Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Interne Geneeskunde

Endocrinologie, Hematologie, Nefrologie en Oncologie

Gepubliceerd op: 15 januari 2008

De Interne Geneeskunde houdt zich bezig met de ziekten van de inwendige organen. In het Slingeland Ziekenhuis zijn de internisten gespecialiseerd op de volgende aandachtsgebieden:

  • Oncologie (kankeraandoeningen)
  • Nefrologie (nieraandoeningen)
  • Endocrinologie (hormonale aandoeningen)
  • Hematologie (bloedziekten)

Afspraak maken

  • Endocrinologie / diabetes
    telefoon: (0314) 32 96 59
    route 32
  • Oncologie
    telefoon:  (0314) 32 95 54
    route 36
  • Nierziekten (nefrologie)
    telefoon: (0314) 32 95 50
    route 34
  • Hematologie (bloedziekten)
    telefoon: (0314) 32 95 52
    route 40

De poliklinieken zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30-16.30 uur. U kunt ook online een afspraak plannen met een internist. Mocht u voor een afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u om tijdig contact met ons op te nemen via het telefoonnummer van de betreffende specialist.

MRSA
Heeft u de afgelopen 2 maanden een medische behandeling gehad in het buitenland of komt u beroepsmatig in contact met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens of woont u op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden? Meld dit bij het maken van de afspraak en aan de balie. Dit in verband met maatregelen tegen de MRSA-bacterie.

Neemt u een geldig legitimatiebewijs mee: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenkaart. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd?

Meldt u zich dan vóór uw afspraak bij de Inschrijfbalie in de hal van het ziekenhuis. 

Zorg voor een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Dit is te verkrijgen bij uw apotheek.

Poliklinieken

Bij uw bezoek aan de polikliniek meldt u zich voordat u plaatsneemt in de wachtruimte eerst bij de secretaresse. Hier geeft u ook de verwijsbrief van uw huisarts af als u die heeft gekregen. De specialist haalt u op uit de wachtruimte.

Naast internisten zijn op de polikliniek specialisten in opleiding werkzaam (arts-assistenten). Dit zijn bevoegde artsen die onder toezicht en verantwoordelijkheid van de specialisten werken. Tenslotte zijn er op de polikliniek co-assistenten aanwezig. Hun contact met patiënten heeft tot doel hen in de gelegenheid te stellen zich te bekwamen in de praktische aspecten van beroepsbeoefening. Wanneer u bezwaar heeft tegen de aanwezigheid van een co-assistent kunt u dat aan de secretaresse laten weten.

Onderzoeken en behandelingen

Als uw specialist daar aanleiding toe ziet, vindt nader onderzoek plaats.
Hierbij kan het gaan om:

  • Laboratorium onderzoek van bloed, urine of beenmerg
  • Röntgenonderzoek
  • Endoscopie

Details en uitleg over deze onderzoeken krijgt u zowel mondeling als op schrift. Voor veel onderzoeken (met name röntgenonderzoek en endoscopie) moet u een aparte afspraak maken. Hiervoor kunt u bij de secretaresse terecht, die u hiermee verder helpt.

Röntgenonderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie, voor een endoscopie gaat u naar het Endoscopiecentrum.
Behandeling binnen de Interne Geneeskunde betekent vaak de toepassing van medicijnen. Met name bij oncologische behandelingen (chemotherapie) is het noodzakelijk om medicijnen toe te dienen door middel van een infuus. Deze chemotherapie vindt plaats op de afdeling dagbehandeling Oncologie.

Veranderingen van voeding of leefstijl zijn vaak aan de orde bij de patiënten van de Interne Geneeskunde. Ook hierover wordt u op de polikliniek geïnformeerd en geadviseerd. Voor patiënten met diabetes mellitus zijn op de polikliniek gespecialiseerde verpleegkundigen aanwezig.

Artsen in opleiding

Sinds 1995 zijn op de afdeling Interne Geneeskunde specialisten in opleiding. Dit zijn internisten, cardiologen, longartsen, geriaters en nucleair geneeskundigen in opleiding. Deze opleidingsactiviteiten vinden plaats in het kader van een regionaal samenwerkingsverband, waaraan afdelingen Interne Geneeskunde van meerdere ziekenhuizen deelnemen.
Daarnaast zijn vanaf 1999 co-assistenten van de medische faculteit in Nijmegen in de kliniek en op de polikliniek aanwezig. Hun verblijf dient strikt een opleidingsdoel. Ten aanzien van de patiëntenzorg dragen zij geen enkele verantwoordelijkheid.

Samenwerking buiten het Slingeland Ziekenhuis

Als er aanleiding is om onderzoek of behandeling te laten plaats vinden buiten de afdeling Interne Geneeskunde van het Slingeland Ziekenhuis, wordt in het algemeen contact gelegd met de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc te Nijmegen.



 
 
 

Laatst bijgewerkt op: 04 april 2022

Direct naar

4047-doetinchem-slingeland-ziekenhuis-cam03.jpg
Financiering nieuwbouw definitief rond