Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Consulent Diabetes

Diabetes-verpleegkundige

Gepubliceerd op: 27 maart 2012

Uitgangspunt bij de behandeling van diabetes is dat de individuele patiënt zo goed en zelfstandig mogelijk leert omgaan met deze chronische aandoening. Zelfzorg staat dus voorop in de behandeling, maar dat betekent zeker niet dat iemand met diabetes er alleen voor staat. Verschillende deskundigen leveren hun bijdrage aan de behandeling. Het diabetesteam bestaat uit een internist, een verpleegkundig specialist diabeteszorg, een diëtist, een psycholoog, een oogarts en een team van verpleegkundig consulenten diabetes (ook wel diabetesverpleegkundigen). 

De taken van de diabetesconsulent zijn onder andere: 

  • Het geven van voorlichting en adviezen over diabetes, medicatie en leefstijl.
  • Het geven van instructies over het meten van de bloedglucose, het aanleren van spuittechnieken, het hanteren van de insulinepomp en het gebruik van een continue glucosesensor.
  • Het bieden van begeleiding naar zelfregulatie en zelfmanagement (de patiënt leert zelf de hoeveelheid insuline aan diverse omstandigheden aanpassen).
  • Het houden van jaarlijkse controle van de patiënt waarbij extra aandacht is voor preventie van complicaties en waarbij de voetcontrole plaatsvindt. Hulpmiddelen zoals glucosemeter en insulinepennen worden tijdens deze afspraak gecontroleerd.
  • Het houden van een vervolg-spreekuur (follow-up). Patiënten komen na een afspraak met de internist voor de volgende afspraak op het follow-up spreekuur bij consulent diabetes.

Team diabetes

De diabetesconsulenten werken in teamverband en streven er samen naar u zo goed mogelijk te begeleiden bij de omgang met uw aandoening. Het kan zijn dat u op het spreekuur steeds dezelfde consulent treft, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. De consulenten werken in een elektronisch patientendossier en zijn dus op de hoogte van uw situatie.

Verpleegkundig spreekuur

Patiënten, die voor diabetes onder behandeling zijn van een internist in het Slingeland Ziekenhuis, kunnen na verwijzing een afspraak maken voor het verpleegkundig spreekuur. Tijdens deze spreekuren helpt de consulent de patiënt om de consequenties van de aandoening in te passen in zijn dagelijkse leven, zodat hij in staat is om hier op een verantwoorde wijze mee om te gaan. Het is mogelijk om de partner of familie hierbij te betrekken.

Afspraak maken en locatie

Een afspraak maken met de consulent diabetes kan via telefoonnummer: (0314) 32 96 59.
De diabetesconsulenten houden hun spreekuur op de polikliniek Endocrinologie (route 32). Route consulent diabeteszorg.

Wat u mee moet nemen naar uw afspraak

Bij iedere afspraak vragen wij u om uw diabetesdagboek, uw glucosemeter (met strips), en medicijnkaart mee te nemen of om uw insulinepomp en/of continue glucosesensor te uploaden. Zorg ook voor een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Dit is op te vragen bij uw apotheek.
Bij de jaarcontrole graag de insulinepennen meenemen.


Telefonisch spreekuur

Iedere werkdag houden de consulenten diabetes tussen 08.00 uur en 09.30 uur een telefonisch spreekuur voor patiënten die vragen hebben. Als u niet in de gelegenheid bent om op dit tijdstip te bellen, dan kunt u uw naam doorgeven aan de secretaresse. De diabetesconsulent zal u dan dezelfde dag nog terugbellen.

Telefoonnummer: (0314) 32 96 69

Alleen voor spoedgevallen buiten kantoortijden kunt u bellen naar telefoonnummer : (0314) 32 92 76

Meer informatie?

Voor meer informatie over diabetes zie: www.diabetesvereniging.nl.

 

Laatst bijgewerkt op: 15 mei 2023

Direct naar

2023-dec-annei-elissen-1.jpg
Exposities in december en januari in het Slingeland