Slingeland Ziekenhuis

Vaccinatie van medisch hoog-risicogroepen start op 25 maart


Gepubliceerd op : 03-03-2021
Laatst bijgewerkt op: 24-03-2021

Het ministerie van VWS heeft ziekenhuizen de opdracht gegeven om een selecte groep patiënten vervroegd te vaccineren. Het betreft patiënten met een sterk verhoogd risico op een ernstig beloop of overlijden door corona. Het Slingeland Ziekenhuis start op donderdag 25 maart met het vaccineren van de eerste groep patiënten.
 
Onderstaande patiëntengroepen komen voor deze vervroegde vaccinatie in aanmerking:
  1. Patiënten die onder behandeling zijn i.v.m. bepaalde type hematologische ziekte. Voorbeelden hiervan zijn mensen met leukemie, lymfeklierkanker en lymfomen.
  2. Patiënten met ernstig nierfalen of –dialyse.
  3. Patiënten na orgaan- of stamcel- of beenmergtransplantatie.
  4. Patiënten met een (ernstige) aangeboren afweerstoornis.
  5. Patiënten met zenuw- of spieraandoeningen die de ademhaling bemoeilijken.*
Als u in aanmerking komt voor een vaccinatie, heeft u inmiddels een uitnodiging van het ziekenhuis ontvangen.

* Op maandag 22 maart is bekend geworden dat patiënten met zenuw- of spieraandoeningen die de ademhaling bemoeilijken niet door het Slingeland Ziekenhuis uitgenodigd en gevaccineerd gaan worden. Deze patiënten zijn geregistreerd bij een van de zeven expertisecentra voor spierziekten of vier centra voor thuisbeademing, allen verbonden aan een Universitair Medisch Centrum. Deze zeven UMC’s gaan de patiënten uitnodigen en vaccineren.

Welk vaccintype

Bovengenoemde patiëntengroepen krijgen het Moderna-vaccin.

De effectiviteit van COVID-19-vaccinatie bij (ernstige) immuungecompromitteerde patiënten is nog onduidelijk. De Gezondheidsraad adviseert om bij ernstige immuunsuppressie bij voorkeur mRNA-vaccins toe te dienen. Echter, het advies is om altijd gebruik te maken van een aangeboden vaccin en niet te wachten op een ander vaccin. Elk type vaccin beschermt tegen (ernstige) COVID-19.

Dubbele uitnodiging

Patiënten uit de hoog-risicogroepen krijgen een uitnodiging van het ziekenhuis. Deze kan soms kruisen met de uitnodiging van de huisarts, het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu of een ander ziekenhuis. Het advies is om altijd de eerste uitnodiging te gebruiken, ongeacht voor welk vaccin deze is. Snelheid van vaccinatie is belangrijker dan het type vaccin dat gebruikt wordt.

Verschil tussen medisch hoog-risicogroepen en risicogroepen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen medische risicogroepen die ook jaarlijks in aanmerking komen voor griepvaccinatie, en medische hoog-risicogroepen zoals vastgesteld door de Gezondheidsraad (en hierboven genoemd). De medische hoog-risicogroepen komen eerst aan de beurt voor een vaccinatie, en pas later komen de overige medische risicogroepen aan de beurt.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van het RIVM.
 


Deel deze pagina: