Slingeland Ziekenhuis

Slingeland Nieuws

Goedkoop met de bus naar de poli

Vervoersmaatschappij Arriva 

Speciaal voor patiënten van de poliklinieken van het Slingeland Ziekenhuis biedt vervoersbedrijf Arriva een goedkoop buskaartje aan. Voor maar € 2,30 (per persoon) koopt u online een buskaartje waarmee u naar het ziekenhuis kunt reizen, zowel heen als terug. Dit kaartje betaalt u met iDEAL, waarna het naar uw e-mailadres wordt gestuurd en u het zelf kunt uitprinten. (Let op: u moet dus wel de beschikking hebben over een printer). U geeft zelf aan op welke datum u met het buskaartje naar het Slingeland Ziekenhuis wilt reizen. Het kaartje is geldig van maandag t/m vrijdag tussen 07.30 en 18.30 uur voor vrijwel alle* buslijnen van Arriva.

U kunt op de afbeelding hieronder klikken om uw buskaartje te kopen bij Arriva.

Als u vragen heeft over deze actie kunt u contact opnemen met de klantenservice van Arriva.
Tel.: 0800 - 023 25 45 (gratis).
* Het is niet mogelijk om met het Slingeland buskaartje te reizen met - lijn 73 (Enschede - Winterswijk) en op de trajecten Haaksbergen - Enschede / Doesburg - Arnhem. Ook is het niet mogelijk om het kaartje te gebruiken voor busdiensten die niet door Arriva worden verzorgd (zoals buurtbus).
Klik op deze afbeelding om uw buskaartje te kopen.

Lees meer...

Een afspraak in het Slingeland Ziekenhuis? Neem uw legitimatiebewijs mee

Patiënten die een afspraak hebben in het Slingeland Ziekenhuis hebben niet langer een patiëntensticker nodig op hun afsprakenkaartje. Deze patiëntensticker met daarop de patiëntgegevens is per 1 oktober komen te vervallen. Vanaf heden hoeven patiënten bij een afspraak in het Slingeland Ziekenhuis alleen nog een geldig legitimatiebewijs te laten zien. Deze legitimatieplicht geldt voor iedereen en voor elke leeftijd.

Lees meer...

Wordt uw behandeling in 2021 vergoed?


Kiest u voor een behandeling in het Slingeland Ziekenhuis, dan wilt u natuurlijk weten of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Uw vergoeding is afhankelijk van een aantal zaken:
 1. Heeft uw zorgverzekeraar een contract met het Slingeland Ziekenhuis en zijn daar nog voorwaarden aan verbonden?
 2. Welke polis heeft u gekozen?
 3. Hoe hoog is uw eigen risico?

Overzicht contracten 2021

In onderstaand overzicht geven wij de stand van zaken weer van de contracten die het Slingeland Ziekenhuis heeft afgesloten met zorgverzekeraars voor het jaar 2021. Deze zijn hetzelfde als de afspraken in 2020
 

2021

  Zorgverzekeraar

  Stand van zaken
  contracteringen

  Menzis

 Contract

  Zilveren Kruis* (voorheen Achmea)

 Contract *

  VGZ**

 Contract **

  CZ

 Contract

  VRZ Zorginkoop
  (ONVZ, ENO, Zorg en Zekerheid)

 Contract

  ASR

 Contract

  DSW

 Contract

  Caresq

 Contract

                 Contract = er is een contract voor 2021 tussen het Slingeland Ziekenhuis en de zorgverzekeraar

* = Het Slingeland Ziekenhuis heeft geen contract voor de Basis Budget-polis en de ZieZo Selectief-polis.
**= Het Slingeland Ziekenhuis heeft geen contract voor de Gewoon Zekur-polis. 
 
Staat uw zorgverzekering er niet bij?
In de tabel hierboven staan alle grote verzekeraars genoemd. Elke grote zorgverzekeraar heeft weer een groot aantal verschillende benamingen voor kleinere verzekeringen, vaak met een geheel eigen naam en website. Staat uw verzekeraar hierboven niet genoemd, bekijk dan het overzicht van zorgverzekeringen van zorgwijzer.nl. Zo kunt u nagaan onder welke grote zorgverzekeraar uw zorgverzekering valt. 

Wat betekent het voor u?

Let op: zelfs als uw zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis, kan het zijn dat bepaalde behandelingen niet worden vergoed. Pas vooral op met zogenaamde budgetpolissen. 

Geen contract

Heeft uw zorgverzekeraar geen contract met het Slingeland Ziekenhuis? Dan moet u waarschijnlijk zelf bijbetalen voor de zorg die wordt verleend. Elke zorgverzekeraar hanteert daarvoor andere regels.

Wel een contract

Als uw zorgverzekeraar een contract heeft met het Slingeland Ziekenhuis, is dat gunstig voor de vergoeding van eventuele zorg in het Slingeland Ziekenhuis in 2021. Behandelingen uit de basisverzekering worden in principe vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit is mede afhankelijk van uw polisvoorwaarden en de hoogte van uw eigen risico. Neem daarom altijd contact op met uw zorgverzekeraar voordat u naar het ziekenhuis gaat om na te gaan welke voorwaarden voor u gelden.
 

Lees meer...

Slingeland Ziekenhuis opent externe Polikliniek Vaatchirurgie in Groenlo

Slingeland Ziekenhuis opent op 1 juli een tweede Polikliniek Vaatchirurgie in Gezondheidscentrum Den Papendiek in Groenlo. Daarmee wordt het mogelijk om de huidige behandeling van vaatpatiënten uit de Oost-Achterhoek op vertrouwde wijze te kunnen voortzetten. De vaatchirurgen starten de externe polikliniek omdat de samenwerking met het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk op 1 juli stopt.
 
Er is gekozen voor Groenlo zodat de patiënten dichtbij huis de (specialistische) zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben. Het gaat hier immers om veelal kwetsbare ouderen die vaak minder mobiel zijn en bovendien veel waarde hechten aan de opgebouwde persoonlijke relatie met hun behandelend arts uit het Slingeland Ziekenhuis. Met de tweede polikliniek geven de vaatchirurgen gehoor aan de wens van een deel van de huidige vaatpatiënten om in de Achterhoek behandeld te kunnen blijven worden.

Lees meer...

Terugroepactie CPAP van Philips

Wegens gezondheidsrisico’s roept Philips onder andere de Dreamstation CPAP’s terug. Zij vragen de slaap-apneu patiënten die een CPAP van Philips gebruiken om deze om te ruilen via hun leverancier. (Dit geldt niet voor een Dreamstation 2.0, deze apparaten zijn helemaal in orde).
Om welke apparaten het gaat ziet u in het bericht op de website van Philips.


Update 16 juli 2021

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)  heeft een aanbeveling opgesteld: Beademinsapparaten van Philips blijven gebruiken. Daarin verklaren zij het volgende:
De beademings- en apneuapparaten waar Philips recent voor waarschuwde vormen voor zover nu bekend geen risico op gezondheidsschade. De betrokken artsenvereniging Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en de vier Centra voor Thuisbeademing komen samen met Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd tot de algemene aanbeveling om de apparaten te blijven gebruiken, zolang deze nog niet vervangen of gerepareerd zijn.


Download bestand 'Aanbevelingen beademingsapparatuur Philips door IGJ, NVALT en Centra voor Thuisbeademing' (pdf)


 


Lees meer...

Maatregelen met betrekking tot het coronavirus

Gaat u binnenkort naar het ziekenhuis? Lees dan de informatie hieronder die belangrijk is voor uw bezoek.

Afspraak in het ziekenhuis
Bloedafname
Op bezoek
 

Gaat u binnenkort naar het ziekenhuis?Coronacheck button
Doe dan eerst de digitale coronacheck

 

Afspraak in het ziekenhuis  

Een afspraak? Vul eerst de digitale coronacheck in!

Heeft u een afspraak in het ziekenhuis? Vul binnen 24 uur voor uw afspraak eerst de vragen in van de digitale coronacheck. Daarmee krijgt u een advies dat voor uw situatie geldt.

Lukt het niet om de digitale coronacheck te doen? Neem dan in de volgende gevallen telefonisch contact op met het ziekenhuis om te bespreken of uw afspraak uitgesteld moet worden of door kan gaan:
 • U bent in de afgelopen 7 dagen positief getest op corona.
 • U heeft in de afgelopen 10 dagen nauw contact gehad met iemand die corona heeft. Ook als u zelf na 5 dagen negatief getest bent, neemt u contact op met het ziekenhuis.
 • U bent 10 dagen voorafgaand aan de afspraak in een gebied geweest waar tijdens het verblijf het reisadvies code oranje of rood was. Ook als u zelf na 5 dagen negatief getest bent, neemt u contact op met het ziekenhuis.
 • U heeft coronaklachten en heeft zich niet laten testen.

Kom zoveel mogelijk alleen naar uw afspraak

Als u een afspraak heeft in het ziekenhuis, vragen wij u om indien mogelijk alleen te komen. Indien noodzakelijk mag u 1 begeleider meenemen. Zo zorgen we ervoor dat het niet te druk wordt in het ziekenhuis en 1,5 meter afstand gehouden kan worden.

Chirurgisch mondneusmasker

In het Slingeland Ziekenhuis draagt iedereen ouder dan 12 jaar een chirurgisch mondneusmasker. Bij de ingang krijgt of pakt u een chirurgisch mondneusmasker. Gedurende uw bezoek aan het ziekenhuis houdt u uw mondneusmasker op. Draag het mondneusmasker over mond én neus en raak het niet aan met uw handen.

Kom niet te vroeg

Om te voorkomen dat veel patiënten in de wachtkamer zitten, vragen wij u om maximaal 5 minuten vóór uw afspraak plaats te nemen in de wachtkamer van de polikliniek.

Na uw bezoek

Verlaat na uw afspraak direct het ziekenhuis.

Algemene hygiëneregels

De basismaatregelen blijven belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan:
 • Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten.
 • Schud geen handen.

Bloedafname 

Let op: een aantal van onze bloedafnamelocaties zijn gewijzigd. Kijk op slingeland.nl/bloedafname voor een actueel overzicht.

Kom in de volgende gevallen niet bloedprikken:
 • U bent in de afgelopen 7 dagen positief getest op corona.
 • U heeft in de afgelopen 10 dagen nauw contact gehad met iemand die corona heeft. Ook als u zelf na 5 dagen negatief getest bent, neemt u contact op met het ziekenhuis.
 • U bent 10 dagen voorafgaand aan de afspraak in een gebied geweest waar tijdens het verblijf het reisadvies code oranje of rood was. Ook als u zelf na 5 dagen negatief getest bent, neemt u contact op met het ziekenhuis.
 • U heeft coronaklachten en heeft zich niet laten testen.
Overleg in deze gevallen met uw behandelaar of de bloedafname noodzakelijk is of kan worden uitgesteld.

Draag een mondkapje

Op onze bloedafnamelocaties in de regio is het dragen van een chirurgisch mondneusmasker verplicht. Dat is nodig omdat in de wachtruimten vaak geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden.
 

Op bezoek  

Wilt u een patiënt in ons ziekenhuis bezoeken? Doe dan eerst de digitale coronacheck (maximaal 24 uur van tevoren). Daarmee krijgt u een advies dat voor uw situatie geldt.

Bekijk ook onze bezoekregels en bezoektijden per afdeling. Overleg voordat u op bezoek komt met de patiënt of de contactpersoon van de patiënt of het schikt.

Draag een mondkapje

Bezoekers dragen een chirurgisch mondneusmasker. Deze krijgt u bij de ingang. 
 

Ontvangen van sms-berichten

Als uw mobiele telefoonnummer bij ons bekend is, ontvangt u sms-berichten van ons. In deze sms-berichten staan maatregelen genoemd die in ons ziekenhuis gelden vanwege het coronavirus. Zo zorgen we er samen voor dat u goed voorbereid naar uw afspraak in het ziekenhuis komt.
 

Vragen 

Heeft u een algemene vraag over het coronavirus? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid of de website van het RIVM


Lees meer...

Jeltje Schraverus en Ton Hazekamp blijven voor langere tijd aan als Raad van Bestuur

De Raad van Toezicht heeft met Jeltje Schraverus en Ton Hazekamp meerjarige verbintenissen gesloten, waarmee zij aanblijven als bestuurders van het Slingeland Ziekenhuis. Beiden hebben zich na de defusie ingezet voor de ontwikkeling van een krachtige nieuwe koers. Zij gaan die koers nu ook daadwerkelijk verder uitbouwen.

Verlenging aanstellingen

Jeltje Schraverus is vanaf 1 juli 2020 betrokken bij het Slingeland Ziekenhuis. Aanvankelijk als ad interim voorzitter van de Raad van Bestuur.
Ton Hazekamp is vanaf augustus 2020 werkzaam voor het Slingeland Ziekenhuis; in eerste instantie als manager Finance & Control en sinds medio april als Lid Raad van Bestuur ad interim. Beide bestuurders ruilen de interim status in voor een vaste aanstelling en verbinden zich nu voor meerdere jaren aan het Slingeland Ziekenhuis.

Gemotiveerd om te blijven

De bestuurders geven aan dat het Slingeland Ziekenhuis een roerige periode achter de rug heeft en nu de eerste schreden zet op een nieuw pad. Er is behoefte aan rust, continuïteit, duidelijkheid en nieuw perspectief. Met de herstructurering van de organisatie, de nieuwe koers en het vooruitzicht op nieuwbouw is een nieuwe weg ingeslagen. Jeltje en Ton voelen beiden de verantwoordelijkheid om verder te bouwen aan de organisatie en daarmee de nieuwe plannen handen en voeten te geven.
Jeltje: ‘’Het Slingeland Ziekenhuis is een prachtig streekziekenhuis waar het ‘noaberschap’ echt inhoud krijgt. De verbondenheid die ik voel met de regio en de mooie uitdaging van de nieuwbouw hebben mij doen besluiten om te blijven.’’
Ook Ton denkt er zo over. Ton: ‘’Het Slingeland heeft een paar stevige uitdagingen aan te gaan. Maar met de betrokkenheid van de medewerkers en de partners in de regio moet dat lukken. Ik voel me erg op mijn plek en wil graag blijven bijdragen.’’ 

Raad van Toezicht content

Namens de Raad van Toezicht laat voorzitter Han Busker weten: "Wij zien in Jeltje en Ton zeer kundige bestuurders die het ziekenhuis door een lastige periode hebben geloodst. Beiden gaven aan zich langer te willen verbinden aan het Slingeland. Omdat zij aan goede plannen werken en wij tegelijkertijd rust en continuïteit willen creëren, hebben wij als Raad van Toezicht besloten hen beiden voor langere tijd vast te leggen. Wij zijn zeer content dat Jeltje en Ton gezamenlijk het Slingeland Ziekenhuis blijven leiden."

Ton en Jeltje portretten 2021
Ton Hazekamp en Jeltje Schraverus. Foto: Toon Hendriks Fotografie

Lees meer...

Intentieverklaring samenwerken met Klimmendaal en Sensire langs de A18 getekend

De afgelopen tijd voerde het Slingeland Ziekenhuis gesprekken met Klimmendaal en Sensire over samenwerken op onze nieuwbouwlocatie langs de A18. Deze wens om samen te werken bevestigen we nu met de ondertekening van een intentieverklaring. In deze verklaring legden we vast dat we deze zomer benutten om te onderzoeken of de samenwerking haalbaar is.
 

Bouwen aan onze koers en de regiovisie op zorg en gezondheid

We zijn trots op deze stap die naadloos past in onze nieuwe koers. Daarin benoemen we al hoe belangrijk samenwerking voor ons is in relatie tot het bieden van de beste zorg en het slim organiseren van de zorg die we geven. Maar bijvoorbeeld ook voor het delen van goed zorgpersoneel en de aantrekkelijkheid van ons ziekenhuis. Ook pakken we actief onze rol in het vervullen van de regiovisie van waaruit we werken aan samen, langer, gelukkig en gezond leven in de Achterhoek.
 

Waarom willen we samenwerken?

We willen graag dat ons nieuwe ziekenhuis een slim ziekenhuis is. Een flexibel ziekenhuis dat kan meebewegen met de ontwikkelingen in de zorg. Een ziekenhuis waarin onze zorg soepel kan overlopen in zorg door onze samenwerkingspartners. En een ziekenhuis dat vanzelfsprekend de beste zorg levert aan onze patiënten op het juiste moment en op de juiste plek. Hoe mooi zou het zijn dat we dat bereiken door nog intensiever samen te werken en we die zorg waar nodig ook nog eens kunnen leveren op dezelfde locatie?
 

Beter voor de patiënt

Door op deze manier samen te werken, verbeteren we de zorg voor de patiënt. Vanuit de verschillende expertises kunnen we nog gemakkelijker en sneller samenwerken. Patiënten kunnen sneller het ziekenhuis verlaten om te revalideren of (thuis) te herstellen. Herstelt of revalideert de patiënt op locatie? Dan is de behandelend ziekenhuisarts nog steeds dichtbij, terwijl de patiënt niet meer in het ziekenhuis hoeft te blijven. Dat is winst, we weten hoe korter de patiënt in het ziekenhuis is, hoe beter dat is.
 

Wat gaan we onderzoeken?

De zomer gebruiken we om te onderzoeken of we samen kunnen werken op de locatie aan de A18. In onze sessies over een basisprogramma, waarin we de uitgangspunten bepalen voor een bijgesteld ontwerp, dachten Sensire en Klimmendaal ook al mee. We gaan nu bekijken of dit haalbaar is en hoe dit past in de nieuwbouwplannen. We verwachten in september de uitkomsten van dit onderzoek te kunnen delen. Als de uitkomst positief is sluiten we een ontwikkelovereenkomst. Los van deze overeenkomst gaan we onze samenwerking de komende jaren verder uitbouwen.
 

Lees meer...

Exposities in het Slingeland Ziekenhuis in augustus en september

In de maanden augustus en september exposeren er weer nieuwe kunstenaars in het Slingeland Ziekenhuis. U bent van harte uitgenodigd om de verrassende kunstwerken te komen bekijken, als u in het ziekenhuis moet zijn.

Leonne van Lent: Beelden en objecten in de vitrines bij de centrale hal

Leonne (Drempt) maakt beelden en objecten van klei, steen, glas en ijzer. Mensenbeelden komen zowel in figuratieve als abstracte vorm in elk materiaal terug. Bij het werken met steen verbindt zij bewerkte en onbewerkte steen met elkaar. De vorm en expressie ontstaan gaandeweg het maakproces. Bij het werken met glas wordt het object vaak verfraaid met verschillende pigmenten en kleuren. Soms worden glasvormen later weer verbonden met andere materialen. Leonne werkt vaak zonder een vooropgezet plan. “Het wordt wat het wordt."
2021 Leonne van Lent

Tatyana Murova: schilderijen in de gang bij poliklinieken begane grond

Tatyana (Groningen), opgegroeid in de Oekraïne, vestigde zich na haar opleiding in Kiev en Odessa  in Praag waar zij een kunstgalerie opende. Sinds ruim 20 jaar woont en werkt ze in Groningen. Zij schildert in expressieve kleurcombinaties, mengt fantasie met werkelijkheid en daarin komt vooral haar Praagse periode sterk tot uiting. Zij gebruikt voor haar werk verschillende materialen zoals acryl en olieverf en oliepastel. Je beleeft de Oosterse sfeer in haar werk en wordt meegenomen in een sprookjeswereld die tijdloos is. www.artterra.com


2021 Tatynana Murova

Will Ruiken - Jansen: Schilderijen in de gang naar N0/AOA

Will (Silvolde) is rond haar 65e jaar begonnen met schilderen. Door middel van zelfstudie heeft zij zich de techniek van aquarelleren eigen gemaakt. Nadat zij dit goed onder de knie had is ze overgestapt op het werken met acryl en olieverf. Haar werken hebben vooral een Afrikaans thema. Dit naar aanleiding van de verhalen van haar 2 geadopteerde kleinkinderen uit Ethiopië. De opbrengst van haar werken gaat naar kleinschalige projecten in Ethiopië via stichting Berhan. www.stichting-berhan.nl

2021 Will Ruiken 
 

Lees meer...

Swim to fight cancer Achterhoek

Op 12 september vindt Swim to fight cancer Achterhoek plaats in Braamt. Een zwemevenement waarbij de deelnemers en teams zoveel mogelijk donaties ophalen voor onderzoek naar kanker. Daarnaast gaat een deel van de opbrengst naar de oncologische afdelingen van het Slingeland ziekenhuis.

Medewerkers van het ziekenhuis zijn nauw betrokken bij dit evenement. Zo zit chirurg Koen Reijnders in de organisatie en zetten de afdelingen Chirurgie en N2 zich in door mee te doen als team aan dit evenement. Zij gaan op 12 september 1 of 2 km zwemmen in het Stroombroek in Braamt.

Koppelbed
Met een deel van het geld dat het ziekenhuis ontvangt wil afdeling N2 een koppelbed realiseren voor de patiënten. Een koppelbed is een bed met een speciaal koppelmatras dat naadloos aansluit op een ziekenhuisbed. Zo wordt er een volwaardig tweepersoons hoog-laagbed gecreëerd. Waardevol voor onze patiënten zodat ze écht samen met hun naaste kunnen zijn op momenten die er toe doen.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit bijzondere evenement en hoe u kunt helpen:  https://www.fightcancer.nl/event/swim-to-fight-cancer-achterhoek

Lees meer...

Deel deze pagina: