Slingeland Ziekenhuis

Dialyse en voeding

Dialysepatiënten moeten dagelijks afwegen wat ze eten en drinken

Gepubliceerd op : 18-06-2014
Laatst bijgewerkt op: 27-08-2018

Minder zout is voor ieder mens goed. “De gemiddelde mens eet 9 à 10 gram zout per dag en dat terwijl ons lichaam slechts 1 gram nodig heeft”, aldus diëtist Tineke van Amersfoort. “De Gezondheidsraad hanteert 6 gram per dag. Als we met z’n allen dat advies zouden opvolgen, zijn daarmee 2200 levens per jaar gered volgens de Hartstichting. Ter vergelijking: in 2010 kwamen 640 mensen in het verkeer om het leven”, vertelt Tineke. Ook voor dialysepatiënten is zout heel slecht, maar zij hebben daarnaast ook nog te maken met het  beperken van eiwitten, fosfor, kalium en vocht. Tineke van Amersfoort en haar collega’s Marlous Oonk en Leontien Wienke begeleiden dialysepatiënten. Zij geven informatie en inzicht en kijken daarbij vooral naar de mogelijkheden die mensen hebben.

v.l.n.r: Tineke van Amersfoort, Leontien Wienke en Marlous Oonk. Leontien laat hier het Zoutboek zien dat is ontwikkeld door de Nierstichting. Het Zoutboek helpt diëtisten om patiënten inzicht te geven in hun zoutgebruik en zo grip op zout te krijgen.
FOTO CHARLES KEIJSER

Sociale momenten 

Dialysepatiënten moeten zich altijd bewust zijn van wat ze eten en hoe hun dag eruit ziet. Eten en drinken zijn sociale momenten.  ‘Koffie?’ is vaak het eerste dat tijdens een bezoekje wordt gevraagd. “Veel mensen realiseren zich niet hoe het leven van een dialysepatiënt eruit ziet”, weten de diëtisten. “Het is iedere dag een kwestie van afwegen wat je eet en drinkt. De sociale druk is vaak lastig, niet iedereen kan daar goed mee omgaan. Wij proberen samen met de patiënt een manier te vinden om daar wel mee om te kunnen gaan. Bepaalde medicijnen proberen we zo goed mogelijk af te stemmen op de eetgewoonten van de patiënten. Bijvoorbeeld fosfaatbinders,  geneesmiddelen die zorgen dat fosfaat niet in het lichaam opgenomen wordt. Een standaardrecept van ’s-morgens geen fosfaatbinder en bij de lunch en het avondeten één fosfaatbinder is verleden tijd.”

Deel deze pagina: