Slingeland Ziekenhuis

Slingeland doet aangifte bedreiging namens personeel

Gepubliceerd op : 10-02-2011
Laatst bijgewerkt op: 16-01-2020

Bedreiging samen aangepakt

Ziekenhuis doet aangifte namens personeel met gebruikmaking van personeelsnummer, zonder namen van medewerkers.

Donderdag 10 februari 2010, persbericht Slingeland Ziekenhuis

Dankzij goede samenwerking tussen het Slingeland Ziekenhuis, de politie en het Openbaar Ministerie is de bedreiging van een aantal hulpverleners van het Slingeland Ziekenhuis aangepakt. Bijzonder in deze zaak is dat het ziekenhuis als werkgever in plaats van het personeel aangifte heeft gedaan. De betrokken verdachte, een familielid van een patiënt, is inmiddels veroordeeldHet Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem heeft maandag 15 maart 2010 aangifte gedaan van bedreiging, fysiek geweld en lokaalvredebreuk. Personeel van de afdeling Spoedeisende Hulp en andere medewerkers van het ziekenhuis werden op maandag 8 maart 2010 tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden bedreigd door een familielid van een met spoed opgenomen patiënt. De betrokken persoon heeft medewerkers geslagen, bespuugd en bedreigd. Daarop is deze persoon de toegang tot het ziekenhuis ontzegd. Dit toegangsverbod werd overtreden, waarvan ook aangifte werd gedaan.De directie van het Slingeland Ziekenhuis vindt het onacceptabel dat medewerkers tijdens hun werk worden bedreigd. Het incident op de SEH heeft veel emoties losgemaakt bij de medewerkers op deze afdeling. Direct na het incident heeft de directie contact opgenomen met de politie en het Openbaar Ministerie. In overleg met deze instanties werd besloten dat het ziekenhuis aangifte zou doen van bedreiging en fysiek geweld. De betrokken medewerkers hebben niet op persoonlijke titel aangifte gedaan.

Nieuwe procedure

De gevolgde procedure is nieuw. De medewerkers en getuigen in deze zaak zijn allen volledig anoniem gebleven. Aangifte werd gedaan door de werkgever onder vermelding van personeelsnummers en adres van het ziekenhuis met vermelding van de namen van de vertegenwoordigers van het ziekenhuis. Deze procedure is conform de werkwijze die is afgesproken op basis van een convenant tussen vijf ziekenhuizen in Noord-Oost Gelderland, de politie en het Openbaar Ministerie.

Rechtzaak

Op 26 januari 2011 heeft de rechtszaak plaatsgevonden tegen de verdachte die op 8 maart 2010 medewerkers heeft bedreigd en beledigd. De rechter was van mening dat deze procedure zorgvuldig was en dat het hierbij verkregen bewijs volledig en voldoende was. Betrokkene is door de rechter veroordeeld voor bedreiging, belediging en lokaalvredebreuk. De uitspraak die de rechter op 26 januari 2011 heeft is gedaan is vanaf heden 10 februari 2011 onherroepelijk.In het Slingeland Ziekenhuis geldt een gedragscode, hierin staat dat agressie, geweld en bedreiging niet worden getolereerd. Of het nu gaat om schelden, schoppen, spugen of welk ander agressief gedrag dan ook. Een patiënt of bezoeker die zich schuldig maken aan genoemd gedrag, wordt de toegang tot het ziekenhuis ontzegd voor de periode van 1 of 5 jaar, afhankelijk van de gebeurtenis. Ook wordt altijd aangifte gedaan.

Met de aangifte die nu is gedaan wil de directie van het Slingeland Ziekenhuis duidelijk maken dat geweld en agressie tegen medewerkers nooit wordt getolereerd.


persbericht 2011


Deel deze pagina: