Slingeland Ziekenhuis

Slingeland Nieuws

Goedkoop met de bus naar de poli

Vervoersmaatschappij Arriva 

Speciaal voor patiënten van de poliklinieken van het Slingeland Ziekenhuis biedt vervoersbedrijf Arriva een goedkoop buskaartje aan. Voor maar € 2,30 (per persoon) koopt u online een buskaartje waarmee u naar het ziekenhuis kunt reizen, zowel heen als terug. Dit kaartje betaalt u met iDEAL, waarna het naar uw e-mailadres wordt gestuurd en u het zelf kunt uitprinten. (Let op: u moet dus wel de beschikking hebben over een printer). U geeft zelf aan op welke datum u met het buskaartje naar het Slingeland Ziekenhuis wilt reizen. Het kaartje is geldig van maandag t/m vrijdag tussen 07.30 en 18.30 uur voor vrijwel alle* buslijnen van Arriva.

U kunt op de afbeelding hieronder klikken om uw buskaartje te kopen bij Arriva.

Als u vragen heeft over deze actie kunt u contact opnemen met de klantenservice van Arriva.
Tel.: 0800 - 023 25 45 (gratis).
* Het is niet mogelijk om met het Slingeland buskaartje te reizen met - lijn 73 (Enschede - Winterswijk) en op de trajecten Haaksbergen - Enschede / Doesburg - Arnhem. Ook is het niet mogelijk om het kaartje te gebruiken voor busdiensten die niet door Arriva worden verzorgd (zoals buurtbus).
Klik op deze afbeelding om uw buskaartje te kopen.

Lees meer...

Slingeland en SKB zoeken samenwerking met bibliotheken Achterhoek

Vanaf oktober organiseren het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk in samenwerking met de bibliotheken in de Achterhoek de inloopsessies “uw digitale medisch dossier, hoe werkt het?”. De gratis inloopsessies zijn speciaal voor de inwoners van de Achterhoek die alles willen weten over de patiëntportalen Mijn slingeland en Mijn SKB. 

‘Uw digitale medisch dossier, hoe werkt het?’

Tijdens de inloopsessie kunnen geïnteresseerden binnenlopen met al hun vragen over het patiëntportaal. Er wordt uitleg gegeven: hoe werkt het inloggen, hoe ziet het portaal eruit, waar staat wat en waarom is het interessant om gebruik te blijven maken van de portalen? Iedereen is welkom, jong en oud. Bovendien is de workshop gratis.

Data

Woensdag 13 november14.00 - 17.00 uurWehl
Donderdag 14 november10.00 - 13.00 uurAalten
Vrijdag 22 november10.00 - 13.00 uurBorculo
Donderdag 28 november10.00 - 13.00 uurZelhem
Donderdag 28 november14.00 - 17.00 uurVorden
Vrijdag 29 november10.00 - 13.00 uurRuurlo
Dinsdag 3 december14.00 - 17.00 uurVarsseveld
Maandag 9 december14.00 - 17.00 uurGendringen
Vrijdag 13 december10.00 - 13.00 uurNeede
 

Lees meer...

Slingeland op 6e plaats in Ziekenhuis Top 100, SKB behaalt 20e plaats

Het Slingeland Ziekenhuis is voor 2019 op de zesde plaats geëindigd van de algemene en streekziekenhuizen in de Ziekenhuis Top100. Dit is de jaarlijkse ranglijst die het Algemeen Dagblad publiceert. Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix staat op plaats 20. In totaal zijn 40 algemene ziekenhuizen in het onderzoek meegenomen.

De Ziekenhuis Top 100 van dit jaar kent twee winnaars: het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Voor de zestiende keer heeft deze krant de Nederlandse ziekenhuizen beoordeeld. De Ziekenhuis Top 100 is opgebouwd uit 33 criteria, verdeeld over zes thema’s: verpleging, medicatie, operaties, oncologie, hart en vaten en opname. Het Slingeland scoort goed op het thema operaties, het SKB haalt veel punten binnen met medicatie.

De gehele lijst is hier te vinden. 

Lees meer...

Wordt uw behandeling in 2020 vergoed?

Kiest u voor een behandeling in het Slingeland Ziekenhuis, dan wilt u natuurlijk weten of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Uw vergoeding is afhankelijk van een aantal zaken:
  1. Heeft uw zorgverzekeraar een contract met het Slingeland Ziekenhuis en zijn daar nog voorwaarden aan verbonden?
  2. Welke polis heeft u gekozen?
  3. Hoe hoog is uw eigen risico?

Overzicht contracten 2020

In onderstaand overzicht geven wij de stand van zaken weer van de contracten die het Slingeland Ziekenhuis heeft afgesloten met zorgverzekeraars voor het jaar 2020.
 

2020

  Zorgverzekeraar

  Stand van zaken
  contracteringen

  Menzis

 Contract

  Zilveren Kruis* (voorheen Achmea)

 Contract

  VGZ**

 Contract

  CZ

 Contract

  VRZ Zorginkoop
  (ONVZ, ENO, Zorg en Zekerheid)

 Contract

  ASR

 Contract

  DSW

 Contract

  Caresq

 Contract

                 Contract = er is een contract voor 2020 tussen het Slingeland Ziekenhuis en de zorgverzekeraar

* = Het Slingeland Ziekenhuis heeft geen contract voor de Basis Budget-polis en de ZieZo Selectief-polis.
**= Het Slingeland Ziekenhuis heeft geen contract voor de Gewoon Zekur-polis. 
 
Staat uw zorgverzekering er niet bij?
In de tabel hierboven staan alle grote verzekeraars genoemd. Elke grote zorgverzekeraar heeft weer een groot aantal verschillende benamingen voor kleinere verzekeringen, vaak met een geheel eigen naam en website. Staat uw verzekeraar hierboven niet genoemd, bekijk dan het overzicht van zorgverzekeringen van zorgwijzer.nl. Zo kunt u nagaan onder welke grote zorgverzekeraar uw zorgverzekering valt. 

Wat betekent het voor u?

Let op: zelfs als uw zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis, kan het zijn dat bepaalde behandelingen niet worden vergoed. Pas vooral op met zogenaamde budgetpolissen. 

Geen contract

Heeft uw zorgverzekeraar geen contract met het Slingeland Ziekenhuis? Dan moet u waarschijnlijk zelf bijbetalen voor de zorg die wordt verleend. Elke zorgverzekeraar hanteert daarvoor andere regels.

Wel een contract

Als uw zorgverzekeraar een contract heeft met het Slingeland Ziekenhuis, is dat gunstig voor de vergoeding van eventuele zorg in het Slingeland Ziekenhuis in 2020. Behandelingen uit de basisverzekering worden in principe vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit is mede afhankelijk van uw polisvoorwaarden en de hoogte van uw eigen risico. Neem daarom altijd contact op met uw zorgverzekeraar voordat u naar het ziekenhuis gaat om na te gaan welke voorwaarden voor u gelden.

Lees meer...

Expositie in de maanden december en januari

In de maanden december en januari exposeren er weer verrassende kunstenaars in het Slingeland Ziekenhuis. U bent van harte uitgenodigd om de exposities te komen bekijken.

Hilde Grooters: keramiek in de vitrines bij de centrale hal

Hilde (Eibergen) werkt met klei. Ze boetseert hoofdzakelijk mensen, dieren, schalen en soms een speciaal bord, bijvoorbeeld bij een geboorte. Haar inspiratie haalt ze hoofdzakelijk uit de natuur,  waarbij vogels vooral haar interesse hebben. Zij maakt bijvoorbeeld “vogelbollen”. Handgevormde, geglazuurde kleibollen met een handbeschilderd vogelmotief. Klei is voor haar een gevoelsmaterie, het beïnvloedt positief haar stemming als ze ermee werkt. www.kunstkringbart.com
 

Anneke Zwager: Schilderijen in de gang bij poliklinieken begane grond

Anneke (Halle) heeft als basis voor haar schilderwerk “plein air schilderen”. Dat wil zeggen dat zij in zomer en winter buiten schildert achter haar ezel met de wind door de haren en de zon op haar huid. Goed kijken, dan tekenen en schilderen. In het atelier wordt het schilderij dan verder afgemaakt. Zij zegt: zo gauw ik buiten kom, treft de rust en verstilling mij altijd weer. Hoe minder er gebeurt, hoe meer ik zie en heb oog gekregen voor processen en onderlinge verbanden. www.annekezwager.nl
 

Astrid Bausch: Schilderijen in de gang naar N0

Astrid (Huizen) is encaustic artist. Encaustic art is een eeuwenoude techniek van schilderen met gekleurde bijenwas. Deze wordt gesmolten op een speciaal schilderijzer waarna het op gecoat papier of daarvoor geprepareerd canvas wordt gestreken. Na het stollen wordt de wastekening opgewreven met een zachte doek voor een mooie glans. Naast bijenwas verwerkt zij ook materialen als (edel)stenen, tissues, gaas en watten in haar schilderijen. www.bausch-art.com

Lees meer...

Achterhoekse ziekenhuizen rookvrij per 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 is Santiz volledig rookvrij. Dat houdt in dat er op het terrein van het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix niet meer gerookt mag worden. Santiz wil een gezondheidsbevorderende omgeving bieden en roken hoort daar niet bij.

Een rookvrij Santiz geldt voor iedereen die zich op het terrein van de ziekenhuizen bevindt, van medewerkers en patiënten tot bezoekers en leveranciers.

Lees meer...

Constructief overleg met gemeenten over toekomst zorg Achterhoek

Winterswijk, 2 december 2019 – Naar aanleiding van de ontstane maatschappelijke onrust over de voorgenomen plannen van Santiz over de ziekenhuiszorg in de Achterhoek na 2025, heeft er maandagmiddag overleg plaatsgevonden tussen de Raad van Bestuur van Santiz en de burgemeesters en wethouders van de gemeenten Winterswijk, Aalten, Oost Gelre en Berkelland.
 
In het overleg heeft bestuursvoorzitter Chrit van Ewijk benadrukt de commotie te begrijpen en te betreuren: “Met name waar het de toekomst van de intensieve zorg op de locaties Winterswijk en Doetinchem betreft, hebben we de uitgangspunten onvoldoende duidelijk voor het voetlicht gebracht. Dat is erg vervelend en had niet moeten gebeuren.”
 
Feit is, zoals ook door Van Ewijk toegelicht tijdens de bijeenkomst van vanmiddag, dat de intensive care-zorg zoals nu op beide locaties wordt aangeboden, in tact blijft. “Op basis van de nu geldende wet- en regelgeving”, aldus Van Ewijk, “blijven we deze zorg onverkort bieden en verandert er helemaal niets. Alleen wanneer de eisen aan intensive care-afdelingen strenger of scherper worden, hierop hebben we geen invloed, zullen we moeten bekijken wat dit voor onze IC’s betekent en daarop moeten anticiperen. Maar uitgangspunt is: intensive care-zorg blijft in Winterswijk en Doetinchem, zonder dat hier op dit moment een termijn aan wordt gesteld.”
 
Voor wat betreft de voorgenomen bundeling van geboortezorg en klinische kindergeneeskunde op de nieuwe locatie aan de A18 vanaf 2025, is tijdens het overleg aangegeven dat dit voor nu inderdaad de koers is. Van Ewijk: “Voor ons is dit de best mogelijke oplossing om ook in de toekomst excellente zorg te kunnen bieden aan de Achterhoekers. We snappen dat hierover nu nog onrust en vragen bestaan. We zullen de komende weken dan ook met diverse interne en externe gremia in gesprek gaan voor een nadere toelichting op deze voorgenomen koers. Hierbij staan we nadrukkelijk open voor alternatieven op weg naar definitieve besluitvorming.”
 
De bestuursvoorzitter spreekt van een constructief gesprek met de burgemeesters en wethouders. “Het is goed dat we met elkaar in gesprek zijn geweest en dat er bij onze gesprekspartners nu duidelijkheid en tevredenheid is over de toekomst van de IC-zorg. Voor wat betreft hun zorgen over de geboorte- en klinische kinderzorg gaan we in januari opnieuw in gesprek.”
 
In februari 2020 vindt de besluitvorming over de strategische koers plaats.
 
 
Naar pagina Strategische koers van Santiz
 


Lees meer...

Sluiting SKB niet aan de orde

In de afgelopen week is in de media veel gezegd en geschreven over de voorgenomen strategische koers van Santiz. Wij begrijpen dat hierover onrust en bezorgdheid bestaat. Bijvoorbeeld over de voorgenomen veranderingen bij de geboortezorg en klinische kindergeneeskunde na 2025. Met zowel interne als externe stakeholders zijn we hierover in gesprek.
Helaas constateren we dat er (in de media) ook sprake is van suggestieve uitspraken en feitelijke onjuistheden, met alle gevolgen van dien voor direct betrokkenen of belanghebbenden. Hiermee doelen we met name op diverse beweringen en publicaties waarin gesproken wordt over een sluiting of ontmanteling van het SKB in Winterswijk.
Santiz benadrukt dat van een dergelijk scenario geen sprake is. Iedere bewering, speculatie of suggestie over een eventuele sluiting van het SKB is ongefundeerd en onjuist.

Naar pagina Strategische koers van Santiz


Lees meer...

Raad van Bestuur Santiz neemt initiatief voor regiogroep

Eind november heeft de Raad van Bestuur van Santiz haar medewerkers geïnformeerd over de voorgenomen strategische koers voor de komende jaren. Deze berichten hebben bij interne en externe betrokkenen en belanghebbenden tot vragen geleid. De Raad van Bestuur van Santiz begrijpt dat er grote behoefte bestaat aan afstemming en overleg over de plannen voor de toekomst. Om deze reden vormt Santiz samen met een vertegenwoordiging van interne en externe betrokkenen en belanghebbenden de regiogroep ‘Duurzame medisch specialistische zorg Achterhoek’. Gezamenlijk werken zij aan de verdere invulling van de meest duurzame inrichting van de medisch specialistische zorg in de Achterhoek. Het geplande moment van besluitvorming in februari 2020 is niet meer aan de orde. Zorgvuldigheid in de besluitvorming, samen met interne betrokkenen en externe belanghebbenden, staat voor Santiz voorop.

 


Lees meer...

Veel gestelde vragen over de strategische koers voor de ziekenhuizen van Santiz

Santiz gaat samen met een vertegenwoordiging van interne betrokkenen en externe belanghebbenden de strategische koers voor de ziekenhuizen zorgvuldig uitwerken. Met dit overzicht proberen we zo goed en duidelijk mogelijk antwoord te geven op vragen die er zijn over de uitwerking van de strategische koers van Santiz.
Mochten zich de komende periode nieuwe vragen voordoen, nemen we deze uiteraard op.


Lees meer...

Aankondiging vertrek voorzitter Raad van Bestuur Santiz

De Raad van Toezicht van Santiz kondigt het vertrek van Chrit van Ewijk als voorzitter Raad van Bestuur aan. Naar aanleiding van de presentatie van toekomstplannen voor de beide ziekenhuizen van Santiz eind november is er intern en extern veel onrust ontstaan. De Raad van Toezicht en de voorzitter van de Raad van Bestuur verschillen van mening over de aanpak die nodig is om deze onrust te beteugelen. De Raad van Toezicht acht het daarom onontkoombaar dat Chrit van Ewijk zijn functie neerlegt. Dit doet niet af aan de grote waardering van de Raad van Toezicht voor de inzet en betrokkenheid van Chrit van Ewijk bij Santiz.
 
De taken van de voorzitter worden waargenomen door Bijar Altalabani, thans lid van de Raad van Bestuur. De Raad van Toezicht zal op korte termijn voorzien in versterking van de Raad van Bestuur door middel van het aantrekken van een interim bestuurder. De Raad van Toezicht zal de komende periode intensief aandacht besteden aan de stappen die nodig zijn voor het verder borgen van goed bestuur voor Santiz en haar strategische koers. Uiteraard wordt u daarover nader geïnformeerd.

Lees meer...

Citrix ingeschakeld: inloggen via externe toegang weer mogelijk

Update 21 januari:

De Citrix-servers van het Slingeland Ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix zijn weer online. In beide ziekenhuizen zijn maatregelen genomen om een mogelijke kwetsbaarheid (lek) in het programma te repareren met een patch (update) van Citrix.
Nadat ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NSCS) aangaf dat de update die nu is geïnstalleerd toereikend is, konden de Citrix-servers weer ingeschakeld worden.Bericht 18 januari:
Het Slingeland Ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix hebben uit veiligheidsoverwegingen besloten het dataverkeer dat via het Citrix systeem verloopt, uit voorzorg stil te leggen. Dit gebeurde naar aanleiding van het advies van het Nationaal Cyber Security Centrum en het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat waarschuwde voor een ernstige kwetsbaarheid in het programma, waardoor hackers zich toegang kunnen verschaffen tot de systemen.
 
Momenteel is het daarom niet mogelijk buiten de ziekenhuislocaties in te loggen op de ziekenhuisnetwerken. De patiëntenzorg ondervindt hiervan geen hinder. Binnen de muren van de ziekenhuizen werkt alles normaal.
Voor dienstdoende specialisten en medewerkers geldt dat zij niet vanuit huis kunnen inloggen. Inloggen in Mijn Slingeland en Mijn SKB is wel gewoon mogelijk.
 
De afgelopen dagen is er nauw contact geweest met ZCert (expertisecentrum over cyber security in de zorg) met betrekking tot het beschikbaar houden van de Citrix omgeving en alle maatregelen die zijn doorgevoerd.
Hoe lang deze situatie zal duren is op dit moment niet duidelijk.

Lees meer...

Start Regiogroep uitgesteld

De start van de Regiogroep ‘Duurzame medisch specialistische zorg Achterhoek’ is uitgesteld. De regiogroep zou een eerste overleg hebben op woensdag 29 januari aanstaande. Een aantal partijen heeft zich afgemeld voor dit moment. Om een goede start te maken, is het belangrijk om zo compleet mogelijk te zijn. Daarnaast is er wegens het vertrek van de voorzitter van de Raad van Bestuur van Santiz een nieuwe situatie ontstaan. Om die reden willen Santiz en Menzis meer tijd nemen om de eerste bijeenkomst van de regiogroep goed voor te bereiden.  

Lees meer...

Deel deze pagina: