Doorbraak in zorg voor COPD-patiënten


Gepubliceerd op : 01-11-2016
Laatst bijgewerkt op: 27-08-2018

Vanaf 2017 start een innovatieproject voor COPD-patiënten in de regio Doetinchem. Het doel: betere zorg én minder ziekenhuisbezoeken voor mensen met COPD. Dat kan met behulp van slimme apps en dankzij nieuwe samenwerkingsafspraken tussen het Slingeland Ziekenhuis, zorgverzekeraar Menzis, zorginnovatiebedrijf Focus Cura en Sensire.

Het samenwerkingsproject is het vervolg op een pilot waarin het aantal ziekenhuisopnames van COPD-patiënten aanzienlijk is verminderd. De werkwijze is simpel maar doeltreffend: mensen met COPD meten zelf, via apps, hun gezondheid. Op afstand controleren verpleegkundigen de waarden. Dat scheelt periodieke controles in het ziekenhuis en voorkomt ziekenhuisopnames. Mensen zijn er immers vroegtijdig bij als er iets mis dreigt te gaan.

Belangrijke ontwikkeling

Vanwege de succesvolle pilot heeft Menzis besloten het project voor drie jaar (2017-2019) te financieren. Dit maakt de innovatieve werkwijze voor veel meer mensen toegankelijk. Een belangrijke ontwikkeling, zeker omdat het aantal mensen met COPD de laatste jaren snel toeneemt. Het project bereikt in totaal 830 mensen met COPD. Dit zijn allemaal klanten van Menzis die onder behandeling zijn bij de longartsen van het Slingeland Ziekenhuis.
 
Volgens longverpleegkundige specialist van het Slingeland Ziekenhuis, Martiha Spekschoor, maakt de nieuwe werkwijze een groot verschil voor COPD-patiënten. ‘Iedereen is liever thuis dan in het ziekenhuis. Voor COPD-patiënten zijn ziekenhuisbezoeken extra vermoeiend vanwege hun beperkte longinhoud. Bovendien voelen mensen zich door het monitoren op afstand zelfstandiger, zelfverzekerder en veiliger.’

Het resultaat telt

Het Slingeland Ziekenhuis en Sensire krijgen gezamenlijk één budget voor alle COPD-zorg. Dit budget is niet – zoals bij de gebruikelijke financiering – gekoppeld aan een specifieke behandeling of een thuiszorgmoment. Er zijn alleen afspraken gemaakt over de resultaten voor COPD-patiënten. Het Slingeland Ziekenhuis en Sensire bepalen zelf welke zorg wanneer plaatsvindt.
 
Binnen de samenwerkingsafspraken krijgen professionals bovendien de ruimte om de COPD-zorg verder te innoveren. De verwachting is dat de COPD-zorg hierdoor tegelijk goedkoper én beter wordt. Chrit van Ewijk, algemeen directeur van het Slingeland Ziekenhuis hoopt dan ook op meer samenwerkingsverbanden in de toekomst. Van Ewijk: ‘Er lopen al veelbelovende pilots voor andere groepen patiënten, bijvoorbeeld mensen met hartfalen. Het zou mooi zijn als er ook voor hen vergelijkbare projecten komen.’ 

Over grenzen heen

Van Ewijk hoopt ook dat andere verzekeraars en andere ziekenhuizen de voordelen van de nieuwe werkwijze inzien. ‘Mensen willen graag zo veel mogelijk zorg thuis ontvangen, en dat kan alleen als we bereid zijn over de grenzen van organisaties heen te kijken. We zijn trots op de afspraken die nu gemaakt zijn. Een grote stap richting de toekomst.
Filmpje: COPD in beeldDeel deze pagina: