Polikliniek voor pijnbestrijding
Pijnpoli
Gepubliceerd op: 09 oktober 2008Op de polikliniek voor Pijnbestrijding worden patiënten met een grote diversiteit aan pijnklachten gezien en behandeld. Te denken valt aan aangezichtspijn, nekklachten, rugklachten, littekenpijn, dystrofie maar ook patiënten met acute pijn zoals gordelroos en patiënten met pijnklachten bij kanker.
Erkenning
De anesthesiologen die zich bezig houden met Pijngeneeskunde, hebben de officiele erkenning 'anesthesioloog met aandachtsgebied Pijngeneeskunde' van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie.
De spreekuren en behandelingen worden uitgevoerd door de anesthesiologen (M. Bijkerk, A.M. Heeren-Coumans en F.J.M. Heijmans). Zij worden geassisteerd door speciaal opgeleide pijnverpleegkundigen (consulent Pijnbestrijding).
Bereikbaarheid
De secretariaat van de poli pijnbestrijding is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur via telefoonnummer: (0314) 32 92 42.
Afspraak maken
Verwijzing naar de polikliniek voor Pijnbestrijding vindt plaats door de huisarts of door een specialist. Wanneer u een afspraak wilt maken dan kan dat aan de balie van de polikliniek of telefonisch.
Openingstijden
De polikliniek (balie) is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur.
Locatie
De polikliniek voor Pijnbestrijding bevindt zich op de tweede etage van het ziekenhuis. U volgt routenummer 74.
De eerste afspraak
Bij het maken van de afspraak voor de polikliniek Pijnbestrijding ontvangt u één of meerdere vragenlijsten. De vragenlijst kan zowel digitaal als per post verzonden worden. Voor het invullen van de digitale vragenlijst moet u inloggen op Mijn Slingeland.
Als u kiest voor een papieren vragenlijst kunt u de ingevulde vragenlijst(en) per post retourneren in de bijgeleverde envelop met antwoordnummer. Doe dit tijdig, zodat we de vragenlijst hebben ontvangen voor uw polibezoek.
U meldt zich op het tijdstip van de afspraak bij de secretaresse van de polikliniek voor Pijnbestrijding (route 74).
Neemt u een geldig legitimatiebewijs mee: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenkaart. Komt u voor het eerst naar ons ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan vóór de afspraak bij de Inschrijfbalie in de centrale hal.
Zorg voor een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Dit is te verkrijgen bij uw apotheek.
Werkwijze
De anesthesioloog/pijnspecialist ontvangt u voor het eerste gesprek. Hij of zij zal alle gegevens bekijken en u onderzoeken als daar aanleiding voor is.
Daarna worden in overleg met u de verschillende behandelopties besproken en eventueel uitleg gegeven over de uit te voeren behandeling.
Indien een behandeling wordt overeengekomen, krijgt u een folder mee die u thuis rustig kunt doornemen. U wordt gebeld door de pijnverpleegkundige. In dat gesprek komen de volgende punten aan bod:
- waar u zich dient te melden.
- hoe de behandeling zal verlopen.
- wat u kunt verwachten.
- wat u wel en niet mag nadien.
Mocht u achteraf thuis nog vragen hebben, dan kunt u altijd terecht bij de consulent Pijnbestrijding. Het telefonisch spreekuur is op dinsdag en vrijdag van 14.00 tot 15.00 uur, telefoonnummer (0314) 32 97 99.
Bij afwezigheid van de consulent kan de patiënt contact opnemen met de polikliniek voor Pijnbestrijding: tel. (0314) 32 92 42.
Tevens is het mogelijk om, na uw eerste afspraak met de betreffende zorgverlener, via e-consult in Mijn Slingeland een vraag te stellen. U heeft de mogelijkheid om een bericht sturen of een vraag te stellen aan uw behandelteam. U ontvangt binnen 2 werkdagen een reactie.
Er zijn informatiefolders over de diverse behandelingsmogelijkheden aanwezig op de polikliniek voor Pijnbestrijding.
Als de patiënt bloedverdunners gebruikt is het belangrijk om dit tijdens het eerste gesprek te melden aan de anesthesioloog/pijnspecialist. Voor sommige behandelingen is het namelijk noodzakelijk dat de bloedverdunners enkele dagen niet ingenomen worden.
Het pijnteam maakt deel uit van een multidisciplinair team. Dit team bestaat uit een anesthesioloog/pijnspecialist, pijnconsulent, psycholoog, neuroloog, revalidatie arts en een fysiotherapeut. Uw situatie wordt mogelijk in dit team besproken om te zien wat voor u de meest passende behandeloptie is. Soms zal de anesthesioloog/pijnspecialist u naar een fysiotherapeut of pijnpsycholoog verwijzen.
Behandelingen
De meeste behandelingen voor pijnbestrijding vinden poliklinisch plaats. Voor enkele behandelingen is een dagopname noodzakelijk. Dit wordt van tevoren met u besproken.
Na de behandeling kunt u weer naar huis. Het kan zijn dat na de behandeling, waarbij een soort tandartsenverdoving gegeven wordt, tijdelijk een doof gevoel ontstaat. Deelname aan het verkeer is op de dag van behandeling niet toegestaan.
Na een behandeling kan gedurende enkele dagen na-pijn ontstaan omdat er een aangedaan of geïrriteerd gebied van het lichaam is behandeld.
Acupunctuur
De reguliere pijnbehandelingen kunnen op uw verzoek aangevuld worden met de Chinese traditionele acupunctuur. Pijnspecialist F.J.M. Heijmans heeft zich hiervoor gespecialiseerd in oor-acupunctuur. Het betreft hier private zorgverlening waar per behandeling kosten aan verbonden zijn. Als u voor deze behandeling niet aanvullend verzekerd bent, vergoedt uw zorgverzekeraar de kosten niet. Voor informatie over de kosten kunt u contact opnemen met het secretariaat van de polikliniek voor Pijnbestrijding.
De factuur dient voor de behandeling contant of met de pin voldaan te worden.
Laatst bijgewerkt op: 19 mei 2022