Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Ernstig overgewicht (obesitas)

Gepubliceerd op: 16 maart 2017

Ernstig overgewicht, ook wel obesitas genoemd, is slecht voor de gezondheid.
In 2015 blijkt de helft (50,3%) van de Nederlanders van 20 jaar of ouder overgewicht, waarvan 13.7% obesitas. Overgewicht komt vaker voor bij mannen maar obesitas meer bij vrouwen (bron: volksgezondheidenzorg.info).

Overgewicht ontstaat bijna altijd door te veel (en ongezond) eten en te weinig bewegen. Als we meer calorieën (energie) binnen krijgen door onze voeding dan het lichaam verbrandt slaat het lichaam dit teveel aan energie op in de vorm van vet. Zo ontstaat overgewicht. Naarmate er meer overgewicht is treden er vaker gezondheidsproblemen op.
 
Erfelijke, omgevings- en persoonlijke factoren kunnen een rol spelen bij obesitas. Ook een storing in de stofwisseling, een probleem met hormonen, een hersenbeschadiging en bepaalde medicijnen kunnen in zeldzame gevallen voor overgewicht zorgen.

BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft aan of iemands gewicht ‘binnen de norm’ valt. U kunt uw BMI uitrekenen op de website van het Voedingscentrum.
Bij een normaal gewicht hoort een BMI tussen de 18,5 en 25. Mensen met een BMI van 25 of meer hebben overgewicht. Volwassenen met een BMI van 30 of meer hebben obesitas (ernstig overgewicht).
 
Ook de buikomtrek (middelomtrek) speelt een rol omdat vet rondom het middel nadeliger is voor je gezondheid dan vet op de heupen en billen. Bij vrouwen vormt een middelomtrek van 88 cm  of meer een verhoogd gezondheidsrisico en bij mannen bij 102 cm of meer.

Gezondheidsrisico’s

Mensen met overgewicht of obesitas hebben meer kans op ernstige ziekten en aandoeningen zoals: 

Afvallen

Mensen met (ernstig) overgewicht krijgen het advies om af te vallen. Een diëtist of voedingsconsulent kan iemand begeleiden en helpen met het hanteren van een gezond leef- en voedingspatroon. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen, een fysiotherapeut kan daar begeleiding in bieden. 
Bij de behandeling staat de verandering van ongezond gedrag naar gezond gedrag voorop. 

Morbide obesitas 

Wanneer een BMI hoger is dan 40 spreekt met van morbide obesitas. Voor behandeling van (morbide) obisitas kan het Slingeland Ziekenhuis verwijzen naar gespecialiseerde klinieken zoals  Vitalis in Velp en Rijnstate in Arnhem
Patiënten doorlopen daar een intensief traject om van hun overgewicht af te komen. Onderdeel van de behandeling kan een maagverkleining of andere operatie zijn (bariatrische chirurgie). 

Patiëntenverenigingen en belangenorganisaties

Laatst bijgewerkt op: 21 februari 2022

Direct naar

4047-doetinchem-slingeland-ziekenhuis-cam03.jpg
Financiering nieuwbouw definitief rond