Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Polikliniek Oogheelkunde

Gepubliceerd op: 19 mei 2022

Het specialisme Oogheelkunde houdt zich bezig met ziekten van het oog, de oogkas, de traanwegen en de oogleden. Ook bij aandoeningen van het centrale zenuwstelsel of andere algemene aandoeningen is soms een bezoek aan de oogarts nodig. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld suikerziekte of een verhoogde bloeddruk.

De klachten waarmee patiënten komen kunnen zeer verschillend zijn zoals slechter zien, dubbelzien, traanklachten, gezichtsvelduitval en hangende oogleden. Ook familiaire oogziekten kunnen een reden zijn de oogarts te raadplegen.

De polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur bereikbaar via telefoonnummer (0314) 32 97 77.

Locatie: Route 31

Afspraak maken

De polikliniek Oogheelkunde werkt uitsluitend volgens afspraak. U kunt een afspraak maken bij de balie van de polikliniek Oogheelkunde of telefonisch.

Voordat u in het kader van een nieuwe zorgvraag een afspraak kunt maken in het ziekenhuis, dient u in het bezit te zijn van een verwijsbrief van de (huis)arts.Heeft u geen geldige verwijzing, dan moet u de kosten voor de afspraak of behandeling zelf betalen.
Zie ook: betaling en vergoeding van de zorg.

Zorg voor een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Dit is te verkrijgen bij uw apotheek.

Verhinderd

Bent u voor uw afspraak verhinderd, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek Oogheelkunde op telefoonnummer (0314) 32 97 77.

Autorijden en begeleiding na uw afspraak

Wij adviseren u na het bezoek aan de oogarts niet zelf auto te rijden. Door de oogdruppels hebt u een verminderd gezichtsvermogen. Dit kan twee tot zes uur aanhouden. Komt u met het openbaar vervoer of de taxi, neem dan iemand mee die u kan begeleiden.

MRSA bacterie
Heeft u de afgelopen 2 maanden een medische behandeling gehad in het buitenland of komt u beroepsmatig in contact met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens of woont u op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden? Meld dit bij het maken van de afspraak en aan de balie. Dit in verband met maatregelen tegen de MRSA-bacterie.

Polikliniek

U bereikt de polikliniek Oogheelkunde via ingang G. Als u het terrein op komt ziet u deze ingang aan uw rechter hand. In het ziekenhuis kunt u routenummer 31 volgen. Helaas gaat dat niet voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Zij kunnen via de buitenzijde naar ingang G.

Neem een geldig legitimatiebewijs mee: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenkaart. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd?

Meldt u zich dan vóór uw afspraak bij de Inschrijfbalie in de hal van het ziekenhuis. 

Gang van zaken

Bij uw bezoek meldt u zich aan de balie van de polikliniek Oogheelkunde. Hier geeft u de verwijsbrief van huisarts of specialist af. Vervolgens neemt u plaats in de aangewezen wachtruimte. Meestal haalt de technisch oogheelkundig assistent (TOA) of optometrist u op uit de wachtruimte. Zij onderzoekt en druppelt uw ogen. Daarna neemt u weer plaats in de wachtruimte waarna de oogarts u zal binnenroepen.

Er zijn ook spreekuren waarbij u alleen door de technisch oogheelkundig assistent of optometrist wordt onderzocht. Ook in dat geval dient u zich bij de balie van de polikliniek Oogheelkunde te melden.

 

Onderzoeken en behandelingen

Als de oogarts daar aanleiding toe ziet vindt nader onderzoek en/of behandeling plaats. Hiertoe maakt u een vervolgafspraak bij de balie van de polikliniek Oogheelkunde.
De meeste onderzoeken en/of behandelingen vinden plaats op de polikliniek Oogheelkunde. 
Uitleg over de onderzoeken en behandelingen krijgt u van uw oogarts. Als u nadien nog vragen heeft kunt u deze voorleggen aan uw behandelend specialist. 

Een aantal behandelingen vindt plaat op het Operatief Dagcentrum (ODC).

Folders

In ons foldersysteem kunt u de patiëntenfolders voor oogheelkunde (onderzoeken, behandelingen en spreekuren) terugvinden.

Vragenlijst voor cataract-patiënten

Wanneer u wordt geopereerd aan cataract (staar) willen wij graag weten wat de effecten zijn van de operatie op uw dagelijks leven. Wij hopen dat u bereid bent mee te werken aan een onderzoek, waarbij u voorafgaande aan de operatie en drie maanden daarna een korte (digitale) vragenlijst ontvangt. Met uw ervaringen kunnen wij de zorg voor alle patiënten verder verbeteren. De vragenlijst wordt verspreid door het Dutch Instute for Clincal Auditing (DICA). Meer informatie kunt u vinden bij Dica.nl

Patiëntenverenigingen

Hebt u naast de informatie van uw eigen oogarts behoefte aan uitleg over veelvoorkomende oogheelkundige problemen en behandeling ervan, dan verwijzen wij u naar

Samenwerking buiten het Slingeland Ziekenhuis 

In sommige gevallen kan er aanleiding zijn voor nader onderzoek en/of een behandeling die niet in het Slingeland Ziekenhuis wordt gedaan. In die gevallen verwijst de oogarts u door naar een Academisch Ziekenhuis: Radboudumc te Nijmegen.

 
 

Laatst bijgewerkt op: 08 december 2023

Direct naar

Klinisch verloskundige Dewi Timmer geeft de zwangere Loes Fransen instructies over het mobiele CTG-apparaat.
Slingeland start met thuismonitoring zwangere vrouwen