Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Polikliniek voor pijnbestrijding

Pijnpoli

Gepubliceerd op: 09 oktober 2008

Op de polikliniek voor Pijnbestrijding worden patiënten met verschillende soorten pijnklachten gezien en behandeld. Deze pijnklachten zijn bijvoorbeeld aangezichtspijn, nekklachten, rugklachten, littekenpijn of dystrofie. Maar ook patiënten met acute pijn zoals gordelroos en patiënten met pijnklachten bij kanker.

Het doel van de pijnpoli is om acute, chronische en/of oncologische pijnklachten naar een acceptabel niveau te brengen. Met een persoonlijk behandelplan worden patiënten behandeld om het dagelijks functioneren te verbeteren en de kwaliteit van leven te verhogen.

 

Bereikbaarheid

De polikliniek voor Pijnbestrijding is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. De polikliniek is tijdens deze openingstijden bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 92 42.

De polikliniek voor Pijnbestrijding bevindt zich op de tweede etage van het ziekenhuis. Volg routenummer 74 om bij de polikliniek te komen. U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist voor een afspraak bij de pijnpoli. 

 

Team

Op de polikliniek werken pijnspecialisten (anesthesiologen) en pijnconsulenten. Zij vormen een team samen met ondersteunende medewerkers.

De anesthesiologen die werkzaam zijn op de pijnpoli hebben zich gespecialiseerd in Pijngeneeskunde. De spreekuren en behandelingen worden uitgevoerd door anesthesiologen M. Bijkerk , A.M. Heeren-Coumans en F.J.M. Heijmans.

De pijnconsulent is een post-hbo opgeleide verpleegkundige of anesthesiemedewerker met het aandachtsgebied pijn. De pijnconsulent:

  • verzorgt taken en informeert u rondom uw afspraken en behandelingen;
  • is uw directe aanspreekpunt bij vragen;
  • begeleidt de pijnspecialist bij behandelingen;
  • voeren het telefonisch consult.

Het pijnteam maakt deel uit van een groter team met meerdere disciplines. Het hele team bestaat uit:

  • anesthesioloog/pijnspecialist
  • pijnconsulent
  • psycholoog
  • neuroloog
  • revalidatiearts
  • fysiotherapeut

Waar nodig bespreekt het pijnteam met andere specialisten wat voor u de meest passende behandeloptie is.

De polikliniek voor Pijnbestrijding van het Slingeland Ziekenhuis is erkend door de sectie Pijngeneeskunde van de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologen. Dat wil zeggen dat de polikliniek voldoet aan de strenge kwaliteitseisen van deze vereniging.  

Werkwijze

Een afspraak maken

U heeft een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist. Wanneer u verwezen wordt naar de polikliniek voor Pijnbestrijding, ontvangt u een digitale vragenlijst. Deze vragenlijst kunt u invullen via Mijn Slingeland. Voor uw eerste afspraak wordt u uitgenodigd door de secretaresse van de polikliniek.

De eerste afspraak

U meldt zich op het tijdstip van de afspraak bij de secretaresse van de polikliniek voor Pijnbestrijding (route 74).
Neemt u een geldig legitimatiebewijs mee: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenkaart. Komt u voor het eerst naar ons ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan vóór de afspraak bij de Inschrijfbalie in de centrale hal. 
Zorg voor een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Dit is te verkrijgen bij uw apotheek.

De anesthesioloog/pijnspecialist ontvangt u voor het eerste gesprek. Hij of zij zal alle gegevens bekijken en u onderzoeken als daar aanleiding voor is. 
Daarna worden in overleg met u de verschillende behandelopties besproken en eventueel uitleg gegeven over de uit te voeren behandeling. Als u bloedverdunners gebruikt, is het belangrijk om dit tijdens het eerste gesprek te melden aan de anesthesioloog. Voor sommige behandelingen is het noodzakelijk dat de bloedverdunners enkele dagen niet ingenomen worden. 

Behandelopties zijn:

De anesthesioloog kan u ook doorverwijzen naar een ander specialisme, bijvoorbeeld Psychologie, Fysiotherapie, Revalidatie, Chirurgie of Neurologie.

Als u een behandeling krijgt, krijgt u via Mijn Slingeland een folder met informatie over deze behandeling. U kunt de folders over alle behandelingen ook vinden op folders.slingeland.nl.

 

Vragen

Heeft u nog vragen? Dan kunt u terecht bij de pijnconsulent, op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur via (0314) 32 92 42.

Ook kunt u na uw eerste afspraak uw vragen stellen via een e-consult in Mijn Slingeland. Hier kunt u uw bericht insturen of een vraag stellen aan uw behandelteam. U ontvangt doorgaans binnen 2 werkdagen een reactie. Via Mijn Slingeland kunt u ook herhaalrecepten aanvragen via een e-consult. 

Voor meer informatie over pijn en wat u zelf aan pijn kunt doen, kijk op https://www.pijnalliantieinnederland.nl

Veelgestelde vragen

Krijg ik tijdens mijn eerste afspraak meteen een invasieve behandeling (pijnblokkade/injectie)?
expand_more

Nee, uw eerste afspraak is een kennismakingsgesprek. De specialist bekijkt welke behandeling bij uw pijn past. Voor een invasieve behandeling (pijnblokkade/injectie) krijgt u een nieuwe afspraak. 

Hoe kan ik een afspraak verzetten of annuleren?
expand_more

Een afspraak verzetten of annuleren kunt u telefonisch doen bij de polikliniek Pijnbestrijding. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 12.00 en tussen 13.00 en 16.00. U kunt bellen naar telefoonnummer (0314) 32 92 42. 

Wanneer kan ik resultaat van de behandeling verwachten?
expand_more

Dat verschilt per behandeling. Als u corticosteroïden ingespoten heeft gekregen of als u bent radiofrequentie behandeld bent, kan het 2 tot 6 weken duren voor u iets merkt. 

Moet ik stoppen met bloedverdunners voor ik een behandeling krijg?
expand_more

Het ligt eraan welke bloedverdunners u gebruikt. Of en wanneer u hiermee moet stoppen is bij ieder middel anders. Neem voor de zekerheid contact met ons op. De polikliniek Pijnbestrijding is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 16.00. U kunt bellen naar telefoonnummer (0314) 32 92 42. 

Mag ik pijnstillers gebruiken in combinatie met een invasieve behandeling?
expand_more

Iedere invasieve behandeling kan napijn geven. U kunt hier tot zeker een week na de behandeling last van hebben. U kunt hiervoor paracetamol innemen of uw huidige pijnstilling gebruiken.

Moet/mag ik fysiotherapie na de behandeling?
expand_more

Meestal mag fysiotherapie na de behandeling. Bespreek met uw fysiotherapeut waarvoor u behandeld bent bij de polikliniek Pijnbestrijding. De fysiotherapeut kan daar dan rekening mee houden. 

Wie kan ik bellen als ik vragen heb na de behandeling?
expand_more

Voor vragen verwijzen we u naar www.slingeland.nl of de folder die u heeft gekregen. Staat uw antwoord er niet tussen? Dan kunt u terecht bij de polikliniek Pijnbestrijding. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 12.00 en tussen 13.00 en 16.00. U kunt bellen naar telefoonnummer (0314) 32 92 42. 

Hoe regel ik een herhaalrecept?
expand_more

Herhaalrecepten kunt u aanvragen via een e-consult in Mijn Slingeland. Kunt u geen herhaalrecept aanvragen? Dan kunt u bellen naar de polikliniek Pijnbestrijding. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 12.00 en tussen 13.00 en 16.00. U kunt bellen naar telefoonnummer (0314) 32 92 42. 

Gemiddeld wordt uw aanvraag binnen 2 werkdagen verwerkt. Zorg dat u uw medicatie op tijd bestelt in verband met de verwerkingstijd.

Laatst bijgewerkt op: 27 september 2023

Direct naar

illustratie digitaal consult ©Slingeland Ziekenhuis
Digitale transformatie van de poliklinische processen