Slingeland Ziekenhuis

Slingeland stapt over op Electronisch Patiëntendossier

Ziekenhuis digitaliseert en kijkt vooruit

Gepubliceerd op : 03-03-2015
Laatst bijgewerkt op: 27-08-2018

Missie geslaagd: alle afdelingen van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem zijn succesvol overgestapt op het Electronisch PatiëntenDossier (EPD) van ChipSoft. De tevreden directeur Patiëntenzorg Erwin Bomers kijkt kort na de livegang ambitieus vooruit. “Nu we volledig digitaal werken zijn we klaar voor de toekomst. Op naar de volgende stap!”

Na een zorgvuldige, gezamenlijke voorbereiding is het zo ver: alle afdelingen van het Slingeland Ziekenhuis werken vanuit het EPD van ChipSoft. De voorbereidingen betaalden zich uit in een soepele livegang. Alle patiënten hebben nu binnen het ziekenhuis één digitaal dossier, waarbij iedere zorgverlener zijn eigen, specifieke view op de patiënt heeft. Deze view is toegespitst op de rol van de zorgverlener en voorzien van de content die voor hem relevant is.
Directeur Patiëntenzorg Erwin Bomers noemt de EPD-livegang een vereiste voor Slingeland. “De ziekenhuisbrede beschikbaarheid van digitale gegevens is noodzakelijk om betere patiëntenzorg te kunnen leveren én om patiënten toegang te geven tot hun medische informatie. Ook de eenduidige registratie van patiëntgegevens levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit en veiligheid van onze zorg.”

EPD openstellen

Het Slingeland Ziekenhuis, onlangs uitgeroepen tot meest patiëntvriendelijke ziekenhuis van Nederland, wil patiënten meer betrekken bij hun behandelproces en gezondheid. Bomers ervaart dat patiënten daar écht behoefte aan hebben. “Ze vragen bijvoorbeeld steeds vaker om gezondheidsgegevens uit hun dossier. Nu we digitaal werken, kunnen we het patiëntenportaal van ChipSoft inzetten om het EPD voor patiënten open te stellen en ze de mogelijkheid te bieden zorgzaken online uit te voeren.”

“Het patiëntenportaal nemen we bewust pas in de volgende fase, uiterlijk volgend jaar, in gebruik”, vervolgt Bomers. “We willen onze medewerkers eerst volledig laten wennen aan het digitaal werken. Er komt toch veel op ze af. Hoe goed we zo’n groot project als dit ook voorbereiden, de grootste leercurve vindt altijd in de praktijk plaats. Dan werk je pas dagelijks met het systeem.”

Betere patiëntenzorg

Alle geautoriseerde behandelaars binnen het Slingeland Ziekenhuis beschikken nu op elk gewenst moment over de meest actuele patiëntgegevens. Van verpleegkundigen, paramedici en poli-assistenten tot medisch secretaresses en specialisten. Cardioloog Henk Drost is een van deze specialisten. Drost was nauw betrokken bij de voorbereidingen en dacht met ChipSoft mee over de optimale werkinrichting. Het EPD werkt volgens hem efficiënt, levert tijdswinst op en maakt betere patiëntzorg mogelijk.
Drost: “Ik heb geen pen meer aangeraakt en ben verlost van de papieren dossiers. Een verademing. Ik liep soms met loodzware dossiers rond die niet altijd duidelijk leesbaar waren. Zo’n dossier, inclusief gegevens zoals ECG-metingen, lab-uitslagen en röntgenfoto’s, kon bovendien maar op één plek tegelijk zijn. De belangrijkste winst is dat we deze gegevens nu altijd direct beschikbaar hebben. Dat vergemakkelijkt ons leven als arts. Ik ben hierbij wel bevooroordeeld omdat ik in ons EPD-voorbereidingsteam zat. Voor de livegang was ik al volledig gewend aan het systeem. Veel collega’s zitten logischerwijze nog in de ‘leerfase’, maar ook zij profiteren steeds meer van de voordelen.”

Ambities verwezenlijken

Dat Slingeland de geslaagde EPD-livegang een vervolg gaat geven met het online patiëntenportaal, past volgens algemeen directeur Hans Mulder van ChipSoft exact in het huidige tijdsbeeld. Meerdere zorginstellingen namen de afgelopen jaren het ChipSoft-patiëntenportaal al in gebruik. “Het openstellen van het EPD is trending en de doelstellingen van het ministerie van Volksgezondheid brengen patiëntparticipatie nog meer in een stroomversnelling. Minister Schippers heeft vorig jaar concrete eHealth-ambities op tafel gelegd en ChipSoft helpt zorginstellingen om die ambities te verwezenlijken. We kijken ernaar uit om dit ook samen met het Slingeland Ziekenhuis te realiseren.”

Deel deze pagina: