Geheugenpolikliniek
Geriatrie
Gepubliceerd op: 02 juli 2009Op de Geheugenpolikliniek van het Slingeland Ziekenhuis onderzoekt een team van medisch specialisten en andere deskundigen de oorzaak van uw geheugenklachten en stelt een diagnose. De bevindingen en diagnose worden besproken, waarna in overleg met de patiënt een behandelplan wordt gemaakt. De klinisch geriater adviseert over verdere hulp en begeleiding.
Mensen met dementie op jongere leeftijd (onder de 65 jaar) hebben andere problemen dan oudere patiënten. Jong dementerenden zijn fysiek actiever, hebben vaak nog een baan en een werkende partner en soms ook nog jonge kinderen. Zij hebben daarom een aangepaste behandeling, begeleiding en zorg nodig. De Geheugenpolikliniek biedt ondersteuning, advies en een behandeling die is afgestemd op de specifieke problemen van deze groep.
Afspraak maken
Om een afspraak te maken voor het Geheugenpolikliniek is een verwijzing van uw huisarts of specialist noodzakelijk. Voor het maken of wijzigen van een afspraak kunt u contact opnemen (polikliniek Geriatrie). Telefoon: (0314) 32 94 04.
Team van zorgverleners
Het team bestaat uit een klinisch geriater, psycholoog, een verpleegkundig consulent, en een doktersassistente. Zo nodig kan de maatschappelijk werker worden ingeschakeld.
Het onderzoek
Tijdens uw bezoek ziet u verschillende zorgverleners; de geriater, verpleegkundige en/ of doktersassistente. Het onderzoek duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Het onderzoeksprogramma bestaat uit:
- Gesprek met de geriater en verpleegkundige
In dit uitgebreide gesprek komen uw klachten en algemene gezondheid aan de orde. Ook wordt uw medicijngebruik bekeken, of alle medicijnen nog nodig zijn, bijwerkingen, of dat u bepaalde medicijnen nog niet gebruikt die juist wel belangrijk voor u zijn. - Gesprek met uw naaste:
de verpleegkundige en/ of de geriater spreekt met degene die met u meegekomen is over uw klachten en gezondheidstoestand. Mensen om u heen vallen soms dingen op die u zelf misschien niet bemerkt heeft. - Lichamelijk onderzoek
De klinisch geriater verricht samen met de doktersassistente lichamelijk onderzoek. Vaak wordt ook bloedonderzoek,en een hartcardiogram (ECG) gemaakt. De verpleegkundig consulent doet een korte test om een eerste indruk van het geheugen te krijgen.
Verder onderzoek
Ook andere zorgverleners kunnen betrokken worden, zoals de fysiotherapeut, maatschappelijk werker of een andere medisch specialist. Soms is verder onderzoek nodig, bijvoorbeeld rontgenonderzoek of een onderzoek door de psycholoog. Meestal krijgt u hiervoor dan een afspraak mee.
Uitslag behandeling
Aan het einde van de ochtend of de middag heeft de klinisch geriater een gesprek met u en uw naaste om kort de bevindingen en adviezen te bespreken. De geriater overlegt met u welke klachten behandeld kunnen worden en op welke wijze. Er wordt besproken of er nog verder aanvullend onderzoek nodig is. Dan wordt hiervoor een aparte afspraak gemaakt op de polikliniek. Uw huisarts krijgt bericht en zal daarna de behandeling voortzetten. Een enkele keer blijft iemand wat langer onder controle van de geriater.
Vervolgonderzoek
Vervolgonderzoek kan bestaan uit een uitgebreider geheugenonderzoek of een aanvullende CT-scan of MRI-scan van de hersenen.
Alle teamleden zijn betrokken bij het stellen van de diagnose. De klinisch geriater behandelt, indien mogelijk, de onderliggende oorzaken van de geheugenstoornis.
Als er sprake is van de ziekte van Alzheimer kan de behandeling bestaan uit medicijnen die bij een deel van de patiënten de achteruitgang van geheugen en dagelijks functioneren enige tijd kunnen vertragen. Daarnaast spelen uitleg, advisering, verwijzing naar opvang en begeleiding van u en uw naasten een belangrijke rol.
Voorbereiding
Wij vragen u om het volgend mee te nemen:
- Een begeleider: uw partner, een betrokken familielid of bekende. Zij kunnen met uw toestemming de zorgverleners ook over uw klachten informeren.
- Een geldig legitimatiebewijs: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenkaart. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan vóór uw afspraak bij de Inschrijfbalie in de hal van het ziekenhuis.
- Indien van toepassing: uw (lees)bril, hoortoestel.
- Alle medicijnen die u gebruikt (indien van toepassing). Zorg er voor dat u een actueel overzicht heeft van de medicijnen die u gebruikt. Dit is te verkrijgen bij uw apotheek.
Inchecken en aanmelden
Vanaf 24 uur voor uw afspraak kunt u online inchecken in Mijn Slingeland. Of u doet dit in de hal van het ziekenhuis bij de incheckzuil met uw identiteitsbewijs.
Met het dagticket dat u ontvangt meldt u zich in het ziekenhuis bij de aanmeldzuil in de buurt van de polikliniek. Voor meer uitleg en informatie zie Inchecken en aanmelden.
Locatie
De Geheugenpolikliniek bevindt zich op route 116 (Geriatrie). Als u zich heeft gemeld bij de aanmeldzuil met uw dagticket kunt u plaatsnemen in de wachtruimte. U wordt hier opgehaald.
Meer informatie
- Er is een ziekenhuisfolder over Geheugenpolikliniek (en geheugenonderzoek).
- Adressen van zorgverleners etc. in de regio en verdere voorlichting over dementie vindt u op: http://www.zorgwijzer.nl/ (Regio Gelre-Ijssel - Tabblad thema’s - Sociale kaart Dementie).
- informatie over dementie is te vinden op www.dementie.nl
- Patiëntenvereniging Alzheimer Nederland: www.alzheimernederland.nl
Laatst bijgewerkt op: 20 september 2024