014 hebben we de ambitie uitgesproken om actuele oncologische resultaten van de samenwerking te publiceren. Wij zijn verheugd dat we nu zover zijn en van een aantal kankersoorten kwaliteitsgegevens over het jaar 2016 bekend hebben gemaakt. Op deze manier geven we inzicht in de meerwaarde van onze samenwerking.”

Lees meer...

Nieuwbouw: gemeenteraad akkoord met wijziging bestemmingsplan

De gemeenteraad van Doetinchem heeft in de besluitvormende vergadering van donderdag 21 september 2017 definitief ingestemd met de door het Slingeland Ziekenhuis gekozen locatie voor nieuwbouw aan de A18. Onze ambitie is om op deze locatie een innovatief en duurzaam ziekenhuis te bouwen, zo mogelijk energie- en klimaatneutraal.

Met het besluit van de gemeenteraad komt de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis weer een stap dichterbij.

Lees meer...

Samenwerking voor thuisbegeleiding patiënt met hartfalen

Het Slingeland Ziekenhuis, Sensire en Menzis werken nu nog beter samen om mensen met hartfalen thuis te begeleiden. Klanten kunnen zelf twee keer per week via de iPad hun hartslag, bloeddruk en gewicht doorgeven, zodat hun gezondheid beter kan worden gevolgd en ze minder vaak voor controles naar het ziekenhuis moeten.  
Enige tijd geleden sloegen het ziekenhuis, de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar met het project InBeeld ook al de handen ineen om zorg op afstand te bieden aan mensen met de longziekte COPD. Via een applicatie van het Nederlandse bedrijf FocusCura, die simpelweg werkt op een iPad of ander digitaal device, kunnen klanten, verpleegkundigen of artsen  informatie uitwisselen en beeldbellen via een beveiligde verbinding. Zo nodig heeft de klant direct contact met de verpleegkundige of wordt er een afspraak in het ziekenhuis geregeld.  
Met deze toepassing komen de kennis van de cardioloog van het Slingeland Ziekenhuis, de verpleegkundige kennis van Sensire en de financiële ondersteuning van Menzis op een vanzelfsprekende manier bij elkaar. Voor de klanten in de Achterhoek gaat de kwaliteit van leven met sprongen vooruit: Ze hoeven minder vaak naar het ziekenhuis en doordat ze zelf de regie nemen over hun gezondheid gaan ze ook gezonder leven.  
  

Een tevreden gebruiker

Een tevreden gebruiker van deze zorg op afstand is John Diederik in het Gelderse Hengelo. De tijd die John en zijn vriendin anders kwijt zouden zijn aan bezoeken aan de dokter of het ziekenhuis, gaat nu naar de dingen die het leven leuk en interessant maken. 
John Diederik

Lees meer...

Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis voor Slingeland

Op 11 oktober ontving het Slingeland Ziekenhuis het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis 2017-2018. Het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis is in 2013 ontwikkeld door KBO-PCOB, met ruim een kwart miljoen leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland, en wordt elke twee jaar uitgereikt. Met het keurmerk wil KBO-PCOB ziekenhuizen prikkelen om extra maatregelen te treffen die er voor kunnen zorgen dat ouderen maximaal profijt hebben van een ziekenhuisopname en heropnamen worden voorkomen. 
Ook het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) heeft het keurmerk ontvangen.

Op de foto van links naar rechts:
Chrit van Ewijk (directeur Slingeland Ziekenhuis), Wilma Bouchier (verpleegkundige A2),
Marie Vriens (klinisch geriater) en Manon van der Kaa (directeur KBO-PCOB).

 

Lees meer...

Slingeland eindigt op derde plaats NIAZ Jaarprijs 2017

Het Slingeland Ziekenhuis is derde geworden in de strijd om de NIAZ Jaarprijs 2017 met het ingezonden voorbeeld Zorg in Beeld. De hele maand september kon iedereen stemmen op zijn of haar favoriete voorbeeld uit 57 inzendingen. Na deze stemronde behoorde het Slingeland Ziekenhuis tot de tien genomineerde zorgorganisaties uit Nederland en Vlaanderen. Een vakjury oordeelde op 21 november 2017 dat het voorbeeld van Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen (uit Vlaanderen) het beste was.
 

Lees meer...

SKB beste ziekenhuis volgens Elsevier 2017

Santiz, locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix, is vandaag door weekblad Elsevier uitgeroepen tot het beste ziekenhuis in Nederland. De locatie Slingeland Ziekenhuis scoort ook goed met een plek in de kopgroep van 8 ziekenhuizen. In de categorie ‘meest patiëntgericht’ worden beide Santiz locaties genoemd.

SKB behoort daarnaast ook tot de top van ziekenhuizen die de beste medische zorg bieden. SKB deelt deze eer met de Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder en het Gorinchemse Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis. “Beste ziekenhuis” is geen ranglijst, maar deelt ziekenhuizen in vier groepen in: veel lager, lager, hoger en veel hoger dan het landelijke gemiddelde. Onder het motto ‘doe wat je doet goed’ zijn deze beoordeeld op het functioneren als geheel, en of alles in het werk is gesteld om de patiënt optimaal veilige zorg te bieden.
 
Bij de beoordeling werd onder meer gekeken naar welke ziekenhuizen het meest rekening houden met de patiënt en waar de zorg veilig en up-to-date is. Gegevens komen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Zorginstituut Nederland, en zijn wettelijk verplicht aangeleverd door de ziekenhuizen. Het zijn de kwaliteitsmaten die ziekenhuizen en artsen zelf afspraken met inspectie, verzekeraars, patiëntenorganisaties en Consumentenbond.  
Alle uitkomsten van het onderzoek Beste ziekenhuizen 2017 verschijnen deze week in Elsevier weekblad en op www.elsevierweekblad.nl. Hier staat ook een uitgebreide toelichting bij de methodiek en berekeningen.

Lees meer...

Vertrek bestuurder Bert Kleinlugtenbeld bij Santiz

De Raad van Toezicht van Santiz, de fusieorganisatie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem, heeft kennis genomen van het aanstaande vertrek van Bert Kleinlugtenbeld, lid Raad van Bestuur. De Raad van Toezicht waardeert zijn enorme inzet voor Santiz ten behoeve van uitstekende ziekenhuiszorg in de Achterhoek.
    
Bert Kleinlugtenbeld heeft de afgelopen jaren een gewichtige rol gespeeld bij richtinggevende besluiten, zoals de medische en innovatieve ontwikkeling van het SKB, de fusie tot Santiz en de intensivering van de regionale samenwerking. Tevens heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de voorbereidingen van de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis. Hiervoor is de Raad van Toezicht Bert Kleinlugtenbeld veel dank verschuldigd.
  
De Raad van Toezicht respecteert zijn keuze en zal zorgdragen voor een adequate opvolger in de Raad van Bestuur, die samen met de voorzitter, Chrit van Ewijk, een vervolg geeft aan de ingezette strategische koers. 

De Raad van Toezicht wenst Bert Kleinlugtenbeld veel succes bij de volgende stap in zijn carrière als voorzitter Raad van Bestuur van het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten
 


Lees meer...

Ik Pas: zet uw alcoholgebruik 40 dagen ‘op pauze’

Wilt u vaker nee zeggen tegen een glas bier of wijn? Zet uw alcoholconsumptie dan 30 of 40 dagen op pauze en doe mee met ‘Ik Pas’. De landelijke actie start op 14 februari en aanmelden kan via www.ikpas.nl.  
Veel mensen drinken alcohol. Op feesten en verjaardagen, maar ook tijdens het eten, als slaapmutsje, na het sporten of na het werk. Soms drinken mensen omdat ze zich eenzaam voelen, niet lekker in hun vel zitten of stress hebben. Om het patroon van regelmatig drinken te doorbreken, kan het goed zijn een pauze in te lassen. Meedoen aan de actie ‘Ik Pas’ kan een stok achter de deur zijn. De actie loopt tijdens de vastenperiode, tussen carnaval en Pasen.

Doe het samen

Ik Pas is een landelijke en gezamenlijke actie. Als deelnemer kunt u online advies krijgen van een IkPas-coach, een nieuwsbrief met tips ontvangen en badges verdienen. De start van de 40-dagen pauze is op 14 februari, de start van 30-dagen onthouding is op 1 maart. 
Uit landelijk onderzoek blijkt dat deelnemers veel geld besparen, zich fitter voelen, beter slapen en vaak gewicht verliezen. Ook drinken deelnemers zes maanden na afloop nog steeds minder alcohol dan vóór hun deelname.  

Slingeland en Streekziekenhuis Koningin Beatrix

Door mee te doen aan ‘Ik Pas’ merken mensen welke rol alcohol in hun leven speelt. Minder drinken of stoppen met drinken kan een positief effect op de gezondheid hebben. Daarom ondersteunen de Santiz ziekenhuizen Slingeland en SKB Winterswijk deze actie. Dan doen zij in de regio Achterhoek samen met de GGD en IrisZorg.

Lees meer...

Neokeurmerk voor afdeling Neonatologie

De afdeling Neonatologie van het Slingeland Ziekenhuis heeft onlangs het Neokeurmerk ontvangen van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen. Daar heeft de afdeling een flinke inspanning voor geleverd.
De baby’s op de afdeling Neonatologie liggen in couveuses. Het zijn voornamelijk te vroeg geboren (premature) baby’s. Maar ook pasgeboren voldragen baby’s die ziek zijn. “Het Neokeurmerk is een initiatief van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen”, zegt kinderarts Monique Jacobs. “Om het Neokeurmerk te verkrijgen, moet je als afdeling Neonatologie een aantal zaken goed op orde hebben. Centraal hierin staat Ontwikkelingsgerichte Zorg. Daarin hebben ouders een belangrijke rol.” Neonatologie-verpleegkundigen Leonie ter Voert en Cobi de Grijff, lichten dit laatste toe: “Het is belangrijk voor de hechting dat de ouders steeds betrokken worden bij alles wat er met hun kind gebeurt. En dat ze daar zeggenschap in hebben. Daarom betrekken we ouders in alles wat we met hun kind doen.”
Hechting begint meteen na de geboorte. “Als het medisch maar enigszins kan, leggen we meteen na de geboorte het kind op de buik van de moeder. Het is wonderlijk om te zien hoe het kind dan rustiger wordt.”
Het werken aan hechting tussen ouders en kind gaat daarna door. “We laten beide ouders regelmatig ‘kangaroe-en’. Het kind ligt dan in een buidel tegen de ouder aan, waarbij er huid op huid contact is.”

‘We betrekken ouders in alles wat we met hun kind doen’

Jacobien Wagemaker (links), programmacoördinator van het Neokeurmerk, en Veronie Gebbinck, Teamleider Vrouw & Kind. foto Toon Hendriks
Jacobien Wagemaker (links), programmacoördinator van het Neokeurmerk, en Veronie Gebbinck, Teamleider Vrouw & Kind.
foto Toon Hendriks

Lees meer...

Benoeming nieuw lid Raad van Bestuur

Altalabani BijarDe Raad van Toezicht van Santiz, de fusieorganisatie van het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, heeft de heer B. (Bijar) Altalabani benoemd tot lid van de Raad van Bestuur. Hij volgt hiermee Bert Kleinlugtenbeld op. Samen met voorzitter Raad van Bestuur, Chrit van Ewijk zal Bijar Altalabani een vervolg geven aan de ingezette strategische koers van het ziekenhuis.
 
Bijar Altalabani (37) heeft een bedrijfseconomische achtergrond en diverse financieel-economische en leidinggevende functies vervuld binnen algemene en academische ziekenhuizen. Sinds 2012 is hij werkzaam als bedrijfsvoeringmanager bij ziekenhuis Tergooi in Hilversum. Hij is daar onder andere verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en aansturing van de medisch ondersteunende diensten, GGZ, cardiologie, medische technologie en de samenwerking met de eerste lijnszorg.
 
Als initiatiefnemer en bestuurder van de Diagnosestudio gaf hij in Tergooi tevens leiding aan de opzet en ontwikkeling van de diagnostische zorg in de regio en optimaliseerde hij de regionale samenwerking met de zorgpartners, zoals huisartsen. Daarnaast was hij betrokken bij de nieuwbouw en verantwoordelijk voor de medisch technologische partnerships en diverse innovatieve projecten.
 
De Raad van Toezicht is zeer verheugd over de komst van Bijar Altalabani naar Santiz en ziet in hem een inspirerende leider met verbindende kwaliteiten en een grote drive. Zijn ruime ervaring in ziekenhuizen, zowel op financieel-bedrijfskundig vlak, als met het primaire zorgproces maakt dat hij breed bestuurlijk inzetbaar is. 
Bijar Altalabani zal 1 juli a.s. starten in zijn nieuwe functie als lid van de Raad van Bestuur.

Lees meer...

Technisch probleem OK, operaties geannuleerd

In verband met een technisch probleem was het maandag 23 april niet mogelijk om de verlichting en de luchtbehandeling op de operatiekamers te bedienen.
Het operatieprogramma voor maandag is uit voorzorg daarom geannuleerd. De betrokken patiënten zijn hierover allen geïnformeerd.
 

Lees meer...

‘Zorg op afstand’-project ‘COPD InBeeld’ wint Primary Care Award 2018

Op 26 april heeft het innovatieve project ‘COPD InBeeld’ de VBHC Primary Care Award 2018 gewonnen. COPD InBeeld is een initiatief van zorgorganisatie Sensire, het Slingeland Ziekenhuis, Medisch Service Centrum NAAST, zorgverzekeraar Menzis en zorginnovator Focuscura; zij sloegen de handen ineen om de zorg voor mensen met de longziekte COPD in het oosten van het land beter te organiseren. Kenmerkend voor InBeeld is dat klanten via beeldbellen zorg op afstand krijgen. De vakjury prees het initiatief vanwege de focus op en toegevoegde waarde voor de klant en de  mogelijkheden deze zorg aan te kunnen bieden aan COPD patiënten in heel Nederland én aan andere chronisch zieken.
De Value Based Health Care (VBHC) Prize erkent en beloont initiatieven die innovatieve en waardegedreven zorg leveren. Bij de uitreiking van de Primary Care Award beschreef de internationale vakjury COPD InBeeld als ‘een unieke samenwerking tussen zorgverleners in de eerste- en tweedelijnszorg in nauwe samenspraak met de klant’. René Baljon, directeur van Medisch Service Centrum NAAST, is trots. “Deze prijs is de kroon op het werk dat we zo’n zeven jaar geleden met onze partners startten. Uitgangspunt was meer zelfregie en vrijheid voor de klant en betere zorg tegen minder kosten. Dat heeft onder meer geleid tot een hogere klanttevredenheid en nieuwe technologieën in combinatie met zorg op afstand”, legt Baljon uit.

Lees meer...

Slingeland sluit dialysecentrum in Varsseveld

Per 1 juli 2018 zal het Slingeland Ziekenhuis het dialysecentrum in Varsseveld sluiten. De dialysepatiënten zijn hier inmiddels over geïnformeerd.

In 2011 heeft het Slingeland Ziekenhuis in Varsseveld een tweede dialysecentrum geopend omdat er in Doetinchem onvoldoende dialyseplaatsen waren om alle patiënten in de regio te kunnen dialyseren. Deze locatie bood tevens ruimte om patiënten te trainen om de dialysebehandeling thuis uit te kunnen voeren.

Sinds 2014 verminderde het aantal dialysepatiënten geleidelijk. Daardoor waren er de laatste jaren dialyseplekken op beide locaties onbenut. De kosten om de locatie in Varsseveld open te houden zijn te hoog. Daarnaast is de personele formatie met gespecialiseerde verpleegkundigen om de locatie draaiende te houden, krap. Besloten is om terug te gaan naar één dialysecentrum op de locatie Doetinchem, waar alle patiënten een dialyseplaats krijgen. De betrokken verpleegkundigen worden op de dialyseafdeling in Doetinchem ingezet. Zo kunnen we kwalitatief hoogwaardige zorg blijven bieden aan onze patiënten.

In de komende periode worden de voorbereidingen getroffen voor de overplaatsing van onze patiënten en de sluiting van het dialysecentrum in Varsseveld.
 

Lees meer...

Wederom Pluim Freya voor fertiliteitszorg

De fertiliteitszorg van het  Slingeland Ziekenhuis heeft opnieuuw een Pluim gekregen voor de geboden patiëntgerichte kwaliteit. 
De Pluim is afkomstig van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.
Een ziekenhuis krijgt een pluim als voldaan wordt aan minimaal veertien van de zestien kwaliteitscriteria die Freya heeft opgesteld voor de fertiliteitszorg. Deze criteria hebben betrekking op onder meer het behandelteam, het onderzoek, de behandeling en de patiënttevredenheid en/of –ervaringen.
Freya introduceerde in 2012 de Monitor Fertiliteitszorg. Met deze online applicatie (te vinden op www.freya.nl) wordt de fertiliteitszorg in Nederland in kaart gebracht. Zo kunnen patiënten op basis van voor hen belangrijke criteria een weloverwogen keuze maken voor het ziekenhuis waar zij behandeld willen worden.

freyapluim2018

Lees meer...

Onderzoek in verband met ziekenhuisbacterie MRSA

Donderdag 14 juni
Op de verpleegafdeling A2 van het Slingeland Ziekenhuis is de MRSA-bacterie aangetroffen bij vier patiënten.

Vrijdag 15 juni 
Een van de  artsen die operaties verricht blijkt na onderzoek ook besmet te zijn met de MRSA-bacterie. Er zijn passende maatregelen getroffen. Het operatieprogramma en de poliklinische spreekuren van deze arts zijn afgezegd. Alle betrokken patiënten worden hiervan tijdig op de hoogte gesteld door het ziekenhuis.

Voor alle patiënten geldt dat zij veilig opgenomen kunnen worden in het ziekenhuis en dat afspraken op de poliklinieken verder gewoon doorgaan.  

Maatregelen

Om verdere verspreiding te voorkomen zijn maatregelen genomen. De betreffende patiënten worden op eenpersoonskamers geïsoleerd verpleegd om verdere besmettingen te voorkomen. Bij alle patiënten die nu op verpleegafdeling A2 liggen zijn donderdagavond MRSA-kweken afgenomen.
Er worden geen nieuwe patiënten meer opgenomen op A2 (opnamestop). Tevens zijn de operatiepatiënten afgebeld die gepland stonden voor vrijdag (15-6) en op afdeling A2 opgenomen zouden worden. Deze OK-patiënten behoeven na de operatie de deskundigheid van deze afdeling en zijn na een operatie kwetsbaarder voor een MRSA-besmetting.
Alle betrokken personeelsleden zijn vrijdag (15-6) ook gekweekt op de aanwezigheid van de MRSA-bacterie.

Wat is MRSA?

MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus) is een bacterie die via lichamelijk contact wordt overgedragen. Deze bacterie kan voor gezonde mensen geen kwaad. Bij mensen met een verminderde weerstand kan deze bacterie een infectie veroorzaken. Zo'n infectie kan onschuldig zijn, bijvoorbeeld puistjes, kleine wondjes of huidbeschadigingen. Maar de infectie kan ook ernstiger zijn, zoals bloedvergiftiging of longontsteking. Zie ook: MRSA-bacterie wat is dat?

Bezoek

Bezoekers van patiënten op A2 zijn nog steeds welkom. Maar het ziekenhuis vraagt ze om verder niet naar andere afdelingen te gaan maar na het bezoek het ziekenhuis te verlaten.


Lees meer...

Nieuwe polikliniek van SKB in Eibergen geopend

Op maandag 18 juni opent de nieuwe polikliniek van Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) haar deuren in het Hageman Medisch Centrum in Eibergen. Hier kunnen patiënten terecht voor een afspraak bij een specialist of verpleegkundige, een onderzoek of een kleine ingreep. De polikliniek in het Hageman Medisch Centrum komt in plaats van de locatie in de Meergaarden in Eibergen. 

Meer mogelijkheden

Vanaf 18 juni starten de artsen en verpleegkundig specialisten van het SKB met hun spreekuren in de nieuwe polikliniek. Daarnaast zijn er verschillende onderzoeken mogelijk zoals röntgenfoto’s, echo-onderzoek, longfunctieonderzoek en een hartfilmpje (ECG). Ook zijn er een prikpost en een behandelkamer voor kleine ingrepen aanwezig. Voor patiënten uit Eibergen en omgeving betekent dit minder of soms zelfs geen reistijd naar het ziekenhuis in Winterswijk. Bij het maken van een afspraak in het SKB kunnen patiënten in de regio kiezen voor een afspraak in Eibergen of Winterswijk.

Goede ziekenhuiszorg dichtbij

Er is gekozen voor een uitgebreidere locatie in Eibergen om goede ziekenhuiszorg bereikbaar te houden voor de hele Achterhoek en een bredere geografische spreiding te realiseren. Daarnaast biedt het SKB in de nieuwe polikliniek meer specialismen en mogelijkheden. Zorgvragen worden steeds ingewikkelder. In veel gevallen moeten patiënten aanvullende onderzoeken ondergaan. Een deel van deze onderzoeken kunnen door de uitbreiding in de polikliniek in Eibergen plaatsvinden. Zo kunnen inwoners voor meer zorgvragen en diagnostiek op de polikliniek terecht. Daarnaast biedt een uitgebreidere polikliniek ook kansen voor meer samenwerking met andere zorgpartners in de regio.

Spreekuren diverse specialismen

De polikliniek van het SKB bevindt zich op de begane grond van het Hageman Medisch Centrum. Patiënten kunnen hier terecht voor bloedprikken, röntgenonderzoek, longfunctie-onderzoek, oogtesten en kleine medische ingrepen. Vanaf september is er ook echo-onderzoek mogelijk. De specialismen die starten zijn cardiologie, geriatrie, gynaecologie, kindergeneeskunde, longgeneeskunde, neurologie, orthopedie en reumatologie. De overige specialismen volgen in de maanden daarna.

Hageman Medisch Centrum

De nieuwe polikliniek is gevestigd op het adres is J.W. Hagemanstraat 46-2 in Eibergen. In het Hageman Medisch Centrum zijn ook andere zorgverleners gevestigd. Onder meer twee huisartspraktijken, een apotheek, thuis- en ouderenzorg, een fysiotherapiepraktijk, Geestelijke Gezondheidszorg en diverse paramedische professionals.

Lees meer...

Stand van zaken in verband met ziekenhuisbacterie MRSA

Donderdag 14 juni werd bekend dat er op verpleegafdeling A2 van het Slingeland Ziekenhuis de MRSA-bacterie is aangetroffen bij vier patiënten. Om verdere verspreiding te voorkomen zijn direct voorzorgsmaatregelen genomen door het ziekenhuis, waaronder het afnemen van MRSA-kweken bij de betrokken personeelsleden en overige patiënten. 
Dinsdag 19 juni werd bekend dat de eerste 177 uitslagen van zowel personeel als patiënten negatief zijn en er dus geen andere besmettingen zijn gevonden.
Sinds maandag is de verpleegafdeling A2 weer normaal in gebruik genomen. De gehele afdeling is extra grondig gereinigd en gedesinfecteerd. De opnamestop die sinds donderdag van kracht was voor deze afdeling is inmiddels opgeheven.
De drie patiënten bij wie een MRSA-bacterie is gevonden en die nu nog opgenomen zijn in het ziekenhuis, liggen op isolatiekamers en worden onder strikte isolatiemaatregelen verpleegd.

Voor alle patiënten geldt dat zij veilig opgenomen kunnen worden in het ziekenhuis en dat afspraken op de poliklinieken verder gewoon doorgaan.  

Wat is MRSA?

MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus) is een bacterie die via lichamelijk contact wordt overgedragen. Deze bacterie kan voor gezonde mensen geen kwaad. Bij mensen met een verminderde weerstand kan deze bacterie een infectie veroorzaken. Zo'n infectie kan onschuldig zijn, bijvoorbeeld puistjes, kleine wondjes of huidbeschadigingen. Maar de infectie kan ook ernstiger zijn, zoals bloedvergiftiging of longontsteking. Zie ook: Veel gestelde vragen over MRSA

Bezoek

Bezoekers van de MRSA-besmette patiënten zijn nog steeds welkom. Maar het ziekenhuis vraagt ze om verder niet naar andere afdelingen in het ziekenhuis te gaan, maar na het bezoek het ziekenhuis te verlaten.

Aanvullende informatie:

 

Lees meer...

Santiz-ziekenhuizen beste opleidingsplaats volgens co-assistenten

De Medische Faculteitsvereniging Nijmegen en de Ko-Raad hebben woensdag 13 juni de jaarlijkse ‘Co-schap van het Jaar Verkiezing’ gehouden. Santiz-locatie Slingeland Ziekenhuis is uitgeroepen tot ‘beste Co-schap Interne Geneeskunde 2017’ en ‘beste Co-schap Gynaecologie 2017’. De locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) ontving de titel ‘beste Co-schap Kindergeneeskunde 2017’.

Aan de hand van enquêtes, die door de co-assistenten ingevuld worden na ieder coschap, worden per specialisatie drie ziekenhuizen met de beste resultaten genomineerd. De specialismen Chirurgie, Kindergeneeskunde en de afdeling Spoedeisende Hulp van het Slingeland Ziekenhuis waren ook genomineerd.
Gynaecoloog Isabel Geerinckx, werkzaam in Slingeland Ziekenhuis, is ongelooflijk trots: “De coassistenten van de faculteit Medische Wetenschappen hebben het co-schap in onze ziekenhuizen als bijzonder positief gewaardeerd en als uiteindelijke winnaar uitgeroepen. In de Santiz-ziekenhuizen werken vele specialisten samen om de opleiding van onder andere de co-assistenten zo interessant en leerzaam mogelijk te maken. We betrekken ze actief bij de zorg op de verpleegafdelingen, poliklinieken, de operatiekamer en de Spoedeisende Hulp. Naast deze ervaringen, maken de studenten ook kennis met de open en goede sfeer van onze ziekenhuizen.”

Tessa van Balen, kinderarts in het SKB, vertelt: “Een co-assistent is echt een onderdeel van ons team. Wij proberen hun zoveel mogelijk zelf te laten doen, hierdoor leren zij veel en dit wordt door de co-assistent als erg prettig ervaren. Niet alleen binnen onze vakgroep willen we dat de co-assistent zich thuisvoelt. Ook binnen andere specialismen zijn de co-assistenten van kindergeneeskunde van harte welkom, bijvoorbeeld om eens een dag mee te lopen.”

De opleiding in Santiz-ziekenhuizen bestaat uit de training en vorming van de toekomstige arts, met aandacht voor de probleemanalyse en het te volgen beleid bij ziektebeelden. De communicatie met de patiënt en de familie vormt hierbij een belangrijk aspect.

Lees meer...

Slingeland ontvangt Roze lintje 2018 voor borstkankerzorg

Het Roze lintje is ook dit jaar weer toegekend aan het Slingeland Ziekenhuis. Dit keurmerk kent de Borstkankervereniging Nederland (BVN) elk jaar toe voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Ziekenhuizen moeten voldoen aan een aantal criteria voor de zorg voor borstkankerpatiënten. Zo moeten er minimaal 100 operaties bij nieuwe borstkankerpatiënten plaatsvinden en is er gekeken of patiënten voldoende betrokken worden bij behandelopties.
 
B roze lintje 2018_defHet lintje is bedoeld als ondersteunende informatie voor (mogelijke) patiënten, hun relaties en hun huisartsen. Elk jaar worden de criteria verder aangescherpt, om ziekenhuizen te stimuleren bij borstkanker patiëntgerichte zorg te leveren en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Het maakt onderdeel uit van de Monitor Borstkankerzorg: een online keuzehulp met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen en patiëntervaringen. Meer informatie hierover is te vinden op de site van de Borstkankervereniging Nederland (BVN): www.borstkanker.nl.
 
Fusiepartner binnen Santiz, het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk heeft ook het roze lintje ontvangen.
 

A.R.T.Z. Oncologisch centrum

Op het gebied van oncologie werkt Slingeland Ziekenhuis, onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch centrum, samen met Rijnstate in Arnhem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. De drie Gelderse ziekenhuizen ontvingen donderdag 5 juli alle drie de erkenning van BVN.
De A.R.T.Z.-ziekenhuizen behandelen gezamenlijk per jaar zo’n 800 nieuwe patiënten met borstkanker. Hiermee behoort het A.R.T.Z. Oncologisch centrum tot één van de grootste borstkankercentra van Nederland. De Radiotherapiegroep is daarbij de vaste partner voor radiotherapeutische zorg.  De hoogste kwaliteitseisen vormen de norm voor alle drie de ziekenhuizen. Het aanschaffen van de nieuwste apparatuur voor borstonderzoek is daar een mooi voorbeeld van. De ziekenhuizen delen in gespecialiseerde teams per kankersoort hun kennis en ervaring met elkaar. Doel van de samenwerking is het verder verbeteren van de oncologische zorg.
 

Lees meer...

Nieuw kenniscentrum voor Reumatologie

Vanaf dinsdag 28 augustus 2018 staat het nieuwe Kenniscentrum Reumatologie online: https://reumatologie.slingeland.nl
Dit is het 15e kenniscentrum dat het Slingeland Ziekenhuis heeft ontwikkeld. Aangezien de vakgroep Reumatologie locatie-overstijgend werkt, heeft de informatie betrekking op beide locaties van Santiz: het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
In het dit kenniscentrum vindt u uitgebreide informatie over reumatische ziekten en aandoeningen. Er staan relevante onderzoeken en behandelingen beschreven. U leest over de gang van zaken op de polikliniek en nuttige website’s voor reumapatiënten. Ook zijn de profielen van de reumatologen en reumaconsulenten te vinden.
 
Het Slingeland Ziekenhuis is gestart met de ontwikkeling van de kenniscentra vanuit de gedachte een open en transparant ziekenhuis te willen zijn. Kennisdeling is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Door de kennis van onze professionals online beschikbaar te stellen, voorzien we patiënten van toegankelijke en begrijpelijke informatie. Het biedt houvast in de enorme hoeveelheid informatie die het internet biedt.

afbeelding kenniscentrum

Lees meer...

Ook in 2018 Vaatkeurmerk en Spataderkeurmerk voor Slingeland Ziekenhuis

Harteraad Vaatkeurmerk Digitaal 2018 RGBHet Slingeland Ziekenhuis heeft ook voor 2018 het Vaatkeurmerk én het Spataderkeurmerk van Harteraad ontvangen. De vaat- en spataderzorg in het Slingeland Ziekenhuis voldoet aan de uitgebreide criteria die Harteraad hanteert.

Een keurmerk kan patiënten helpen om te zien waar goede vaatzorg en spataderzorg wordt aangeboden. Via www.harteraad.nl is te zien welke ziekenhuizen het Vaatkeurmerk en het Spataderkeurmerk hebben ontvangen en aan welke criteria zij voldoen. Harteraad is de patiëntenvereniging van en voor mensen met een hart- of vaataandoening en hun naasten.
 
Doel van de keurmerken is het stimuleren van kwaliteitsverbetering en het informeren van patiënten, hun verwijzers en de Harteraad Spataderkeurmerk Digitaal 2018 zorgverzekeraars over de kwaliteit van de in ziekenhuizen geboden vaatzorg.

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk moet aan een aantal kwaliteitscriteria worden voldaan. Deze criteria heeft Harteraad opgesteld in nauwe samenwerking met de beroepsgroepen. De criteria waaraan het ziekenhuis moet voldoen, hebben bijvoorbeeld betrekking op de specialisatie van de artsen, de onderlinge samenwerking, de reikwijdte van het behandelingsaanbod en mogelijkheden voor diagnostiek.

Het Slingeland Ziekenhuis heeft tevens een kenniscentrum voor vaatpatiënten waarin informatie te vinden is over vaatziekten, vaatonderzoeken en behandelingen die de vaatchirurgen van het Slingeland Ziekenhuis kunnen bieden. Zie: https://vaatchirurgie.slingeland.nl

Lees meer...

Website Ziekenhuischeck.nl gelanceerd

De Nederlandse ziekenhuizen lanceren 4 oktober de nieuwe website Ziekenhuischeck.nl. Met dit gezamenlijke initiatief geven alle ziekenhuizen in Nederland inzicht in hun kwaliteitsgegevens, en bieden zo waardevolle keuze-informatie voor een groot aantal behandelingen. Ziekenhuizen kunnen per behandeling met elkaar worden vergeleken, ook geeft de website informatie over de samenwerking tussen ziekenhuizen.
 
NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy: "Met Ziekenhuischeck zetten ziekenhuizen een volgende stap in het beschikbaar maken van keuze-informatie. Door kwaliteitsinformatie van ziekenhuizen op één site te kunnen bekijken en vergelijken, weten patiënten nog beter waar ze aan toe zijn."

Slingeland

De kwaliteitsgegevens en behandelresultaten van het Slingeland Ziekenhuis vindt u hier:  https://www.ziekenhuischeck.nl/ziekenhuizen/slingeland-ziekenhuis

Lees meer...

Minister Bruins bezocht het Slingeland Ziekenhuis

Op maandag 11 februari bracht minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport (VWS) een werkbezoek aan het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, onderdeel van Santiz. De minister sprak met diverse vertegenwoordigers van beide ziekenhuizen, van partners in de zorgketen en van gemeenten en ondernemers in de regio (verenigd in de Achterhoek Board). Hij werd bijgepraat over gezamenlijke plannen om de gezondste regio van Nederland te worden. Geen woorden maar daden is daarbij het devies.
 

Lees meer...

Mijn Slingeland van kind toegankelijk sinds 1 maart

Vanaf vrijdag 1 maart 2019 zal Mijn Slingeland ook opengesteld zijn voor kinderen en hun ouders. De dossierinformatie vanaf 29 september 2016 is inzichtelijk. 
Ouders (of pleegouders/voogd) die het wettelijk gezag hebben over het kind tot 16 jaar mogen, met in achtneming van de onderstaande regels, inloggen met de DigiD van het kind.
 • Is het kind jonger dan 12 jaar, dan geldt dat zij met de DigiD van het kind in kunnen loggen op Mijn Slingeland.
 • Is het kind tussen de 12 en 16 jaar, dan geldt dat met goedkeuring van het kind kan worden ingelogd op Mijn Slingeland. Het kind kijkt in dit geval mee en beslist ook mee.
 • Vanaf 16 jaar is het kind zelf eigenaar van zowel de DigiD als het medisch dossier. Deze kinderen kunnen zelf inloggen op Mijn Slingeland en hebben geen toestemming nodig van de ouders of voogd.   
Ouders zijn altijd zelf verantwoordelijk voor het juiste beheer van de DigiD van het kind en zij dienen dit onderling goed te regelen en af te stemmen. Specialisten en medewerkers dragen geen verantwoordelijkheid voor eventueel onjuist gebruik en beheer van de DigiD van het kind. Bij onjuist gebruik heeft het ziekenhuis de mogelijkheid de toegang tot Mijn Slingeland van het kind af te sluiten.

Wat is nodig

Om gebruik te kunnen maken van Mijn Slingeland is een computer of tablet met internetverbinding, een DigiD van het kind met sms-verificatie en een mobiele telefoon nodig (om de sms-code op te ontvangen). De DigiD met de extra sms-controle is aan te vragen via de website van DigiD

Lees meer...

Nieuwe vormgeving voor Mijn Slingeland

Vanaf donderdag 9 mei zal het zorgportaal Mijn Slingeland een andere uitstraling hebben. De inrichting van Mijn Slingeland is na de aanpassing rustiger en eenvoudiger geworden. Alle functies binnen het zorgportaal blijven behouden.

Mijn Slingeland is de persoonlijke omgeving waar patiënten kunnen inloggen om:
 • hun medisch dossier te bekijken;
 • uitslagen van onderzoeken te zien;
 • het afsprakenoverzicht te bekijken en afspraken te plannen;
 • vragenlijsten digitaal kunnen invullen en verzenden;
 • contact hebben met een zorgverlener via e-consult.
In de loop van dit jaar zal Mijn Slingeland nog een uitbreiding van de functionaliteiten krijgen.

Afbeelding: Startpagina van zorgportaal Mijn Slingeland in de nieuwe vormgeving
Startpagina Mijn Slingeland in nieuwe vormgeving

Lees meer...

Beweegt u voldoende? Ontdek het 27 mei in het Slingeland Ziekenhuis

Bent u benieuwd of u voldoende beweegt? Kom dan op maandag 27 mei tussen 10.00 en 15.00 naar het Slingeland Ziekenhuis.

In het bezoekersrestaurant is een beweeghoek ingericht waar u op interactieve wijze kunt ontdekken of u voldoet aan de beweegnorm. Maak bijvoorbeeld een digitale fietstocht, test uw spierkracht of ga in gesprek met de beweegmakelaar voor tips en adviezen om meer te bewegen. 65-plussers kunnen ook het risico op vallen testen.

Nieuwsgierig? U bent van harte welkom.

Lees meer...

Slingeland beste Co-schap Gynaecologie 2018

Op woensdag 5 juni is door de Medische Faculteitsvereniging Nijmegen en de Ko-Raad de jaarlijkse ‘Coschap van het Jaar-verkiezing’ gehouden. Bij deze verkiezingen werden de beste coschappen van het jaar 2018 gekozen. Het Slingeland Ziekenhuis ontving de titel ‘beste Coschap Gynaecologie 2018’. Santiz-locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) is uitgeroepen tot ‘beste Coschap Kindergeneeskunde 2018’. 

De co-assistenten vullen na ieder coschap een enquête in. Daaruit worden per specialisatie drie ziekenhuizen met de beste resultaten genomineerd. Uit deze lijst worden de winnaars uiteindelijk gekozen.
Gynaecoloog Isabel Geerinckx, werkzaam in het Slingeland Ziekenhuis, is trots: “We zijn heel blij met de positieve waardering van onze co-assistenten. In ons ziekenhuis werken we veel samen om opleidingen zo interessant mogelijk te maken. De co-assistenten betrekken we daarom actief bij de zorg op verpleegafdelingen, poliklinieken, verloskamers, operatiekamers en de Spoedeisende Hulp. Co-assistenten hebben veel patiëntencontact en dat waarderen zij. Daarnaast krijgen ze de ruimte om zelf hun tijd in te delen en in te vullen. Zo zijn ze zelf in de lead om hun coschap zo leerzaam mogelijk te maken. We zijn ook heel blij dat de co-assistenten de sfeer in onze ziekenhuizen ervaren als prettig, open en gastvrij!"

Gilbert te Grotenhuis, werkzaam als co-assistent Kindergeneeskunde in het SKB: “Bij de start van mijn coschap werd ik goed opgevangen. Het was duidelijk wat er van mij werd verwacht en wat ik van de kinderartsen mag verwachten. Het onderwijs is erg persoonlijk en sluit goed aan op datgene wat ik wil leren. De een-op-een begeleiding maakt het coschap erg leerzaam”. Dirk Gieling, tevens werkzaam als co-assistent Kindergeneeskunde in het SKB, voegt hieraan toe: “De kleine vakgroep zorgt voor een gemoedelijke dynamiek, wat resulteert in een veilige leeromgeving. Er is individuele aandacht voor de eigenschappen die je succesvol maken als dokter en als mens.”

De opleidingen binnen Santiz bestaat uit de training en vorming van de toekomstige arts, met aandacht voor de probleemanalyse en het te volgen beleid bij ziektebeelden. De communicatie met de patiënt en de familie vormt hierbij een belangrijk aspect. Daarnaast is er veel aandacht de voor de ontwikkeling van co-assistenten als persoon tot dokter en het vinden van een goede balans tussen werk en privé.  

Lees meer...

Nieuw MRI via opening in dak naar binnen getakeld

De afdeling Radiologie heeft een van de MRI-scanners vervangen door een moderner apparaat voorzien van de nieuwste technieken. Dat was een zorgvuldig geplande en spectaculaire procedure. De enige mogelijkheid om het oude apparaat weg te halen en het nieuwe neer te zetten was om deze met behulp van een enorme kraan door een gat in het dak te takelen. 
Beveiligers hebben de veiligheid van patienten, medewerkers en bezoekers tijdens het hijsen zorgvuldig bewaakt.

Waarom een nieuwe MRI-scanner?

De nieuwe MRI-scanner is voorzien van de nieuwste technologie. Daardoor is hij sneller en heeft hij een nóg betere beeldkwaliteit. Het nieuwe apparaat is voorzien van een 70 cm grote opening, waardoor hij uitermate geschikt is voor claustrofobische patiënten en voor mensen met een breed postuur. 
De onderzoeksduur zal iets korter zijn dan voorheen. Een patiënt hoeft minder lang achtereen stil te liggen. De nieuwe MRI-scanner heeft namelijk meer mogelijkheden om bewegingen te corrigeren, waardoor iemand bij bepaalde onderzoeken zelfs de adem niet meer hoeft in te houden. Denk  bij bewegingen ook aan het kloppen van het hart tijdens de vele hart-scans, die op deze scanner gemaakt worden samen met de cardiologen. Niet ieder ziekenhuis kan deze scans aanbieden.

Korte wachttijden

Doordat de nieuwe MRI-scanner sneller is, kunnen we ook meer patiënten helpen. De afdeling staat in de regio bekend om de korte wachttijden  voor MRI's en dat willen we graag zo houden.
Zodra de nieuwe MRI helemaal operationeel is, naar verwachting begin augustus, kan de tijdelijke piek in de wachttijd snel worden weggewerkt. Ondertussen draait de andere MRI overuren en werken de laboranten ook in de avonduren om patiënten van dienst te kunnen zijn.

Nieuw MRI door dak juni 2019.1

Lees meer...

VRE-bacterie onder controle

Begin september is in het Slingeland Ziekenhuis de VRE-bacterie (de Vancomycine Resistente Enterokok) aangetroffen. Daarop zijn diverse voorzorgsmaatregelen genomen om verspreiding tegen te gaan.
Om de situatie binnen het ziekenhuis goed in kaart te brengen, zijn de afgelopen weken patiënten van meerdere verpleegafdelingen getest op de aanwezigheid van de VRE-bacterie. Er zijn geen nieuwe VRE-positieve patiënten bijgekomen.  
Het ziekenhuis is daarom weer overgegaan op de normale bedrijfsvoering. 

VRE-bacterie

Enterokokken zijn bacteriën die bij iedereen voorkomen in de darmen. De VRE-bacterie is een enterokok die niet gevoelig is voor behandeling met antibiotica die gewoonlijk worden voorgeschreven. Voor gezonde mensen is de VRE-bacterie niet ziekmakend. Bij mensen met een sterk verminderde weerstand kan de VRE-bacterie leiden tot een infectie.

De verspreiding van enterokokken vindt plaats vanuit de darm; voornamelijk via de handen en voorwerpen in de omgeving (zoals een toiletbril, deurklink, bed en kraan). Voor patiënten en bezoekers is handhygiëne van belang: na het toiletbezoek de handen goed wassen met water en zeep. En bij het verlaten van een patiëntenkamer de handen desinfecteren met handalcohol.

Meer informatie

Zie: Veelgestelde vragen over de VRE-bacterie

Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Hygiëne en Infectiepreventie: e-mail: vre@slingeland.nl

 

 

Lees meer...

Slingeland en SKB zoeken samenwerking met bibliotheken Achterhoek

Vanaf oktober organiseren het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk in samenwerking met de bibliotheken in de Achterhoek de inloopsessies “uw digitale medisch dossier, hoe werkt het?”. De gratis inloopsessies zijn speciaal voor de inwoners van de Achterhoek die alles willen weten over de patiëntportalen Mijn slingeland en Mijn SKB. 

‘Uw digitale medisch dossier, hoe werkt het?’

Tijdens de inloopsessie kunnen geïnteresseerden binnenlopen met al hun vragen over het patiëntportaal. Er wordt uitleg gegeven: hoe werkt het inloggen, hoe ziet het portaal eruit, waar staat wat en waarom is het interessant om gebruik te blijven maken van de portalen? Iedereen is welkom, jong en oud. Bovendien is de workshop gratis.

Data

Woensdag 13 november14.00 - 17.00 uurWehl
Donderdag 14 november10.00 - 13.00 uurAalten
Vrijdag 22 november10.00 - 13.00 uurBorculo
Donderdag 28 november10.00 - 13.00 uurZelhem
Donderdag 28 november14.00 - 17.00 uurVorden
Vrijdag 29 november10.00 - 13.00 uurRuurlo
Dinsdag 3 december14.00 - 17.00 uurVarsseveld
Maandag 9 december14.00 - 17.00 uurGendringen
Vrijdag 13 december10.00 - 13.00 uurNeede
 

Lees meer...

Aangekondigde CAO-acties 20 november in ziekenhuizen Santiz

De vakbonden roepen op tot een landelijke staking in ziekenhuizen op woensdag 20 november. Het actiecomité binnen Santiz (Slingeland Ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix) heeft aangegeven deel te nemen aan deze actie. Op dit moment is nog niet duidelijk in welke vorm dit zal zijn en welke afdelingen hieraan meedoen. Zodra hier meer duidelijkheid over is, volgt meer informatie. 
Ook tijdens de acties in de ziekenhuizen blijven de veiligheid van patiënten en de kwaliteit van zorg gewaarborgd.

Persoonlijke bericht

Mocht geplande zorg in onze ziekenhuizen als gevolg van deze actie niet doorgaan dan worden betrokken patiënten daar persoonlijk van op de hoogte gebracht, zodra dit duidelijk is. Ook wordt dan zo spoedig mogelijk een nieuwe afspraak gepland. 

Nieuwe cao

Santiz vindt goede afspraken over arbeidsvoorwaarden belangrijk voor haar medewerkers die zich dag en nacht inzetten voor onze patiënten. Helaas hebben de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen nog geen overeenstemming bereikt over de nieuwe CAO.

Lees meer...

Slingeland op 6e plaats in Ziekenhuis Top 100, SKB behaalt 20e plaats

Het Slingeland Ziekenhuis is voor 2019 op de zesde plaats geëindigd van de algemene en streekziekenhuizen in de Ziekenhuis Top100. Dit is de jaarlijkse ranglijst die het Algemeen Dagblad publiceert. Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix staat op plaats 20. In totaal zijn 40 algemene ziekenhuizen in het onderzoek meegenomen.

De Ziekenhuis Top 100 van dit jaar kent twee winnaars: het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Voor de zestiende keer heeft deze krant de Nederlandse ziekenhuizen beoordeeld. De Ziekenhuis Top 100 is opgebouwd uit 33 criteria, verdeeld over zes thema’s: verpleging, medicatie, operaties, oncologie, hart en vaten en opname. Het Slingeland scoort goed op het thema operaties, het SKB haalt veel punten binnen met medicatie.

De gehele lijst is hier te vinden. 

Lees meer...

CAO-acties op 20 november op Santiz locatie Slingeland

De vakbonden en de actiecomités in ziekenhuizen hebben opgeroepen tot een landelijke staking. Ook in de Santiz ziekenhuizen wordt hieraan gehoor gegeven. Op woensdag 20 november neemt een aantal afdelingen van Santiz  locatie Slingeland Ziekenhuis deel aan deze landelijke staking in de zorg. De afdelingen die meedoen aan de staking draaien beperkte diensten. Dit betekent dat er op deze afdeling alleen noodzakelijke zorg wordt verleend. Spoedzorg gaat altijd door. Tijdens de acties blijft de veiligheid voor patiënten altijd voorop staan.

Afdelingen die staken in het Slingeland Ziekenhuis

De volgende afdelingen staken binnen het Slingeland Ziekenhuis en zijn daardoor (gedeeltelijk) gesloten:
 • Polikliniek Cardiologie
  Geplande scintigrafie onderzoeken gaan wel door.
 • Polikliniek Kaakchirurgie
  Vanaf 13.00 uur is de poli gesloten.
 • Polikliniek Urologie
 • Afdeling Radiologie (Röntgen)
  Alleen spoedzorg.
Ook combinatieafspraken waarbij deze poliklinieken en/of de radiologie betrokken zijn kunnen niet doorgaan.
Dit betekent dat veel afspraken op 20 november voor deze afdelingen geen doorgang kunnen vinden, met uitzondering van de spoedeisende zorg. 

Patiënt krijgt persoonlijk bericht als afspraak verzet moet worden

Patiënten van wie de afspraak in het ziekenhuis niet doorgaat krijgen persoonlijk bericht. Het ziekenhuis bericht deze patiënten (telefonisch of per brief) uiterlijk maandag 18 november als de afspraak moet worden verplaatst in verband met deze cao-staking. Er wordt dan zo spoedig mogelijk een nieuwe afspraak gepland. Bent u niet gebeld door het ziekenhuis en heeft u ook geen brief ontvangen? Dan gaat de afspraak op 20 november gewoon door.
We realiseren ons dat dit vervelend is voor patiënten, maar we hopen op uw begrip.
Tevens maken we u erop attent dat, als het ziekenhuis belt, in het scherm van uw telefoon het woord ‘anoniem’ kan verschijnen en geen telefoonnummer.

Welke zorg gaat wél door

Alle overige zorg, waaronder ook spoedeisende zorg, oncologische zorg en alle geplande operaties, onderzoeken en afspraken op de andere poliklinieken gaan gewoon door. Uitzondering zijn de combinatie-afspraken met de radiologie, cardiologie, kaakchirurgie of urologie. Als dit het geval is, krijgt de patiënt bericht dat de afspraak wordt verzet.
Ook onze afnamelocaties en het Laboratorium Afname, voor o.a. bloedprikken, zijn normaal geopend.

Ludieke acties

In het ziekenhuis kunnen op  20 november op alle afdelingen ludieke acties plaatsvinden om de actie kracht bij te zetten. Deze acties zullen altijd patiëntvriendelijk verlopen.

Nieuwe cao

Santiz vindt goede afspraken over arbeidsvoorwaarden belangrijk voor haar medewerkers die zich dag en nacht inzetten voor onze patiënten. Helaas hebben de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen nog geen overeenstemming bereikt over de nieuwe CAO.

Vragen

Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Lees meer...

Toekomstbestendige ziekenhuiszorg voor alle Achterhoekers

Momenteel hebben het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk een vergelijkbaar zorgaanbod. Om alle inwoners van de Achterhoek ook in de toekomst bereikbare, betaalbare en kwalitatief goede zorg te blijven bieden, wil Santiz toewerken naar een sterker eigen profiel van beide locaties. Dit plan wordt de komende periode intern besproken. Aan de hand daarvan zal begin februari een besluit genomen worden.

Zowel Doetinchem als Winterswijk blijven Santiz locaties met allebei een 24/7 Spoedeisende Hulp (SEH), IC, CCU en Stroke Care. Zo zorgen we ervoor dat we alle klinische én spoedzorg goed en veilig kunnen waarborgen op beide locaties. Daarmee blijft Santiz voor alle inwoners van de Achterhoek bereikbaar voor acute zorg. Op beide locaties blijft het volledige aanbod bestaan van alle specialismen, met poliklinische zorg, diagnostiek en verpleegafdelingen. Ook het aanbod van de Santiz locaties aan de Gezellenlaan in Doetinchem en het Hageman Medisch Centrum in Eibergen verandert niet.

Lees meer...

Constructief overleg met gemeenten over toekomst zorg Achterhoek

Winterswijk, 2 december 2019 – Naar aanleiding van de ontstane maatschappelijke onrust over de voorgenomen plannen van Santiz over de ziekenhuiszorg in de Achterhoek na 2025, heeft er maandagmiddag overleg plaatsgevonden tussen de Raad van Bestuur van Santiz en de burgemeesters en wethouders van de gemeenten Winterswijk, Aalten, Oost Gelre en Berkelland.
 
In het overleg heeft bestuursvoorzitter Chrit van Ewijk benadrukt de commotie te begrijpen en te betreuren: “Met name waar het de toekomst van de intensieve zorg op de locaties Winterswijk en Doetinchem betreft, hebben we de uitgangspunten onvoldoende duidelijk voor het voetlicht gebracht. Dat is erg vervelend en had niet moeten gebeuren.”
 
Feit is, zoals ook door Van Ewijk toegelicht tijdens de bijeenkomst van vanmiddag, dat de intensive care-zorg zoals nu op beide locaties wordt aangeboden, in tact blijft. “Op basis van de nu geldende wet- en regelgeving”, aldus Van Ewijk, “blijven we deze zorg onverkort bieden en verandert er helemaal niets. Alleen wanneer de eisen aan intensive care-afdelingen strenger of scherper worden, hierop hebben we geen invloed, zullen we moeten bekijken wat dit voor onze IC’s betekent en daarop moeten anticiperen. Maar uitgangspunt is: intensive care-zorg blijft in Winterswijk en Doetinchem, zonder dat hier op dit moment een termijn aan wordt gesteld.”
 
Voor wat betreft de voorgenomen bundeling van geboortezorg en klinische kindergeneeskunde op de nieuwe locatie aan de A18 vanaf 2025, is tijdens het overleg aangegeven dat dit voor nu inderdaad de koers is. Van Ewijk: “Voor ons is dit de best mogelijke oplossing om ook in de toekomst excellente zorg te kunnen bieden aan de Achterhoekers. We snappen dat hierover nu nog onrust en vragen bestaan. We zullen de komende weken dan ook met diverse interne en externe gremia in gesprek gaan voor een nadere toelichting op deze voorgenomen koers. Hierbij staan we nadrukkelijk open voor alternatieven op weg naar definitieve besluitvorming.”
 
De bestuursvoorzitter spreekt van een constructief gesprek met de burgemeesters en wethouders. “Het is goed dat we met elkaar in gesprek zijn geweest en dat er bij onze gesprekspartners nu duidelijkheid en tevredenheid is over de toekomst van de IC-zorg. Voor wat betreft hun zorgen over de geboorte- en klinische kinderzorg gaan we in januari opnieuw in gesprek.”
 
In februari 2020 vindt de besluitvorming over de strategische koers plaats.
 
 
Naar pagina Strategische koers van Santiz
 

Lees meer...

Sluiting SKB niet aan de orde

In de afgelopen week is in de media veel gezegd en geschreven over de voorgenomen strategische koers van Santiz. Wij begrijpen dat hierover onrust en bezorgdheid bestaat. Bijvoorbeeld over de voorgenomen veranderingen bij de geboortezorg en klinische kindergeneeskunde na 2025. Met zowel interne als externe stakeholders zijn we hierover in gesprek.
Helaas constateren we dat er (in de media) ook sprake is van suggestieve uitspraken en feitelijke onjuistheden, met alle gevolgen van dien voor direct betrokkenen of belanghebbenden. Hiermee doelen we met name op diverse beweringen en publicaties waarin gesproken wordt over een sluiting of ontmanteling van het SKB in Winterswijk.
Santiz benadrukt dat van een dergelijk scenario geen sprake is. Iedere bewering, speculatie of suggestie over een eventuele sluiting van het SKB is ongefundeerd en onjuist.
Naar pagina Strategische koers van Santiz

Lees meer...

Strategische koers ziekenhuizen van Santiz

Santiz gaat samen met een vertegenwoordiging van interne betrokkenen en externe belanghebbenden de strategische koers voor de ziekenhuizen zorgvuldig uitwerken. Dit is nodig om ook in de toekomst alle inwoners van de Achterhoek goede ziekenhuiszorg te kunnen blijven bieden binnen de eigen regio. De komende tijd zal een Regiogroep ‘Duurzame medisch specialistische zorg Achterhoek’ zich buigen over de toekomstige inrichting, de mogelijkheden en de gevolgen.

Vragen

Berichten:


Lees meer...

Raad van Bestuur Santiz neemt initiatief voor regiogroep

Eind november heeft de Raad van Bestuur van Santiz haar medewerkers geïnformeerd over de voorgenomen strategische koers voor de komende jaren. Deze berichten hebben bij interne en externe betrokkenen en belanghebbenden tot vragen geleid. De Raad van Bestuur van Santiz begrijpt dat er grote behoefte bestaat aan afstemming en overleg over de plannen voor de toekomst. Om deze reden vormt Santiz samen met een vertegenwoordiging van interne en externe betrokkenen en belanghebbenden de regiogroep ‘Duurzame medisch specialistische zorg Achterhoek’. Gezamenlijk werken zij aan de verdere invulling van de meest duurzame inrichting van de medisch specialistische zorg in de Achterhoek. Het geplande moment van besluitvorming in februari 2020 is niet meer aan de orde. Zorgvuldigheid in de besluitvorming, samen met interne betrokkenen en externe belanghebbenden, staat voor Santiz voorop.
 

Lees meer...

Aankondiging vertrek voorzitter Raad van Bestuur Santiz

De Raad van Toezicht van Santiz kondigt het vertrek van Chrit van Ewijk als voorzitter Raad van Bestuur aan. Naar aanleiding van de presentatie van toekomstplannen voor de beide ziekenhuizen van Santiz eind november is er intern en extern veel onrust ontstaan. De Raad van Toezicht en de voorzitter van de Raad van Bestuur verschillen van mening over de aanpak die nodig is om deze onrust te beteugelen. De Raad van Toezicht acht het daarom onontkoombaar dat Chrit van Ewijk zijn functie neerlegt. Dit doet niet af aan de grote waardering van de Raad van Toezicht voor de inzet en betrokkenheid van Chrit van Ewijk bij Santiz.
 
De taken van de voorzitter worden waargenomen door Bijar Altalabani, thans lid van de Raad van Bestuur. De Raad van Toezicht zal op korte termijn voorzien in versterking van de Raad van Bestuur door middel van het aantrekken van een interim bestuurder. De Raad van Toezicht zal de komende periode intensief aandacht besteden aan de stappen die nodig zijn voor het verder borgen van goed bestuur voor Santiz en haar strategische koers. Uiteraard wordt u daarover nader geïnformeerd.

Lees meer...

Citrix ingeschakeld: inloggen via externe toegang weer mogelijk

Update 21 januari:

De Citrix-servers van het Slingeland Ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix zijn weer online. In beide ziekenhuizen zijn maatregelen genomen om een mogelijke kwetsbaarheid (lek) in het programma te repareren met een patch (update) van Citrix.
Nadat ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NSCS) aangaf dat de update die nu is geïnstalleerd toereikend is, konden de Citrix-servers weer ingeschakeld worden.
Bericht 18 januari:
Het Slingeland Ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix hebben uit veiligheidsoverwegingen besloten het dataverkeer dat via het Citrix systeem verloopt, uit voorzorg stil te leggen. Dit gebeurde naar aanleiding van het advies van het Nationaal Cyber Security Centrum en het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat waarschuwde voor een ernstige kwetsbaarheid in het programma, waardoor hackers zich toegang kunnen verschaffen tot de systemen.
 
Momenteel is het daarom niet mogelijk buiten de ziekenhuislocaties in te loggen op de ziekenhuisnetwerken. De patiëntenzorg ondervindt hiervan geen hinder. Binnen de muren van de ziekenhuizen werkt alles normaal.
Voor dienstdoende specialisten en medewerkers geldt dat zij niet vanuit huis kunnen inloggen. Inloggen in Mijn Slingeland en Mijn SKB is wel gewoon mogelijk.
 
De afgelopen dagen is er nauw contact geweest met ZCert (expertisecentrum over cyber security in de zorg) met betrekking tot het beschikbaar houden van de Citrix omgeving en alle maatregelen die zijn doorgevoerd.
Hoe lang deze situatie zal duren is op dit moment niet duidelijk.

Lees meer...

Start Regiogroep uitgesteld

De start van de Regiogroep ‘Duurzame medisch specialistische zorg Achterhoek’ is uitgesteld. De regiogroep zou een eerste overleg hebben op woensdag 29 januari aanstaande. Een aantal partijen heeft zich afgemeld voor dit moment. Om een goede start te maken, is het belangrijk om zo compleet mogelijk te zijn. Daarnaast is er wegens het vertrek van de voorzitter van de Raad van Bestuur van Santiz een nieuwe situatie ontstaan. Om die reden willen Santiz en Menzis meer tijd nemen om de eerste bijeenkomst van de regiogroep goed voor te bereiden.  

Lees meer...

PET/CT-scan op Santiz locatie SKB

Santiz locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix krijgt een PET/CT scan. Daarvoor wordt de afdeling Nucleaire geneeskunde grondig verbouwd en uitgebreid met ruim 200 vierkante meter. Op 23 januari is gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Naar verwachting worden de werkzaamheden eind juli 2020 afgerond en wordt de PET/CT scan begin september in bedrijf genomen.

PET/CT scan

Een PET/CT scan wordt gebruikt bij een groot aantal veel voorkomende kankersoorten, zoals longkanker, darmkanker, borstkanker, prostaatkanker en lymfeklierkanker. Door de combinatie van de PET scan en de CT scan, kunnen zowel de aard als de plek van de afwijking zeer nauwkeurig worden bepaald. De scan wordt ook ingezet voor het opsporen van infecties en ontstekingen.

Volledig onderzoekstraject binnen Santiz

De komst van de PET/CT scan maakt het mogelijk om het volledig onderzoekstraject te kunnen uitvoeren binnen Santiz. Voor het maken van een PET/CT scan reizen patiënten van het Slingeland en SKB nu nog naar het Rijnstate  in Arnhem. Dat is straks niet langer nodig, want voor de meeste patiënten kan het volledige traject binnen Santiz plaatsvinden. De patiënten vanuit Slingeland kunnen dan voor dit onderzoek naar het SKB. 
   

Lees meer...

Sensing Clinic test draadloos monitoren van patiënten

Begin februari 2020 start het Slingeland Ziekenhuis een test waarin nieuwe apparatuur wordt gebruikt om patiënten op afstand te monitoren. In het project Sensing Clinic wordt getest hoe de apparatuur op een veilige en betrouwbare manier achteruitgang bij patiënten sneller kan signaleren. Begin februari starten pilots op verpleegafdelingen N1 (neurologie) en A2 (vaatchirurgie). Deze pilots duren acht tot tien weken en er worden 60 tot 70 patiënten in betrokken.
Bij iedere patiënt wordt gebruik gemaakt van vier separate sensoren. Eén sensor wordt met een armband op de arm bevestigd en meet continu ademhaling, hartslag en huidtemperatuur. Een bedsensor meet continu de draaiingen van de patiënt in het bed en de slaapkwaliteit (indicatoren voor rust en onrust). De sensoren die de bloeddruk en saturatie (zuurstofgehalte in bloed) meten, heeft de patiënt niet continu om.
     
Als een sensor die wel continu meet een notificatie geeft dat bepaalde waarden verhogen, brengt een verpleegkundige de twee andere sensoren aan. De melding bij de verpleegkundige komt binnen via een smartphone. De verpleegkundige kan de meetgegevens van de patiënt zien op de smartphone. Daarnaast zijn ze zichtbaar op een dashboard in het elektronisch patiëntendossier en via een scherm op een centrale monitoringplek voor zorgverleners. 
In de voorbereidende fase van het project zijn de sensoren en de techniek uitvoerig getest en gevalideerd.
 

Lees meer...

Patiëntenzorg gaat onverhinderd door

De Gelderlander heeft jl. een artikel gepubliceerd waarbij ze insinueren dat er ‘chaos’ zou zijn bij de Achterhoekse ziekenhuizen na een ‘vermeende ruzie’ tussen artsen.
We merken dat dit soort berichtgeving leidt tot onrust onder onze patiënten. Dit betreuren wij ten zeerste, aangezien onze medewerkers en specialisten zich, zoals altijd, inspannen om de beste zorg te verlenen. We benadrukken dat de medische en verpleegkundige zorg onverhinderd door gaat, zoals u van ons gewend bent.

Lees meer...

Bestuur medische staf treedt af

De situatie rondom de toekomst van Santiz heeft ertoe geleidt dat het bestuur van de medische staf (MSC-bestuur) zal aftreden. De patiëntenzorg gaat door zoals altijd. Vanaf dit moment is het MSC-bestuur demissionair. Deze demissionaire status heeft alleen te maken met de besturing van het Medisch Specialistisch Coöperatief (MSC). We benadrukken dat onze specialisten en medewerkers zoals altijd, ook nu de beste zorg leveren.

Het MSC-bestuur zal aftreden omdat het recentelijk heeft geconcludeerd dat zij niet langer het vertrouwen van de achterban heeft. Vertrouwen is noodzakelijk om de complexe vraagstukken van fusie, nieuwbouw en organisatie-ontwikkeling, gezamenlijk en met een open dialoog te kunnen aanpakken. Het huidige MSC-bestuur acht zich daartoe niet meer in positie en treedt af. Het demissionaire bestuur zal tijdelijk verantwoordelijkheid blijven nemen voor lopende vraagstukken.

Lees meer...

Tweede Kamerlid Hayke Veldman brengt werkbezoek aan A.R.T.Z. Oncologisch centrum

Hoe werken Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en de Radiotherapiegroep samen in een regionaal multidisciplinair overleg (MDO)?  Om die vraag te beantwoorden bracht Hayke Veldman, lid van de Tweede Kamer en woordvoerder zorg van de VVD, op 17 februari jl. een werkbezoek aan het A.R.T.Z. Oncologisch centrum. Hij nam deel aan het MDO longoncologie en sprak met de deelnemers over de organisatie en uitvoering van de oncologische zorg in Nederland.

Lees meer...

Stand van zaken interim bestuurder Santiz

Er is inmiddels een interim bestuurder voor Santiz in beeld, waar vergaande gesprekken mee zijn gevoerd. Echter zijn de gesprekken nog niet afgerond. Om deze reden is er vanuit onze organisatie nog geen nieuws te delen over wie de nieuwe interim bestuurder is. Wij hopen hier spoedig meer over te kunnen vertellen.

Lees meer...

Rolf de Folter nieuwe voorzitter Raad van Bestuur Santiz

De raad van toezicht is verheugd om Rolf de Folter aan te kondigen als nieuwe voorzitter Raad van Bestuur bij Santiz. Samen met Bijar Altalabani zal de heer De Folter de Raad van Bestuur van Santiz gaan vormen. De heer De Folter is nu nog interim voorzitter Raad van Bestuur bij Treant Zorggroep. De komende weken zal hij zich als interim voorzitter inwerken bij Santiz en tegelijkertijd zijn taak bij Treant afronden.
 

Lees meer...

Santiz stopt met kwaliteitskeurmerken

Santiz stopt vanaf 1 maart 2020 met het voeren van kwaliteitskeurmerken, zoals lintjes, vinkjes en smiley’s. Santiz volgt daarmee het advies op van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Vrijwel alle ziekenhuizen voldoen tegenwoordig aan de keurmerken. Deze zijn daardoor weinig onderscheidend. Wel brengen ze extra kosten en administratieve lasten met zich mee.

Verminderen registratielast

Het afschaffen van de keurmerken vloeit voort uit de afspraken uit het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2019-2022. Hierin zijn onder andere afspraken gemaakt over het terugdringen van de regeldruk en administratielast voor artsen en verpleegkundigen.

Kwaliteit blijft gewaarborgd en inzichtelijk

De kwaliteit van zorg blijft gewaarborgd. Marcha Fermina, manager Kwaliteit en Veiligheid van Santiz: “We verstrekken doorlopend gegevens aan diverse overheidsinstanties zoals het Zorginstituut Nederland en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze kwaliteitsinformatie is voor iedereen in te zien via www.ziekenhuischeck.nl. We blijven in onze organisatie kijken hoe we onze zorg effectiever, doelmatiger en patiëntgerichter kunnen inrichten. Zo vragen wij onze patiënten regelmatig via een vragenlijst hoe tevreden zij zijn over de geleverde zorg in het ziekenhuis en of er verbeterpunten zijn. Met deze informatie voeren wij verbeteringen door.”

Ook wordt Santiz iedere vier jaar uitvoerig getoetst door het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). In 2019 hebben zowel het Slingeland Ziekenhuis als het Streekziekenhuis Koningin Beatrix deze NIAZ-accreditatie behaald.
 

Lees meer...

Beide Santiz locaties behouden NIAZ-kwaliteitskeurmerk

Het Slingeland Ziekenhuis heeft  voor de vierde achtereenvolgende keer het kwaliteitskeurmerk van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) behaald. Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix ontving vorig jaar in mei al het kwaliteitskeurmerk. Hiermee voldoen beide locaties van Santiz aan de NIAZ-normen en tonen zo aan dat zij verantwoorde patiëntenzorg bieden en continu blijven verbeteren.

Blijven werken aan verbetering
Nu het NIAZ-keurmerk voor beide ziekenhuizen behouden blijft, is dit geen reden om achterover te leunen. Het SKB en het Slingeland Ziekenhuis blijven continu werken aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg.

Moment om te vieren
Om te vieren dat nu beide locaties van Santiz de accreditatie voor vier jaar hebben verlengd, wordt er in beide ziekenhuizen een proeverij georganiseerd. Er is dan voor alle medewerkers en patiënten in de centrale hal allerlei lekkers te proeven. In het SKB is dit op donderdagmiddag 5 maart van 14.00 tot 17.00 uur. In het Slingeland is dat vrijdagmiddag 6 maart van 12.00 tot 16.00 uur. Om 12.00 uur vindt dan eerst de officiële uitreiking plaats door Ellen Joan van Vliet, directeur van NIAZ.  

Lees meer...

Patiënt met coronavirus in Slingeland Ziekenhuis

Donderdagavond is de eerste patiënt met een infectie met het Coronavirus (COVID-19) opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis. De patiënt wordt in strikte isolatie verzorgd en maakt het naar omstandigheden goed. Het gaat om een patiënt die overgeplaatst is uit de regio Noord-Brabant.
 
De patiënt uit Noord-Brabant wordt in het Slingeland Ziekenhuis verpleegd omdat er in de regio zelf geen geschikte plek beschikbaar was. Het Slingeland Ziekenhuis is goed voorbereid als er iemand met (een verdenking op) het coronavirus in het ziekenhuis wordt opgenomen. Zodra een verdachte of besmette patiënt in het ziekenhuis komt, gaat het speciale protocol in werking. Medewerkers zijn goed geïnstrueerd en weten wat er van hen wordt verwacht. Daarnaast wordt de patiënt onder meer in strikte isolatie verpleegd en dragen verpleegkundigen speciale beschermende kleding.

Lees meer...

Wijzigingen bloedafname-locaties

Door alle ontwikkelingen rondom het coronavirus zijn wij vanaf maandag 23 maart genoodzaakt om de bloedafname-locaties van het Slingeland Ziekenhuis bij huisartsen en verzorgings- en verpleeghuizen te sluiten. Vanaf maandag 23 maart worden een aantal nieuwe prikposten geopend waar u terecht kunt voor bloedafname. Deze tijdelijke aanpassing is nodig om de veiligheid van zowel patiënten als medewerkers te kunnen waarborgen.  
Vanaf vrijdag 20 maart staan de nieuwe openingstijden op onze website. De locaties en tijden kunnen veranderen. Houd onze website in de gaten voor de meest actuele status.

Belangrijke informatie als u komt bloedprikken
Houdt u rekening met de volgende punten:
 • Kom alleen voor bloedafname indien dit noodzakelijk is. Raadpleeg uw behandelaar indien u hier over twijfelt.
 • Kom niet naar de bloedafname-locatie als u hoest of niest en/of koorts heeft. Overleg met uw behandelaar of de bloedafname noodzakelijk is. Indien er noodzaak is, kan de behandelaar een verzoek voor thuisprikken indienen.
 • Wend uw gezicht af tijdens de bloedafname, zodat wij niet in uw gezicht ademen tijdens de bloedafname.
 • Indien het druk is op de bloedafname-locatie, waardoor het niet mogelijk is om de onderlinge afstand van 1,5 meter aan te houden, verzoeken wij u buiten te wachten of op een later tijdstip terug te komen.
 • Vergeet niet uw afsprakenkaart of identiteitsbewijs mee te nemen.
Verder gelden de richtlijnen van de RIVM.

Lees meer...

Bezoek voor patiënten met (verdenking van) corona niet langer toegestaan

Vanaf zaterdag 28 maart wordt de bezoekregeling aangescherpt in het Slingeland Ziekenhuis. Voor een patiënt met het coronavirus of de patiënten waarbij we vermoeden dat ze besmet zijn, geldt dat zij geen bezoek meer mogen ontvangen. 
Er zijn enkele uitzonderingen op deze maatregel:
 • Bij kinderen met (verdenking van) corona mag één ouder per dag op bezoek komen.
 • Bij kraamvrouwen met (verdenking van) corona mag de partner op bezoek komen.
 • Bij terminale patiënten met corona mogen maximaal vijf bezoekers komen, en niet meer dan drie gelijktijdig.
We realiseren ons dat dit een zware maatregel is die grote invloed heeft. We hopen desondanks op uw begrip. Wij doen dit voor uw en onze veiligheid, het is nodig om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Zie ook: Bezoek tijdens corona

Lees meer...

Reactie op onwaarheden artikel in De Gelderlander

Vandaag, dinsdag 31 maart, staat in De Gelderlander een artikel met als kop ‘Winterswijks ziekenhuis SKB zou bij corona-opvang buiten spel worden gezet’. De inhoud van dit artikel is onjuist en berust niet op waarheid.
In deze Coronacrisis wordt van de beide ziekenhuizen een maximale inzet en bijdrage van ons allemaal verwacht om de patiënten op te vangen. In het stuk wordt geschreven dat de nieuwe Santiz-voorzitter Rolf de Folter heeft voorgesteld om in het SKB in Winterswijk geen coronaslachtoffers op te vangen. Dit klopt niet, Rolf de Folter heeft dit voorstel niet gedaan.
Daarnaast hebben wij in onze reactie naar de journalist aangegeven dat zowel de medische staf SKB als de Raad van Bestuur constateren dat er feitelijke onjuistheden in dit stuk staan en dat beide partijen zich niet in deze berichtgeving herkennen. Van deze reactie heeft de journalist maar een deel in het artikel opgenomen. Hierdoor ontstaat het onjuiste beeld dat alleen de Raad van Bestuur zich niet herkent in de berichtgeving terwijl de reactie het standpunt van de Raad van Bestuur én de medische staf van het SKB verwoordt.

Lees meer...

Santiz over op Horizontaal Toezicht

In deze tijd waarin corona begrijpelijk veel aandacht vraagt, is er af en toe ook nieuws op ander vlak. De Santiz ziekenhuizen bestaande uit het Slingeland ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix zijn met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 over op Horizontaal Toezicht. Samen met zorgverzekeraars Menzis en VGZ is hier de afgelopen twee jaar hard aan gewerkt.

Horizontaal Toezicht is een manier waarop ziekenhuizen en verzekeraars gezamenlijk de rechtmatigheid van zorguitgaven binnen de medisch specialistische zorg waarborgen. Dit gaat enerzijds over correct registreren en declareren en anderzijds over gepast gebruik van zorg. Met Horizontaal Toezicht verandert de wijze waarop Santiz dit samen met de zorgverzekeraars regelt. Het ziekenhuis laat zien hoe de processen en systemen zijn ingericht, zodat de juiste declaraties gewaarborgd kunnen worden. De verzekeraar spreekt hierover zijn vertrouwen uit en voert dan achteraf geen controles meer uit op de declaraties van de ziekenhuizen.

Intensive samenwerking

De overgang op Horizontaal Toezicht is een intensieve samenwerking tussen het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, het Slingeland Ziekenhuis en zorgverzekeraars Menzis en VGZ. Het is een belangrijk resultaat omdat zorgverzekeraars hiermee aangeven dat zij vertrouwen hebben in de inrichting en uitvoering van de registratie- en declaratieprocessen van de beide ziekenhuizen.

In control

Voor zowel de ziekenhuizen als zorgverzekeraars is Horizontaal Toezicht een belangrijke mijlpaal. Vanuit Santiz was onder meer manager Finance en Control Marco Elout betrokken: “ik ben heel trots dat we dit project op Santiz niveau hebben uitgevoerd en met onze eigen collega’s hebben kunnen doen. Er is hard gewerkt door een brede groep medewerkers van ict, financiën en zorgafdelingen. We hebben onze processen en registratierisico’s volledig in kaart gebracht en beheersmaatregelen genomen om fouten te voorkomen. We zijn daardoor nog beter in control gekomen”.

Vertrouwen

Namens Menzis was John de Kruiff betrokken bij dit project bij Santiz ziekenhuizen: “We zijn trots dat we nu met beide Santiz ziekenhuizen een Horizontaal Toezicht- relatie hebben opgebouwd. Dit geeft een basis van vertrouwen tussen Menzis en de Santiz ziekenhuizen. Voor ons betekent het dat wij gaan steunen op de interne beheersing van de ziekenhuizen en niet meer achteraf hoeven te controleren, dit opent ook de deur om gesprekken aan te gaan over gepast gebruik van zorg.”

Lees meer...

Wij zijn trots!

0001

Lees meer...

Reactie op bericht 23 april in Achterhoek Nieuws


Op 23 april jl. is een bericht in Achterhoek Nieuws verschenen met de kop 'Fusie afblazen of fuseren en afdelingen SKB opheffen'.
De Raad van Bestuur van Santiz neemt afstand van de inhoud van dit artikel en betreurt het dat er geen hoor en wederhoor is gepleegd.Lees meer...

Vertrek Rolf de Folter bij Santiz

In goed overleg hebben de Raad van Toezicht van Santiz en de heer Rolf de Folter besloten de samenwerking te beëindigen.
Reden hiervoor is de wederzijdse constatering dat er te weinig draagvlak is gebleken om in een open en transparant proces tot een zorgvuldige afweging van belangen te komen ten einde een duurzame inrichting van de ziekenhuiszorg in de Achterhoek te realiseren. Daarbij zouden alle opties, inclusief een defusering, worden onderzocht. Ook was het de insteek om dat in een gezamenlijk traject met alle stakeholders te doen.
‘Het is spijtig dat wij deze conclusie hebben moeten trekken’  aldus Rolf de Folter. ‘ De medewerkers van Santiz en de patiënten in de regio hebben recht op een heldere visie op hoe de zorg in de regio het best kan worden georganiseerd, met behoud van kwaliteit en veiligheid. Door alle ontwikkelingen in de zorg, toename van regelgeving en het onder druk staan van financiering en van de arbeidsmarkt, kan die visie niet heel lang meer op zich laten wachten.’ 
Rolf de Folter startte 16 maart op interim basis als voorzitter van de Raad van bestuur van Santiz. Bij zijn aantreden brak juist de coronacrisis uit waardoor de kennismaking met de organisatie niet op de gebruikelijke manier kon plaatsvinden. Hij constateert dat, mede hierdoor, het creëren van rust en vertrouwen in de organisatie onvoldoende tot stand heeft kunnen komen. Hij wenst Santiz en alle medewerkers alle goeds voor de toekomst. 
 
‘Onze eerste zorg gaat nu uit naar het continueren van het bestuur van Santiz’, voegt de voorzitter van de Raad van Toezicht, Anne  Flierman daar aan toe. Daarna zullen we ons beraden op een volgende stap. We zullen er op toezien dat de kwaliteit van de zorg die Santiz levert hierdoor niet onder druk zal komen te staan.’
 
De Raad van Toezicht is van mening dat er gegeven de huidige situatie zo spoedig mogelijk een onderzoek moet worden gestart, met als uitgangspunt defusie om daar de voor- en nadelen en de consequenties van te inventariseren. Dit zodat op basis van dit onderzoek een afgewogen besluit kan worden genomen over de verdere toekomst van de ziekenhuizen. Uiteraard zullen alle stakeholders in de Achterhoek bij dit proces worden betrokken.


De Raad van Toezicht dankt Rolf de Folter voor zijn inzet voor de Santiz Ziekenhuizen.
 
 
 

Lees meer...

Open brief van de medische staf van het Slingeland Ziekenhuis aan de inwoners van de Achterhoek

 
Als medische staf van het Slingeland Ziekenhuis zijn we al een aantal jaren bezig om samen met onze collega’s in het SKB en de Raad van Bestuur van Santiz vorm te geven aan de fusie van beide ziekenhuizen. In de laatste dagen en weken is er in grote haast en in beperkte kring een discussie gevoerd over de voortgang van de fusie. Er lijkt nu aangestuurd te worden op het op korte termijn ontbinden van deze fusie. Dit is in onze ogen ontoelaatbaar zonder dat er een inhoudelijke discussie heeft plaatsgevonden met alle partijen die door een dergelijk besluit geraakt zullen worden.
 

Lees meer...

Cliëntenraad Santiz splitst zich niet op

Op 29 april 2020 hebben de leden van de cliëntenraad van Santiz met elkaar gesproken over de ontwikkelingen rond Santiz en hun positie daarin.
Een cliëntenraad vertegenwoordigt, op basis van de wet medezeggenschap cliënten (WMCZ), de belangen van alle cliënten in het verzorgingsgebied van een zorginstelling. Voor Santiz betreft dit dus zowel de cliënten in de Oost Achterhoek als in de West Achterhoek.
Hoewel er in de media veel verhalen de ronde doen, krijgt de cliëntenraad signalen dat niet iedereen zich hierin herkent.
Op dit moment is er nog sprake van een bestuurlijke fusie tussen SKB en SZ.
De cliëntenraad is unaniem tot de conclusie gekomen dat er nu geen reden is zich op te splitsen in afzonderlijke cliëntenraden voor SKB en SZ. 
Tot het moment dat er een andere situatie ontstaat blijft de Cliëntenraad Santiz haar taak verrichten in het gezamenlijke belang van alle cliënten in de Achterhoek
 

Lees meer...

Ondernemingsraad Santiz splitst zich niet op

De ontwikkelingen rondom fusie/defusie gaan razendsnel. De OR heeft afgelopen 2 weken extra vergaderingen belegd om op de hoogte te blijven van alle lopende zaken.
De OR Santiz vertegenwoordigt de achterban binnen beide ziekenhuizen, dit omdat we nog steeds bestuurlijk gefuseerd zijn. In goed overleg met de OR leden van beide locaties hebben we besloten onze samenwerking voort te zetten tot beide locaties middels een verantwoorde ontvlechting van elkaar gescheiden zijn. Dit om in deze fase invloed te kunnen blijven uitoefenen. We hebben als OR geconcludeerd dat er helaas geen draagvlak meer is om de fusie te laten voortbestaan en dat defusie verantwoord in gang gezet moet worden, waarbij de continuïteit van de zorg niet in gevaar mag komen.
 
 
 
 Lees meer...

Benoeming Erwin Bomers tot lid Raad van Bestuur

Op 4 mei jl. heeft de Raad van Toezicht dhr. drs. Erwin Bomers benoemd tot lid van de Raad van Bestuur dat zich in het bijzonder gaat toeleggen op het bestuur van het Slingeland Ziekenhuis. Eerder was al duidelijk dat dhr. Altalabani dit voor het SKB zal doen. 
Op de kortst mogelijke termijn wordt verder een interim bestuurder aangetrokken als voorzitter. Gezamenlijk vormen zij de Raad van Bestuur. 
De interim vootzitter van de Raad van Bestuur zal leiding geven aan het onderzoek naar ontvlechting van de beide ziekenhuizen. Na besluitvorming zal de voorzitter ook de ontvlechtingsprocedure aansturen. 
 
Uit diverse gesprekken bleek dat het vertrouwen vanuit het Slingeland Ziekenhuis in dhr. Bomers groot is. Dhr. Bomers heeft verder bewezen over de benodigde competenties te beschikken, die zeker in deze bestuurlijke crisis noodzakelijk zijn. Hij beschikt over de juiste eigenschappen om de rust terug te laten keren binnen de organisatie, is collegiaal en kan integraal de Slingeland-organisatie aansturen ten behoeve van patiëntgericht, kwalitatief hoogwaardig zorgaanbod in de regio.

De Raad van Toezicht feliciteert dhr. Bomers van harte met zijn benoeming.

bomers portret1

Lees meer...

Polikliniek Dermatologie weer terug aan Gezellenlaan

Vanaf maandag 18 mei is de polikliniek Dermatologie weer terugverhuisd naar de Gezellenlaan 10 in Doetinchem. De polikliniek was tijdelijk verhuisd naar de huisartsenpost op het terrein van het Slingeland Ziekenhuis. Heeft u binnenkort een afspraak op de polikliniek Dermatologie? Let er dan op dat u zich meldt bij de Gezellenlaan. Lees hier meer over de polikliniek Dermatologie.
 

Lees meer...

Reguliere zorg in Slingeland Ziekenhuis deels hervat

Het Slingeland Ziekenhuis is begonnen om de reguliere zorg gedeeltelijk te hervatten. Nu het aantal coronapatiënten daalt, kan een deel van de planbare zorg, zoals polikliniekafspraken, operaties en behandelingen, weer plaatsvinden.

Sinds maart is er een achterstand in de reguliere zorg opgelopen. Dat vinden we uiteraard heel vervelend. Helaas kunnen we deze achterstand niet direct wegwerken.

Voorop staat dat we op een veilige manier zorg wil geven binnen de 1,5 metersamenleving, bijvoorbeeld door volle wachtkamers te voorkomen en extra hygiënemaatregelen te nemen. Daarnaast gaat ook de komende maanden de zorg voor coronapatiënten door en moeten we kunnen inspelen op een mogelijke tweede golf van het virus. Verder is het niet mogelijk om volledig beroep te doen op ons personeel dat de afgelopen maanden zeer intensieve zorg heeft verleend.

Het hervatten van de reguliere zorg gaat daarom stap voor stap en duurt naar verwachting tot het einde van dit jaar. Patiënten moeten helaas langer wachten op een polikliniekbezoek, onderzoek of operatie. Wij vragen hiervoor uw begrip. 

Lees meer...

Santiz ziekenhuizen onder verscherpt toezicht op thema goed bestuur

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft besloten Santiz, waar zowel Streekziekenhuis Koningin Beatrix als het Slingeland Ziekenhuis onder vallen, onder verscherpt toezicht te stellen. Het gaat om een periode van zes maanden. Aanleiding daarvoor is het oordeel dat er tekortkomingen zijn op het thema goed bestuur. De IGJ twijfelt op dit moment niet aan de kwaliteit van zorg.

Lees meer...

Jeltje Schraverus nieuwe interim voorzitter Raad van Bestuur Santiz

De Raad van Toezicht heeft Jeltje Schraverus benoemd tot de nieuwe interim bestuursvoorzitter bij Santiz. Jeltje Schraverus start op 1 juli a.s.
 
Jeltje Schraverus zal zich met name gaan richten op het aansturen van het aangekondigde ontvlechtingsonderzoek van de Achterhoekse ziekenhuizen en vervolgens, uitgaande van ontvlechting, het begeleiden van het ontvlechtingsproces. Verder wordt zij voorzitter van de Raad van Bestuur, die verder bestaat uit Bijar Altalabani (portefeuillehouder SKB) en Erwin Bomers (portefeuillehouder SZ).
 
"In deze fase is het voor Santiz van groot belang om een (interim) voorzitter te hebben met een brede bestuurlijke ervaring in complexe omgevingen", aldus Anne Flierman, voorzitter Raad van Toezicht. Jeltje Schraverus is op dit moment bestuurder bij zorginstelling de Noorderbrug. Daarvoor is zij onder meer voorzitter Raad van Bestuur geweest bij Magentazorg, het Flevoziekenhuis en het Waterlandziekenhuis. Ook gaf zij voorheen leiding aan de health care groep van PwC. Flierman vult aan: "Schraverus combineert voornoemde ervaring met een sterk verbindend vermogen. Haar kerncompetenties en persoonskenmerken waren doorslaggevend in de keuze voor Jeltje Schraverus."
 
De Raad van Toezicht heeft er het volste vertrouwen in dat met de komst van Jeltje Schraverus verder gewerkt kan worden aan het herstel van de verhoudingen binnen Santiz en het realiseren van een goede toekomst voor de beide ziekenhuizen.

Lees meer...

De inzet van draadloze sensoren bij COVID-19-patiënten

Continue monitoring in sneltreinvaart

Artikel uit ICT& Health nr.3 2020, door Christl Foekema
 
Turbulente tijden in de Achterhoek. Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem was begin februari gestart met een proef met het draadloos meten van vitale lichaamswaardes. Op basis van deze waardes wordt het risico op verslechtering (Early Warning Score) of complicaties berekend. Na een korte pauze om de laatste technische uitdagingen op te lossen, stonden de afdelingen neurologie en vaatchirurgie begin maart in de startblokken voor de herstart van de proef. Net op dat moment bereikte de COVID-19 pandemie Nederland. Dit betekende een directe stop voor van alle niet-acute zorg, dus ook voor het project Sensing Clinic samen met Ascom. Tot de artsen na een paar dagen zelf vroegen: is continue monitoring met dit systeem voor onze COVID-19-patiënten in te zetten?
 
Toen begon de bal echt te rollen voor de sensortechnologie. Binnen de kortste keren werd het platform ingericht voor de COVID-19 afdeling. Dat maakte het mogelijk om COVID-19-patiënten die in isolatie werden verpleegd, op afstand continu te monitoren. Zorgverleners kunnen op een smartphone of via het dashboard in het patiëntendossier non-stop een beeld krijgen van de ademfrequentie en hartslag van de aan hun zorgen toevertrouwde patiënten. Saturatie wordt meerdere malen per uur gemeten.
Daarnaast worden deze waarden vanuit een centrale controlekamer 24/7 in de gaten gehouden. Bij trendverslechtering wordt de zorgverlener geïnformeerd. Het gaat om waardes waarvan medisch specialisten vermoedden dat ze bepalend zijn voor het beloop van het nieuwe ziektebeeld. De meting op afstand is gericht op het ondersteunen van de zorgprofessionals. Daarnaast kan door het continue monitoren verslechtering eerder gesignaleerd worden en kan er mogelijk eerder worden ingegrepen dan bij een puntsmeting.

Lees meer...

Landelijke interesse voor aanpak opschaling Slingeland Ziekenhuis

De opschaling van de reguliere zorg in het Slingeland Ziekenhuis is dankzij integraal capaciteitsmanagement een succes: het ziekenhuis heeft de normale zorg voor minstens 90 procent kunnen hervatten. Volgens manager integrale capaciteit, Annemijn Houwers, tonen collega-ziekenhuizen uit het hele land interesse voor de opschalingsaanpak en geven ze aan in Doetinchem langs te willen komen voor kennisdeling.

impressie van de Control Room in het Slingeland
                    Impressie van de Slingeland Control Room

Goed in integraliteit

Ook Performation HOTflo, dat met slimme technologie Nederlandse ziekenhuizen begeleidt bij integraal capaciteitsmanagement, ziet ons ziekenhuis als voorbeeld van succesvolle opschaling. Consultant Marije Wouters begeleidt het Slingeland Ziekenhuis al een aantal jaar: “Slingeland kijkt goed naar integraliteit. Het Slingeland heeft een aanpak ontwikkeld om de instroom van de patiënten vanaf de polikliniek continu te monitoren, om zo de wachttijden voor de OK, radiologie, functieafdelingen en kliniek te controleren en niemand te lang wacht op de zorg die nodig is. Patiënten kunnen goed doorstromen. Hierdoor lukt het het ziekenhuis om wachttijden voor de OK stabiel te houden en de werkdruk in de kliniek te minimaliseren. De patiënt krijgt de juiste zorg op het juiste moment. Ook spreekt het medisch clustermanagement de taal van capaciteitsmanagement. Zij zijn goed aangehaakt.”
 
Slingeland omarmde integraal capaciteitsmanagement drie jaar geleden en plukt daar na de coronacrisis de vruchten van. In plaats van de zorg gehaast te hervatten, gingen we zorgvuldig en gecontroleerd te werk en maakten we voor elke polikliniek afzonderlijk een opschalingsplan. Daarin keken we naar de samenhang tussen de verschillende schakels in het ziekenhuis: het eerste consult, onderzoek (zoals scan of röntgenonderzoek), behandeling of operatie, en nazorg. Voor Slingeland staat daarin voorop dat de zorg voor de patiënt in elke schakel kan blijven doorstromen.

Lees meer...

Gezondheid & Geluk voorop in de Achterhoek

Op 9 juli is het Preventie Akkoord Achterhoek getekend door zo’n vijftig Achterhoekse partners, waaronder ook Santiz. Het akkoord sluit aan op het nationale Preventie Akkoord dat roken, overgewicht en probleemdrinken wil terugdringen. Jaarlijks sterven hieraan 35.000 mensen, samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. De Achterhoekse variant gaat een stap verder door ook het geluk van inwoners centraal te stellen; ook dit draagt bij aan gezondheid. Het akkoord borduurt voort op de kort geleden gepubliceerde regionale visie op zorg en gezondheid die laat zien hoe we de gezondheidszorg in de Achterhoek ook in 2030 op een goed niveau én betaalbaar kunnen houden.
 

Voor gelukkige Achterhoekers

Marijke van Haaren, lid van de Achterhoek Board: “We willen graag gelukkige inwoners in de Achterhoek. Dat betekent gezonde inwoners met regie over hun eigen leven. Goede voeding en voldoende bewegen zijn daarvoor belangrijk, maar ook financiële armslag en de wetenschap dat je richting en zin kunt geven aan je eigen leven zijn voorwaarde voor geluk. Gedragspatronen die een gezond leven in de weg staan, evenals beperkende omstandigheden zoals armoede, willen we graag helpen doorbreken door de ‘gezonde keuze’ binnen handbereik van alle inwoners te brengen. Uiteraard kunnen en willen we hierbij niemand dwingen.” Het Regionaal- Beweeg en Sportakkoord dat vorig jaar werd gesloten in de Achterhoek is integraal onderdeel van het preventieakkoord.

Lees meer...

Slingeland Ziekenhuis volop aan het beeldbellen

Het Slingeland Ziekenhuis is volop aan het beeldbellen met patiënten. Afspraken vinden steeds vaker via een videoverbinding plaats, zodat patiënten niet naar het ziekenhuis hoeven te komen. In het ziekenhuis is de mogelijkheid tot beeldbellen versneld ingevoerd vanwege het coronavirus. Veel poliklinische afspraken in het ziekenhuis konden niet doorgaan. Een afspraak via beeldbellen is een succesvol alternatief gebleken. En beeldbellen biedt meer voordelen.

Neuroloog Pieter Vos, een van de specialisten in het Slingeland Ziekenhuis die al veel patiënten heeft gezien via beeldbellen, is enthousiast: “We wilden al langer afspraken laten plaatsvinden via beeldbellen en stonden op het punt te starten met een pilot toen het coronavirus in ons land kwam. Dat heeft alles in een stroomversnelling gebracht.”

Met het programma FaceTalk, waarmee het beeldbellen tot stand komt, kunnen artsen ook uitslagen en afbeeldingen van CT-scans, MRI-scans en echo’s laten zien aan de patiënt. “Dat is een grote meerwaarde ten opzichte van een telefonisch gesprek”, licht Vos toe. “Mijn eigen beeldscherm deel ik dan met de patiënt zodat hij hetzelfde ziet als ik. Een beeldafspraak is echt een goede vervanging van een fysieke afspraak op de polikliniek.”

Beeldbellen wordt alleen gedaan bij herhaalafspraken waarbij geen lichamelijk onderzoek nodig is. Bij een eerste afspraak in het ziekenhuis is bijna altijd aanvullend onderzoek nodig. Daarom zijn deze afspraken meestal niet geschikt om via een beeldscherm te laten plaatsvinden. Naar verwachting kan ongeveer 30% van de herhaalafspraken worden vervangen door een beeldafspraak. Een beeldafspraak wordt, net als een gewone afspraak, vergoed vanuit de zorgverzekering.

 Beeldbellen Pieter Vos klein
Neuroloog Pieter Vos aan het beeldbellen met een patiënt

Lees meer...

Verkenner: Samenwerking SKB en SZ ook na defusie noodzakelijk in belang van Achterhoek

Defusie zonder inhoudelijke afwegingen

Na de fusie van het Slingeland Ziekenhuis (SZ) te Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk in 2017 is ophef ontstaan over een mogelijk toekomstige verschuiving van met name Eerste Hulp, intensive care, en verloskunde van het SKB naar het SZ. Hierop zijn de verhoudingen dusdanig verstoord geraakt dat recent is besloten per 1 januari 2021 te defuseren.
Conclusie uit de verkenning is dat het besluit tot defusie gezien de verstoorde verhoudingen wellicht onontkoombaar was, maar dat deze stap zonder brede interne dialoog en zonder echt inhoudelijke afwegingen wordt gezet. Met het besluit tot defusie is er nog geen antwoord op de vraag hoe kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor de inwoners van de Achterhoek ook in de toekomst gegarandeerd kan worden.
 

Defusie maakt SKB en SZ kwetsbaar; samenwerking is noodzakelijk

Op dit moment is er geen twijfel over de kwaliteit van de zorg in beide ziekenhuizen. Een van de conclusies in het rapport is echter dat het SZ en (in nog sterkere mate) het SKB in de toekomst kwetsbaar zijn. Naast een vergrijzing in de regio en een afname van het aantal zorgmedewerkers hebben kwaliteitseisen, landelijke ontwikkelingen als ‘juiste zorg op de juiste plek’, financiële beperkingen en politieke discussies over hoe en waar mensen terecht kunnen voor welke zorg gevolgen voor de ziekenhuizen. De gedachte dat ook op lange termijn kleine ziekenhuizen zelfstandig uitgebreide 24/7 spoedeisende hulp, intensive care en verloskundige zorg kunnen blijven bieden is daarmee weinig realistisch.
Om de Achterhoek van goede zorg te blijven voorzien is samenwerking tussen de beide ziekenhuizen op basis van een gedegen toekomstvisie de beste optie. Ook de initiatieven op het gebied van werkgelegenheid en scholing in de regio vragen daarom.

Lees meer...

Cliëntenraad Santiz heft zich op

De cliëntenraad van Santiz heeft zich in zijn vergadering van 10 augustus 2020 ontheven van zijn functie. Per 1 april 2018 hebben de cliëntenraden van het Slingeland Ziekenhuis (SZ) en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) gezamenlijk besloten om, als vervolg op de bestuursfusie van beide ziekenhuizen, samen op te gaan in één gemeenschappelijke raad, de cliëntenraad Santiz. De ontwikkelingen in het afgelopen jaar hebben geleid tot het besluit om de gemeenschappelijke cliëntenraad op te heffen.

Door de Raad van Bestuur van Santiz zullen op korte termijn twee cliëntenraden worden ingesteld voor beide huizen.

Mevrouw Schraverus, interim voorzitter Raad van Bestuur geeft aan: “Onder de huidige omstandigheden van defusie is dit een zeer te respecteren besluit. Hiermee maakt de cliëntenraad Santiz ruimte voor de beide ziekenhuizen om hun medezeggenschap van cliënten te regelen. Dit is zoals ik deze cliëntenraad heb leren kennen. Betrokken en realistisch met een goed oog voor de patiënten belangen van beide organisaties.”

De leden van de cliëntenraad Santiz betreuren dat het niet mogelijk is gebleken, in het belang van de cliënten in de Achterhoek, tot een duurzame samenwerking tussen de ziekenhuizen te komen. De leden van de Cliëntenraad Santiz spreken de wens uit dat ook in de toekomst patiëntbelangen voorop mogen staan in de Achterhoek.

Lees meer...

Bestuurder Bijar Altalabani vertrekt bij Santiz

Bijar Altalabani, de bestuurder van Santiz die zich toelegt op het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk (SKB), heeft besloten zijn loopbaan elders voort te zetten.

Nadat hij in een bewogen periode onderdeel is geweest van de fusieorganisatie Santiz, acht Altalabani de tijd rijp om ruimte te maken voor een nieuwe bestuurder. Het SKB gaat een nieuwe fase in. Daarbij past dat er ook een nieuwe bestuurder komt, die zich gaat toeleggen op het plan voor de verdere toekomst van SKB. Per 1 september aanstaande legt Altalabani zijn functie neer en gaat hij zich oriënteren op een andere functie.

De Raad van Toezicht van Santiz waardeert en respecteert de keuze van Altalabani, dankt hem voor zijn inzet voor Santiz en wenst hem veel succes in zijn verdere loopbaan. Er zal met voorrang worden uitgekeken naar een tijdelijke opvolger voor de heer Altalabani.
 

Lees meer...

Vorming eigen cliëntenraad Slingeland Ziekenhuis gestart

Binnenkort start het Slingeland Ziekenhuis met de werving van kandidaten voor een eigen cliëntenraad voor het Slingeland. Daarover hebben de leden van de voormalige cliëntenraad Santiz en de voorzitter Raad van Bestuur van Santiz afspraken gemaakt. Streefdatum voor de start van een eigen cliëntenraad is 1 november 2020.
 
Er is een werkgroep gevormd die de vorming van een eigen cliëntenraad op zich neemt. Enkele leden van de voormalige cliëntenraad Santiz zijn door de Raad van Bestuur aangesteld als leden van deze werkgroep van het Slingeland Ziekenhuis. Deze werkgroep overlegt regelmatig met de voorzitter van de Raad van Bestuur.
 
Op korte termijn wordt gestart met de werving van kandidaten voor de nieuwe cliëntenraad SZ. Deze leden worden gezocht in het verzorgingsgebied van het Slingeland Ziekenhuis; Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Aalten, Doesburg en Oude IJsselstreek. De vacature verschijnt in regionale media en op de website van het Slingeland Ziekenhuis: www.slingeland.nl/vacatures. Geïnteresseerden kunnen de profielschets voor kandidaten opvragen via de ambtelijk secretaris cliëntenraad van het Slingeland Ziekenhuis (e-mailadres: clientenraad@slingeland.nl) Het Slingeland Ziekenhuis hoopt dat er veel interesse is om een functie in de nieuwe cliëntenraad te vervullen.
 
Tot de datum van instelling van de cliëntenraad voor het Slingeland krijgt de werkgroep alle rechten van de cliëntenraad, zoals deze omschreven staan in de wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018. Bij instelling van de cliëntenraad krijgt deze ook weer alle rechten.
 
Lees meer...

Patiënten Slingeland Ziekenhuis en SKB kunnen nu in SKB terecht voor PET/CT-scan

De gezamenlijke vakgroep Nucleaire Geneeskunde van het SKB en het Slingeland Ziekenhuis krijgt de beschikking over een eigen PET/CT-scan. De afdeling Nucleaire Geneeskunde in het SKB is daarvoor sinds januari grondig verbouwd en uitgebreid met ruim 200 vierkante meter. De verbouwing is deze zomer afgerond. De PET/CT-scan is op donderdag 24 september voor het eerst in gebruik genomen.

Lees meer...

Marja Weijers interim bestuurder SKB Winterswijk

Per 1 oktober 2020 is Marja Weijers de nieuwe interim bestuurder van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Het SKB is nu nog bestuurlijk verbonden met het Slingeland Ziekenhuis onder de naam Santiz, maar duidelijk is dat de ziekenhuizen per 1 januari 2021 uit elkaar gaan. Marja Weijers zal zich als lid van de Raad van Bestuur richten op de aansturing van het SKB tot het moment van uit elkaar gaan en ook de eerste periode daarna, tot het moment van aanstellen van de vaste bestuurder.
 

Lees meer...

Mondkapje vanaf nu ook verplicht in Slingeland Ziekenhuis

Vanaf vrijdag 2 oktober is het in het Slingeland Ziekenhuis verplicht om een mondkapje te dragen. Dat geldt voor iedereen vanaf 13 jaar die het ziekenhuis wil betreden. Net als in het openbaar vervoer, wordt iedereen geacht een eigen mondkapje te dragen. Hiermee geven wij gehoor aan het dringend advies van de overheid om mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes.

Bij de Spoedeisende Hulp krijgen de patiënt en hun begeleider bij binnenkomst direct een chirurgisch mondneusmasker. Patiënten die zijn opgenomen in ons ziekenhuis dragen een chirurgisch mondneusmasker als zij de patiëntenkamer verlaten.
 
We vragen patiënten en bezoekers nog steeds voor hun bezoek aan het ziekenhuis de digitale coronacheck in te vullen en de adviezen op te volgen: www.slingeland.nl/cc. In specifieke gevallen wordt het eigen mondkapje bij het controlepunt gewisseld voor een chirurgisch mondneusmasker.
 
Medewerkers met patiëntencontact dragen tijdens hun werk een chirurgisch mondneusmasker. Overige medewerkers dragen in de publieke ruimtes een mondkapje.
 

Lees meer...

Slingelanders schitteren in Jerusalema Dance Challenge

Met soepele heupen, een goed ritmegevoel en heel veel enthousiasme dansen ruim 200 medewerkers van 24 afdelingen van het Slingeland Ziekenhuis mee met de Jerusalema Dance Challenge. De muziek van Master KG fungeert als de basis voor de dans die momenteel de wereld verovert. In ziekenhuizen en zorginstellingen wordt het Zuid-Afrikaanse lied opgepakt omdat het hoop en verbondenheid tijdens de coronaperiode symboliseert. 
 
beeld 2
 
Met dank aan Van Dreven Media, Doetinchem.

Lees meer...

Toename van coronapatiënten in Slingeland raakt reguliere zorg

Ook in het Slingeland Ziekenhuis is sprake van een toename van het aantal coronapatiënten dat wordt opgenomen. Het aantal beschikbare bedden voor coronapatiënten is verder uitgebreid op de verpleegafdeling en op de COVID- IC. Deze opschaling gebeurt in afstemming met de ziekenhuizen in de regio via het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg).

De toename van het aantal coronapatiënten heeft gevolgen voor de reguliere zorg. Als het nodig is om afspraken en/of operaties uit te stellen, ontvangen de betreffende patiënten hierover persoonlijk bericht. 

Lees meer...

Wervingsproces leden Raad van Toezicht Slingeland Ziekenhuis gestart

In het Slingeland Ziekenhuis zijn de eerste stappen gezet met betrekking tot het wervingsproces voor de leden van de nieuwe Raad van Toezicht. Gestart wordt met de werving van drie leden: een lid met een zorginhoudelijk profiel, een lid met een financieel profiel en een voorzitter.
 
De input voor de profielen van de nieuwe leden is geleverd door de interne gremia en een aantal externe stakeholders, in samenwerking met bureau Boer & Croon. De vacatures voor de werving van de kandidaten worden vanaf 17 oktober uitgezet via diverse media en via de website van Boer & Croon.

Lees meer...

Leden Raad van Bestuur lopen mee op COVID-afdeling

Twee leden van de Raad van Bestuur, Jeltje Schraverus en Erwin Bomers, hebben een ochtend meegelopen op een COVID-afdeling van het Slingeland Ziekenhuis. Jeltje Schraverus op de verpleegafdeling, Erwin Bomers op de ICU.
   
"Tijdens de eerste coronagolf is een groot deel van de reguliere zorg in het ziekenhuis noodgedwongen stopgezet. En zijn er ook afdelingen gesloten geweest. Tijdens deze tweede golf willen we de reguliere zorg zoveel mogelijk laten doorgaan. Daardoor is het nu extra druk voor onze medewerkers", zegt Jeltje Schraverus.
"Een verschil met de eerste golf is dat artsen en verpleegkundigen de ziekte nu beter kennen. En ze weten beter wat te doen en welke medicatie te geven om te voorkomen dat patiënten moeten worden opgenomen op de Intensive Care. Daardoor liggen er nu naar verhouding meer patiënten op de COVID-verpleegafdeling dan tijdens de eerste golf, en minder op de Intensive Care."
Jeltje en Erwin meewerken COVID

Lees meer...

Verlenging verscherpt toezicht IGJ op thema bestuur


In mei van dit jaar heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en Slingeland Ziekenhuis onder verscherpt bestuurlijk toezicht geplaatst. Dit was voor een periode van een half jaar. In de afgelopen periode heeft de IGJ nauw contact onderhouden met de Raad van Bestuur. Recent is ook nog gesproken met vertegenwoordigers uit de verschillende gremia (Ondernemingsraad, Cliëntenraad, Verpleegkundige Raad en medische staf) over de huidige situatie. 
Verder is op verzoek gerapporteerd  aan de IGJ over de stand van zaken met betrekking tot de voorgenomen defusie per 1 januari a.s.
 
Omdat de defusie nog geen feit is, heeft de IGJ kenbaar gemaakt dat zij het verscherpt toezicht nog voor een korte periode wil voorzetten. Zo kan gemonitord worden dat de opzet slaagt om tot een duurzaam en stabiele situatie voor de beide ziekenhuizen te komen.
Het verscherpt toezicht wordt om die reden verlengd met drie maanden tot 15 februari a.s. Dit is de kortst mogelijke termijn.Lees meer...

Contracten met zorgverzekeraars voor 2021

Op dit moment wordt landelijk besproken wat de impact van de coronacrisis is op de inhoud en het verloop van de contractering tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars voor 2021. In afwachting daarvan kunnen wij u nu nog niet volledig informeren over de afspraken voor 2021. De verwachting is dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen alle huidige contracten volgend jaar voortzetten, zodat mensen ook in 2021 zoveel mogelijk in hun vertrouwde ziekenhuis terecht kunnen.

Lees meer...

Vernieuwde Cliëntenraad voor Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis heeft een vernieuwde Cliëntenraad, met drie leden vanuit de voorgaande Cliëntenraad en vier nieuwe leden. Voorzitter is nieuweling Ria Schutte.
 
De Cliëntenraad van het Slingeland Ziekenhuis geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de Raad van Bestuur en het Medisch Specialistisch Collectief (MSC) over onderwerpen als zorgbeleid, kwaliteit, reorganisaties, fusies en nieuwbouwplannen. Naast dit adviesrecht heeft de Cliëntenraad ook instemmingsrecht.
 
Bij het adviseren en al dan niet instemmen, kijkt de Cliëntenraad altijd of de belangen van patiënten voldoende meegenomen zijn. Belangrijke onderwerpen waarbij de Cliëntenraad nauw betrokken is geweest en waar zij een 'flinke vinger in de pap' heeft gehad, zijn onder meer: de inrichting van het digitale patiëntenportaal (Mijn Slingeland), het samen beslissen van arts en patiënt, de privacy van patiënten in het medisch dossier, en via de Benoemingsadviescommissie betrokken zijn bij de benoemingsprocedure van de nieuwe leden van de Raad van Toezicht.
 
Met de aangekondigde defusie werd vanuit de zittende Cliëntenraad van Santiz besloten om zo snel mogelijk weer tot een eigen Cliëntenraad van het Slingeland Ziekenhuis te komen. Daarbij toonden drie leden vanuit de bestaande Cliëntenraad zich bereid om door te gaan in de nieuwe Cliëntenraad. In november 2020 is de nieuwe Cliëntenraad geïnstalleerd.
 
Het is wettelijk voorgeschreven dat zorginstellingen een Cliëntenraad hebben. Dat is vastgelegd in de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen, kortweg Wmcz. Sinds begin 2020 schrijft deze wet voor dat ook de medisch specialistische staf een Cliëntenraad heeft, en wel per 1 januari 2021. In het Slingeland Ziekenhuis is de medische staf verenigd in het MSC. De wet geeft de vrije keuze of het ziekenhuis en de medisch specialisten ieder een eigen Cliëntenraad hebben of samen dezelfde Cliëntenraad. In het Slingeland Ziekenhuis is voor dat laatste gekozen.

Lees meer...

Contracten met zorgverzekeraars voor 2021 worden voortgezet

De Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland heeft de afspraak gemaakt met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen dat de contracten van 2020 doorgaan naar 2021. Ziekenhuizen en verzekeraars hoeven dus niet opnieuw te onderhandelen. Ze kunnen al hun energie richten op de covidzorg en het zoveel als mogelijk door laten gaan van de reguliere zorg. Omdat de contracten worden voorgezet in 2021 kunnen onze patiënten volgend jaar ook bij ons terecht onder dezelfde voorwaarden als in 2020. 
Bekijk ook: Wordt uw behandeling vergoed in 2021?
 

Lees meer...

Slingeland heeft een nieuwe Raad van Toezicht


Het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) gaan per 1 januari 2021 zelfstandig verder. Met ingang van die datum beschikken de beide ziekenhuizen weer over een eigen raad van bestuur en raad van toezicht.
Na de aankondiging van de defusie is voortvarend aan de slag gegaan met de werving en selectie van nieuwe toezichthouders. De Raad van Bestuur en interne gremia (ondernemingsraad, cliëntenraad, verpleegkundige raad en medische staf) zijn hierbij nauw betrokken geweest.
Het Slingeland Ziekenhuis is verheugd om kenbaar te kunnen maken dat per 1 januari a.s. de navolgende personen de nieuwe Raad van Toezicht van het Slingeland Ziekenhuis zullen gaan vormen:
 • Als voorzitter: dhr. H.H. Busker
 • Als lid met de portefeuille financiën: dhr. M. Blacquière
 • Als lid met de portefeuille zorg: mw. E.W.M.T. ter Braak
 • Als lid met een nader te bepalen portefeuille: dhr. P. Niesink
Er is nog één vacante positie, die in het komende jaar spoedig zal worden ingevuld.
Met de komst van deze vier leden is echter alvast een nieuwe stevige basis gelegd voor het toezicht van het zelfstandige Slingeland Ziekenhuis


Lees meer...

Ziekenhuizen regio Oost rinkelen de alarmbel

Nijmegen, 24 december 2020 – De ziekenhuizen in de Regionaal Overleg Acute Zorgketen  (ROAZ Oost) zien een enorme toename van patiënten besmet met het coronavirus die opgenomen moeten worden op de COVID-afdelingen en op de IC’s. Hierdoor zijn zij genoodzaakt om in een hoog tempo deze specifieke zorg op te schalen en bedden vrij te maken. Landelijk zijn er afspraken gemaakt echt alleen de urgente zorg door te laten gaan en andere zorg uit te stellen. Dat is een moeilijk maar belangrijk besluit.

Lees meer...

Slingeland gestart met vaccineren medewerkers acute zorg

Het Slingeland Ziekenhuis is vandaag (woensdag 6 januari 2021) om 16.00 uur gestart met het vaccineren van een selecte groep medewerkers in de acute zorg. Het gaat om medewerkers van de intensive care, spoedeisende hulp en de COVID-afdelingen die directe patiëntenzorg verlenen en bij wie uitval door ziekte directe gevolgen heeft voor de patiëntenzorg.

Het ministerie van VWS heeft op verzoek van de ziekenhuizen besloten een beperkt aantal vaccins vervroegd beschikbaar te stellen voor medewerkers op de IC, de SEH, de COVID-afdeling, de ambulance en de COVID-helikopter. De bedoeling hiervan is de zwaar door COVID getroffen afdelingen te ontlasten zodat we de zorg voor onze patiënten overeind kunnen houden.
 

Lees meer...

Coronabesmettingen op de dialyse-afdeling

Begin vorige week zijn op de dialyse-afdeling een aantal medewerkers en patiënten positief getest op het coronavirus. Om de situatie volledig in kaart te brengen, zijn alle medewerkers van die afdeling en alle dialysepatiënten getest. Onder de medewerkers zijn geen nieuwe besmettingen naar voren gekomen. Ook de nieuwe testuitslagen van de dialysepatiënten zijn tot nu toe allemaal negatief (geen coronavirus aangetroffen). De situatie is op dit moment onder controle. 
 
De zorg voor dialysepatiënten gaat gewoon door. Er worden passende maatregelen getroffen om verspreiding tegen te gaan.

Alle dialysepatiënten zijn op de hoogte gebracht van de huidige situatie en de mogelijk extra maatregelen die nodig zijn.
 

Lees meer...

Geen nieuwe besmettingen op dialyse-afdeling, situatie onder controle

Begin vorige week zijn op de dialyse-afdeling een aantal medewerkers en patiënten positief getest op het coronavirus. Het ziekenhuis heeft direct maatregelen getroffen. Er is een cohort ingesteld op de afdeling om de besmette patiënten in een beschermde omgeving te kunnen dialyseren en verspreiding tegen te gaan. De eerste besmette patiënten zijn alweer uit quarantaine en niet langer besmettelijk.
 
Om de situatie volledig in kaart te brengen heeft het ziekenhuis alle medewerkers van de afdeling en alle dialysepatiënten meerdere keren getest op corona. 

Lees meer...

Wereldkankerdag: de impact van kanker in coronatijd

Ieder jaar staan we op 4 februari wereldwijd stil bij kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders in zijn leven mee te maken krijgt. Als je met kanker te maken krijgt, staat je wereld op z'n kop. De coronacrisis gooit daar nu nog eens een schepje bovenop.
 

Lees meer...

Verscherpt toezicht Slingeland Ziekenhuis opgeheven

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd heeft het Slingeland Ziekenhuis mondeling laten weten dat het in mei 2020 ingestelde verscherpt toezicht per direct wordt opgeheven. De destijds nog bestuurlijk gefuseerde Santiz ziekenhuizen (Slingeland Ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix) werden vorig jaar onder verscherpt toezicht gesteld op het thema goed bestuur. Dit naar aanleiding van de ontstane onrust in relatie tot de bestuurlijke fusie.
 
Jeltje Schraverus, voorzitter van de Raad van Bestuur: “Binnen het Slingeland Ziekenhuis is alweer geruime tijd sprake van bestuurlijke rust en er wordt na de defusie met vertrouwen gekeken naar de toekomst. Wij hebben de Inspectie de afgelopen periode goed op de hoogte gehouden van de relevante ontwikkelingen. Het is prettig dat ook de Inspectie nu constateert dat de voorwaarden voor goed bestuur binnen het Slingeland Ziekenhuis weer hersteld zijn. Wij hebben verder altijd benadrukt dat de kwaliteit van zorg binnen het Slingeland Ziekenhuis nooit in het geding is geweest. Het Slingeland Ziekenhuis gaat dan ook onverkort verder met het leveren van goede zorg”.

Lees meer...

Deel deze pagina: